Angajatul din viitor: companiile nu stiu cum arata, universitatile ii "vand" iluzii

Marti, 28 Iunie 2011, ora 11:39
2243 citiri
Angajatul din viitor: companiile nu stiu cum arata, universitatile ii "vand" iluzii

Companiile din intreaga lume se plang ca piata nu mai ofera candidati competenti, potrivit unui studiu recent al Manpower. Se pare ca este vorba despre un cerc economic "vicios": companiile nu pot prezice cum va arata viitorul indepartat al domeniului in care activeaza, iar asta impiedica sistemul de invatamant sa pregateasca forta de munca potrivita, sustin specialistii contactati de Bloombiz.

Lipsa de candidati competenti

Studiul Manpower a scos la iveala faptul ca trei sferturi dintre angajatorii din intreaga lume intampina dificultati in a acoperi joburile vacante, principalele argumente fiind lipsa de competente, de experienta sau de cunostinte a candidatilor care intra in piata.

Ana Ber, Consultant Dr. Pendl and Piswanger, explica fenomenul prin tendinta companiilor de a astepta ca sistemul de invatamant sa pregateasca absolventii pentru realitatea de pe piata muncii, lucru care rareori se intampla.

Dan Berteanu, partener Achieve Global, deschide subiectul "scoala sa pregateasca oameni pentru business" si explica modul prin care studentul iese din facultate "cu capul plin de lucruri pe care nu le va folosi niciodata". In sistemul actual studentul nu este incurajat sa gandeasca pe cont propriu, ci sa memoreze mecanic diferite lucruri.

Mircea Miclea, fost Ministru al Invatamantului, prezinta problema si din punctul de vedere al angajatorului: sa oferi programe de dezvoltare profesionala este un cost care poate sa duca, dar care poate si sa nu duca la cresterea profitului tau.

Potrivit fostului ministru, angajatorii merg pe ideea de a avea forta de munca deja pregatita si sunt dispusi doar sa exploateze pentru a obtine profit.

"Pe de alta parte insa, daca li se cere acelorasi firme sa faca o predictie despre cum anume va arata economia peste zece ani si nu numai economia, domeniul lor, nu pot sa faca. Si eu am cerut lucrul acesta mai multor firme si nu pot sa prezica. Si atunci e greu sa ceri unui sistem de invatamant sa produca ceea ce nici tu nu stii cum va evolua" a declarat Miclea.

Specialistul vorbeste si despre situatia corporatiilor care au renuntat la planificarile strategice, in favoarea planificarilor mult mai agile.

"Din anii '80 a crescut foarte mult volatilitatea in toate domeniile economiei. Se schimba incredibil de rapid totul si atunci e greu sa prezici cum va arata o economiei", explica acesta.

Aceasta crestere a numarului de companii care se plang de lipsa de candidati competenti este justificata de fostul ministru al Invatamantului prin faptul ca activitatile economice au devenit tot mai dinamice si devine tot mai greu sa prezici de ce anume deprinderi, cunostinte ai nevoie de la forta de munca ca sa opereze in domeniul respectiv pe un orizont de timp mai lung.

"Nu poti sa ceri sistemului de invatamant sa faca ceea ce nici tu nu poti prezice.

Eu am discutii repetate si in Romania cu angajatorii si i-am intrebat explicit: 'spuneti-mi cum va arata domeniul dumneavoastra peste zece-douazeci de ani si atunci putem sa cerem sistemului de invatamant sa pregateasca forta de munca pentru acea lume.'

Si ei mi-au spus: 'mai mult de doi-trei ani nu putem prezice ce se va intampla in domeniile noastre.' Si atunci replica este evidenta: un sistem de invatamant nu poate sa produca pentru urmatorii doi-trei ani, nu poate, el trebuie sa fie centrat pe perioade mai lungi de timp", sustine Miclea.

Doar 6% din firme ofera programe de dezvoltare profesionala

In ceea ce priveste procentul scazut al firmelor care investesc in pregatire, relevat de studiul Manpower, consultantul il catalogheaza drept o urmare a costurilor ridicate pentru dezvoltarea profesionala pe care nu multi si le permit.

Raportat la aceeasi problema, Dan Berteanu vorbeste despre contexul economic global care nu functioneaza corect si subliniaza nelinistea companiilor, care se tem sa investeasca un capital financiar considerabil pentru pregatirea unor oameni care nu pot fi productivi in acest moment.

El justifica atitudinea ca fiind una strict economica: recrutarea unor oameni deja competenti scuteste orice angajator de investitii.

Ca o "scuza" pentru numarul mic de firme care investesc in dezvoltarea personalului, Mircea Miclea vorbeste despre contextul de criza economica in care, peste tot in lume, primele cheltuieli care s-au taiat au fost cele pentru formarea resurselor umane.

Romania duce lipsa de tehnicieni, reprezentanti de vanzari si muncitori calificati

Luand ca exemplu lipsa de angajati din domeniul vanzarilor pe piata romaneasca, Ana Ber, considera ca liberalizarea tarzie a pietei muncii poate fi o cauza.

"Ce vanzatori am avut noi inainte de '90? Sunt multe domenii in care oamenii de abia acum se formeaza. Vanzarile, marketing-ul sunt domenii inca in faza de 'bebelusie' la noi", adauga Ber.

Cu privire la tehnicienii si muncitorii calificati, Ana Ber este de parere ca tot invatamantul romanesc, mult prea axat pe teorie este de vina, de aceeasi parere fiind si Dan Berteanu care declara ca sistemul de invatamant din Romania “nu e construit pentru student sau pentru business si atunci este normal ca firmele nu gasesc ce le trebuie”. 

Miclea recunoaste si el ca sistemulde invatamant nu este imaculat.

"Adesea universitatile au inceput sa isi creeze programe de studii ignorand complet piata fortei de munca. Sunt facultati integi de studii europene. Intri la 18 ani, termini la 23 cu licenta in studii europene. Adica ce? Adica nimic. Nu ai nicio meserie" mai spune Miclea.

Acesta este de parere ca unele universitati au inceput sa vanda iluzii si nu meserii.

"Au folosit 'self-serving', au dus o politica centrata pe nevoile proprii, pe dezvoltarea numarului de norme si niciodata pe dezvoltarea economica, asta este clar una dintre greselile pe care le-au facut multe universitati. 

Nu s-au interesat ce este in economie sau ce s-ar putea cere in economie, s-au interesat de unde ar putea lua mai multi studenti si au luat, pur si simplu", a mai declarat fostul Ministru al Invatamantului pentru Bloombiz.

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
#ana ber, #angajat, #angajat viitor, #angajator, #companie, #dan berteanu, #educatie, #mircea miclea, #piata muncii, #universitate , #Resurse umane