Criza "fura" Craciunul italienilor

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 22:30
1680 citiri
Criza "fura" Craciunul italienilor

Multi italieni isi vor cheltui bonusul de sarbatori, echivalent cu cel de-al 13-lea salariu in Romania, pentru a-si plati facturile, sarind anul acesta de traditionalele cadouri de sarbatori, in conditiile in care tara se confrunta cu cea mai grava criza din ultimii 60 de ani.

"Consumatorii nu mai cred in ziua de maine. Vanzarile in perioada Craciunului vor scadea cu mai mult de 15% fata de anul trecut, inregistrand cea mai mare scadere de la al Doilea Razboi Mondial, pana in prezent", spun expertii, potrivit Bloomberg.

Premierul italian, Mario Monti, a anuntat masuri de austeritate drastice pentru a incerca sa evite despartirea de zona euro. Printre masurile propuse de Monti se regasesc taxele pe bunurile de lux si pensionarea amanata pentru multi muncitori.

Avand in vedere situatia drastica a tarii, cumparatorii italieni si-au redus bugetele cu 2,3% fata de anul trecut, la 625 de euro pentru cadouri, produse alimentare pentru masa festiva si divertisment in timpul sezonului de sarbatori, potrivit unui studiu Deloitte.

Vanzatorii italieni impartasesc pesimismul consumatorilor. Vanzarile cu amanuntul au scazut in luna septembie cu 1,6% fata de anul anterior, cele mai bine vandute articole fiind pantofii si aparatele de uz caznic.

Potrivit agentiilor turistice, italienii care nu vor sa stea acasa de sarbatori, insa nu sunt dispusi sa scoata din buzunar mai mult de 100 de euro isi pot petrece Craciunul la restaurantul La Vigilia, cu un aperitiv de 50 de euro, somon la 35 de euro si spaghetti cu scoici la 24 de euro.

#sarbatori italia, #consumatori italia, #cadouri craciun italia, #craciun italia, #masuri austeritate italia, #studiu deloitte italia , #Oferte munca