70% dintre firme au marit salariile anul trecut

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 09:50
1204 citiri
70% dintre firme au marit salariile anul trecut

In plina criza financiara aproape 70% dintre firmele romanesti au crescut salariile angajatilor, in cursul anului 2009. Totodata, doar 16% din companiile private au apelat anul trecut la masura somajului tehnic.

Companiile din sectoarele IT si servicii financiare nu au utilizat somajul tehnic, in timp ce in segmentul de bunuri de consum numai 5% au apelat la aceasta solutie, informeaza Romania Libera.

Astfel, 16% din companiile private au apelat la somaj tehnic, pe o perioada de pana la trei luni, iar 8% la concediu fara plata, situatie care se va schimba in cursul acestui an printr-o crestere a ponderii celor doi indicatori, putandu-se astfel evita concedierile angajatilor, arata PricewaterhouseCoopers.

"Companiile nu au fost interesate de somajul tehnic, pentru ca este greu sa delimitezi exact cine pleaca si cine ramane, insa au existat diferente pe diferite sectoare.

De exemplu, productia este campioana pentru ca, in primul rand, este obisnuita si, in al doilea rand, pentru ca atunci cand nu are cerere poate opri activitatea.

In schimb, pe partea de servicii trebuie sa restructurezi intreaga activitate.

In 2010, graficul se va schimba, iar companiile vor incepe sa apeleze la somajul tehnic", a declarat Ruxandra Stoian, partener in cadrul Departamentului de Servicii de consultanta resurse umane al PwC, pentru Mediafax.

In 2009, companiile private estimau o crestere medie a salariilor de 9%, dar in realitate s-a aplicat doar una de 7,5%, iar pentru 2010 indicatorul va fi de 6%.

Cea mai mare crestere salariala in 2009 a fost in industrie, de 10,5%, la polul opus situandu-se sectorul bunurilor de consum, de 7,3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#firme, #marire, #salarii , #Resurse umane