10 moduri in care CV-ul dauneaza carierei

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 12:03
2848 citiri
10 moduri in care CV-ul dauneaza carierei

Designer-ul Coco Chanel avea o regula personala: Inainte de a iesi din casa, aceasta renunta la un accesoriu vestimentar, pentru a evita greseala supraincarcarii cu accesorii. Daca Coco Chanel ar trai si in ziua de azi si daca ar lucra drept manager angajator, probabil ca ar ofri acelasi sfat tuturor candidatilor: Nu trebuie sa incluzi absolut tot.

Cei care isi cauta un job isi fac singuri o defavoare atunci cand trimit CV-uri cu mai multa informatie decat este necesar. Cei mai multi dintre angajatori nu au timp sau rabdare sa caute ceva important printre toate detaliile irelevante. Iata 10 lucruri care pot sa lipseasca fara nicio problema din CV-ul tau:

1.    Greseli gramaticale si de ortografie

“Daca esti suficient de neglijent incat sa trimiti un document atat de important cu greseli… presupun imediat ca nu iti va pasa niciodata destul de mult nici de munca pe care va reprezenta compania mea,” spune Jose Banjudo, presedinte al Bandujo Advertising. Acesta isi aminteste de un candiat care a scris gresit numele unui oras, desi a lucrat acolo timp de ani de zile.

2.    Obiective profesionale generale

“Acestea sunt standard… Nu te diferentiaza cu nimic de alti candidati,” spune Donna Flagg, presedinte al Krystalis Group, firma de consultanta in resurse umane si management.

3.    Atribute personale

Enumerarea informatiilor personale, precum inaltimea, greutatea si varsta si oferirea fotografiilor personale sunt o experienta iritanta pentru Heather Mayfield, vice-presedinte nal departamentului de training si operatiuni la Snelling Staffing Services. “Este uimitor faptul ca inca gasim astfel de informatii in CV-urile din ziua de azi, dar exista.”

4.    Interese si hobby-uri 

Daca acestea nu au nicio legatura cu jobul respectiv, nu e nevoie sa le incluzi. “Creeaza un fel de mister si pastreaza aceste informatii pentru momentul in care incepi sa lucrezi,” sfatuieste Roy Blitzer, autor al “Hire Me, Inc.: Resumes and Cover Letters that Get Results." 

5.    Detalii ale tuturor sarcinilor pe care le-ai avut in cadrul tuturor joburilor pe care le-ai avut vreodata.

“Este prea multa informatie. Managerii si recruiterii au nevoie sa stie dintr-o privire ce anume il face pe candidat sa fie mai deosebit,” spune Flagg. Concentreaza-te pe acele detalii care au legatura cu jobul pentru care aplici.

6.    Laude excesive

Sa-ti exprimi realizarile poate fi ceva de mare ajutor, insa atunci cand exagerezi, poti sa pari narcisist, primind o mare bila neagra din partea angajatorilor, sustine Flagg.

7.    Informatii destul de vechi 

Lasa la o parte activitatile la care ai luat parte in liceu daca ai absolvit cu cativa ani in urma si omite joburile pe care le-ai avut acum mai bine de 10 ani. Cel mai probabil, aceste informatii sunt irelevante pentru pozitia pe care doresti s-o obtii.

8.    Informatii false

Nu numai ca minciuna este dovada de necinste, dar este, de asemenea, o miscare deloc inteligenta, spune Stephen Viscusi, autor al "On the Job: How to Make it in the Real World of Work." “Companiile verifica datele de angajare – deseori dupa ce ai inceput sa lucrezi. Daca ai mintit cu ceva, vei fi concediat… Nimeni nu vrea sa angajeze un mincinos. Nimeni.”

9.    Goluri inexplicabile in istoricul profesional

Desi cei care isi cauta de lucru ar trebui sa explice aceste “lipsuri”, ar trebui, de asemenea, sa fie atenti la cuvintele folosite. “Unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care le-am vazut vreodata intr-un CV… o candidata care a explicat o lipsa de 10 ani de munca spunand ca a fost la inchisoare pentru ca si-a ucis sotul,” isi aminteste Linda Goodspeed, manager pe recrutare in marketing la VistaPrint.

In asemenea situatii, spune ea, cel mai bun lucru pe care il poti scrie este ca “ai abandonat pentru o vreme piata de munca din motive personale,” iar candidatul sa fie capabil sa-si explice cazierul mai tarziu.

10.    Lipsa de profesionalism 

Hartia colorata, fonturile “dragute”, link-urile spre site-uri personale si adresele de e-mail copilaroase – toate miros a lipsa de profesionalism si sunt iritante pentru manageri. Desi era calificat, un candidat nu a obtinut niciun interviu la firma lui Bandujo doar din cauza numelui din adresa de e-mail: “ciudat_la_maximum.”

“Recunosc faptul ca domeniul in care lucrez este plin de talente, de ‘caractere’ interesante,” spune Bandujo, “insa chiar as fi vrut pe cineva care este de parere ca e ciudat la maximum?” Nu, a decis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, #angajator, #cariera, #companie, #cv, #greseala, #job , #Resurse umane