Companiile isi baga nasul in viata privata a angajatilor. Care este limita

Luni, 26 Martie 2012, ora 12:01
2994 citiri
Companiile isi baga nasul in viata privata a angajatilor. Care este limita

Companiile fac tot posibilul pentru a gasi angajatii perfecti, dar de cele mai multe ori intrec limitele. In dorinta de a afla totul despre candidati, angajatorii au inceput sa ceara parolele de pe site-urile de socializare.

Practica a devenit din ce in ce mai comuna pe masura ce departamentele de HR verifica profilele potentialilor angajati pe site-uri precum Facebook, deschizand astfel o fereastra catre viata personala a acestora, scrie Reuters.

Facebook ameninta cu actiuni legale

Directorul in probleme de confidentialitate al Facebook, Erin Egan, a declarat saptamana trecuta ca reteaua de socializare va initia un proces impotriva angajatorilor care cer parolele conturilor de Facebook.

Conform lui Egan, compania la care lucreaza a inregistrat, in ultimele luni, din ce in ce mai multe notificari in privinta angajatorilor care incearca sa primeasca acces la profilele de Facebook ale potentialilor angajati.

"Nu credem ca angajatorii ar trebui sa ceara parolele pentru ca nu este dreptul lor." Egan adauga ca "ai fi contrariat daca angajatorul ti-ar cere sa iti deschizi scrisorile pentru a vedea daca e ceva interesant acolo. E la fel de deplasat ca un angajator sa iti verifice viata privata prin intermediul conturilor de pe retelele sociale."

Senatorii americani iau masuri

De altfel, mai multi senatori americani au anuntat ca vor introduce proiecte de lege care sa interzica marilor companii sa aprobe angajarea numai dupa permiterea accesului pe contul personal de Facebook.

Leland Yee, un senator din California, a declarat pentru Reuters ca a introdus un proiect de lege care va interzice companiilor cu sediul in statul sau sa solicite parolele de Facebook. Conform Associated Press, si senatori din Illinois si Maryland iau in considerare masuri similare.

"Angajatorii nu pot intreba in cursul interviului detalii personale precum orientarea sexuala sau varsta, dar conturile de pe retelele sociale ar putea avea aceste informatii", a declarat Yee. "Angajatorii au intrebari legitime despre capacitatea persoanelor de indeplinire a slujbei, dar pot afla aceste informatii fara sa incalce viata privata a persoanelor".

Problema a atins noi cote de popularitate dupa ce Associated Press a anuntat ca angajatorii cer permisiunea sa vada continutul conturilor personale, indiferent daca informatiile erau publice sau private. Unii au cerut persoanelor venite la interviu sa isi rasfoiasca profilele cu intervievatorul de fata.

Compromisurile pe care nu trebuie sa le accepti

In cadrul unui interviu, angajatorul nu are dreptul sa puna orice fel de intrebari, precum cele legate de viata privata, desi in practica ei obisnuiesc sa depaseasca limitele. Daca informatii specifice despre varsta nu sunt gasite in CV, atunci acestia nu au voie sa insiste asupra acestui detaliu, pentru a nu ridica probleme de discriminare.

In acelasi sens, intrebarile despre starea civila sunt interzise, deoarece persoanele casatorite sunt mai predispuse sa fie discriminate. Acestea ar putea alege sa paraseasca locul de munca, daca sotul sau sotia primeste o slujba in alt oras, spre exemplu.

Intrebari despre dizabilitati, probleme de sanatate, vicii si religie sunt, de altfel, interzise. De altfel, angajatorii nu au dreptul sa intrebe femeile daca sunt insarcinate.

#angajatori viata privata angajati, #viata privata angajati, #scandal parole Facebook , #Oferte job