Angajatii InterContinental primesc 150 de euro pentru recrutarea de noi colegi

Marti, 27 Mai 2008, ora 12:09
7633 citiri
Angajatii InterContinental primesc 150 de euro pentru recrutarea de noi colegi

Angajatii hotelului de cinci stele InterContinental primesc un bonus initial de 50 de euro daca persoana pe care o recomanda pentru un post vacant in companie este angajata, inca 50 de euro daca respectivul angajat ramane in cadrul InterContinental sase luni si alti 50 de euro daca angajatul nu a plecat timp de un an, potrivit directorului de resurse umane al hotelului, Emil Jascau.

Un procentaj de 50% dintre angajarile realizate in cadrul companiei provin din recomandarile interne si o alta parte importanta (25-30%), din recrutarea online, a declarat, pentru Business Standard, Emil Jascau. "Prin recrutarea online, tintim si romanii care au fost plecati in strainatate pe vase de croaziera, au reusit sa stranga destui bani si vor sa se intoarca. Ei incep sa revina, dar nu sunt suficienti. In plus, sunt foarte multi cei care pleaca", explica Jascau.

In prezent, desi romanii intorsi cer salarii mai mari, este mai rentabila angajarea unui roman cu experienta internationala, obisnuit cu anumite proceduri, decat a unei persoane care a lucrat doar in tara, dar in care se investeste foarte mult in training si care poate fi tentat sa plece. Investitia in training pentru un angajat care a finalizat o scoala profesionala in domeniu se ridica la cateva mii de euro, potrivit directorului de resurse umane al InterContinental. "Oferta scolilor profesionale este mai mica decat cererea pietei, produc putini absolventi, au dotare relativ redusa, iar transferul de cunostinte cu tarile vestice este redus", spune Emil Jascau.


Aproximativ 60% dintre angajatii hotelului provin de la alte hoteluri de cinci stele. Pozitia de revenue manager a fost una dintre cele mai greu de ocupat la nivelul anului trecut, in conditiile in care specialisti pentru acest post se cauta in toata Europa, explica directorul HR. Pentru atragerea personalului pe pozitii manageriale, compania apeleaza la reteaua InterContinental, un procent de 1% dintre angajatii companiei fiind expati incadrati pe pozitii de top management. In afara de revenue manager, pozitii care au necesitat recrutarea in strainatate sunt Room Division director, executive asistant manager.  Pentru anul in curs, compania isi propune mentinerea aceluiasi numar de angajati, dar si reorganizarea interna, prin distribuirea unui numar mai mare de angajati pe segmentul leisure si vanzari.


Fluctuatia de personal din cadrul companiei a fost, la nivelul anului trecut, de 30%, fiind cea mai ridicata la nivelul pozitiilor foarte cautate pe piata romaneasca si in strainatate: bucatari, ospatari, cameriste. Salariul unui bucatar sau al unui ospatar in cadrul unui hotel de cinci stele porneste de la 300 de euro si se poate dubla, in functie de experienta sa si de calificare. Salariile de la nivel managerial sunt inspre media pietei, potrivit directorului HR. Beneficiile oferite includ diverse bonusuri, precum si posibilitatea de a sta in oricare hotel InterContinental din lume cu 49 de euro pe noapte.


Motivele pentru care oamenii pleaca din companie sunt, in proportie de 40%, oportunitatile mai bune din piata hoteliera, posibilitatea de a lucra in strainatate (10%) si orientarea catre alte industrii.


Pe piata hoteliera de cinci stele mai activeaza: JW Marriott, Athenee Palace Hilton, Howard Johnson Grand Plaza, Crowne Plaza, Casa Capsa, Carol Parc Hotel.


Intercontinental


Nr. angajati 320


Fluctuatie de personal 30%


Pondere expati 1%


Angajari din recomandari interne 50%