Rata locurilor de munca vacante a crescut la 0,7%, in trimestrul doi

Joi, 29 August 2013, ora 14:31
1601 citiri
Rata locurilor de munca vacante a crescut la 0,7%, in trimestrul doi

Rata locurilor de munca vacante in trimestrul II din acest an a fost de 0,70%, in crestere cu 0,04 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, si cu 0,11 puncte procentuale comparativ cu acelasi trimestru al anului 2012, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), publicate joi.

Numarul locurilor de munca vacante a fost de 30.100, in crestere cu 2.100 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2012, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 5.400.

In trimestrul II 2013, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative (3,43%), alte activitati de servicii (2,76%), respectiv in administratie publica (1,61%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile de invatamant (0,13%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,14%), respectiv cele din industria extractiva (0,15%).

Potrivit INS, in industria prelucratoare s-a concentrat mai putin de o treime (9.800 de locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 0,94%. Sectorul bugetar a insumat putin peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 3.900 de locuri vacante se regasesc in administratie publica, 3.400 de locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, iar 500 de locuri vacante in invatamant.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, respectiv in industria extractiva (100 de locuri vacante pentru fiecare in parte).

Potrivit datelor INS, in trimestrul II 2013, in comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (2,43 puncte procentuale), respectiv in alte activitati de servicii (2,37 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai relevante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din agricultura, silvicultura si pescuit, industria extractiva, respectiv sanatate si asistenta sociala (0,16 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante cresteri au cunoscut activitatile de spectacole, culturale si recreative (1.200 locuri vacante), alte activitati de servicii (900 locuri vacante), respectiv industria prelucratoare (500 de locuri vacante).

In sens contrar, diminuari semnificative ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (500 de locuri vacante), constructii, respectiv in transport si depozitare (300 locuri vacante pentru fiecare in parte).

#locuri munca vacante, #oferte joburi, #industrie locuri munca disponibile, #locuri munca sector economic , #Oferte de lucru