Angajatul viitorului - deschis specializarilor multiple

Duminica, 20 Mai 2012, ora 09:05
1983 citiri
Angajatul viitorului - deschis specializarilor multiple

Una dintre problemele existente pe piata fortei de munca este polarizarea joburilor, fenomen care poate fi depasit printr-o flexibilitate mai mare a angajatilor si prin dobandirea unor competente noi, ceea ce presupune o specializare multipla.

Adancirea crizei din Europa si revenirea economiei din Statele Unite ale Americii distrag atentia de la o problema importanta care persista de multa vreme, si anume cea a locurilor de munca.

Piata actuala a fortei de munca este caracterizata de o serie de discrepante: salariile de top management cresc continuu, cele ale persoanelor necalificate se mentin la acelasi nivel, in timp ce castigurile persoanelor aflate la mijlocul acestui interval continua sa descreasca.

In tarile dezvoltate, joburile bine platite care se incadreaza in clasa medie de castiguri salariale inregistreaza un declin din punct de vedere salarial, pe fondul automatizarii.

Problema nu este simpla, iar solutiile nu sunt usor de gasit, dar guvernele trebuie sa aiba in vedere acest domeniu. Fenomenul este numit polarizarea joburilor. Astfel, salariile de la nivelul managementului cresc, iar cele din varf inregistreaza o majorare si mai accentuata. In acelasi timp, salariile platite in cazul muncii necalificate reusesc sa se mentina la acelasi nivel.

Problema apare in cazul castigurilor medii, segment al pietei de munca afectat de scaderi, potrivit unui studiu realizat de profesorul de economie David Autor de la Massachusetts Institute of Technology si alti cercetatori, citat de

Aceasta problema este diferita de dezbaterea dintre somajul structural, vazut ca un dezechilibru intre cererea de pe piata de muca si calificarile si localizarea celor care isi cauta un loc de munca, si somajul ciclic, care apare atunci cand nu exista cerere globala suficienta in economie pentru a oferi joburi tuturor celor care vor sa munceasca. Cererea pentru bunuri si servicii scade, astfel ca este nevoie de mai putini angajati.

In masura in care 8,1% din somajul din SUA este structural - pentru ca oamenii nu au calificarile necesare sau locuiesc in zone de unde nu se pot deplasa - o stimulare a cererii prin diverse masuri fiscale nu va functiona. In masura in care acest lucru este rezultatul schimbarilor ciclice din economie, o majorare a cererii pentru forta de munca este solutia.

Somajul structural a fost intotdeauna mai mic in Statele Unite ale Americii comparativ cu alte economii dezvoltate, datorita flexibilitatii pietei muncii din aceasta tara. Pe fondul revenirii economice, somajul pe termen lung a aparut. Motivele de ingrijorare apar insa atunci cand somajul structural creste.

Polarizarea joburilor

Polarizarea joburilor este legata mai mult de ocuparea fortei de munca si mai putin de somaj. Acest lucru transpare din faptul ca, desi avem de-a face cu ocuparea completa a locurilor de munca, veniturile in scadere inregistrate pe intervalul de mijloc al pietei fortei de munca continua sa ramana o problema.

Principala cauza a acestei situatii este avansul tehnologic. Activitatile prestate de persoanele necalificate nu pot fi automatizate, iar forta de munca de pe acest segment are venituri si stimulente mici. La cealalta extrema, nici calificarile avansate, necesare in IT, sport de performanta sau afaceri la nivel inalt nu pot fi automatizate.

Intre aceste tipuri de activitati exista insa o serie de sarcini unde automatizarea este posibila si castigurile sunt in scadere. Computerele sunt foarte bune pentru indeplinirea sarcinilor de rutina si mult mai ieftine. Adaugand la aceasta si dezvoltarea telecomunicatiilor, avem toate premisele care ar putea duce la o revolutie industriala si la o depreciere a celor din clasa de mijloc a campului munca. Este vorba de o clasa intermediara care nu presupune o calificare inalta.

Solutii pentru depasirea polaritatii joburilor

Numarul persoanelor care isi cauta joburi cu castiguri medii este in crestere, astfel ca aceasta problema poate fi rezolvata in doua feluri: fie se incetineste revolutia industriala, ceea ce ar putea duce la un declin economic, fie se incearca adaptarea angajatilor, ceea ce ar putea face ca beneficiile revolutiei industriale sa fie distribuite echitabil.

A doua solutie este cea corecta, dar stabilirea unor principii si a unei metodologii nu este un lucru simplu. Incepand din anii '80, cererea pentru absolventii de facultate a crescut foarte mult. Cercetatorii in economie considera ca un numar mai mare de absolventi de colegiu ar rezolva aceasta problema.

Inscrierea la o facultate nu este de ajuns, este la fel de important ca studentii sa termine aceasta forma de invatamant cu o diploma. Numarul celor care reusesc sa termine o facultate a scazut in SUA, mai ales in randul barbatilor. Pentru a preveni aceasta situatie, liceele trebuie sa isi pregateasca elevii pentru un nivel ridicat de educatie conferindu-le o mentalitate orientata catre munca si dezvoltandu-le competente pentru a citi mult si a lucra cu cifrele.

Facultatile se plang de lipsa acestor competente in randul studentilor. In plus, s-a observat si faptul ca viitorii studenti nu beneficiaza de consiliere pentru alegerea tipului de domeniu in care aleg sa se specializeze. Absolventii de colegiu se descurca mult mai bine pe piata muncii decat cei care nu urmeaza acest tip de invatamant, dar un lucru la fel de important este ca acestia sa urmeze specializarea potrivita cu aptitudinile lor.

Specializarea intr-un singur domeniu, o mentalitate depasita

Cea mai mare schimbare ceruta de fenomenul de polarizare a locurilor de munca pare sa fie insa regandirea ideii de cariera pentru toata viata. In SUA si in alte tari, aceasta idee face parte din norma culturala: te pregatesti pentru un domeniu si o faci timp de 40 de ani, castigand experienta odata cu vechimea si cu trainingul de la locul de munca. Lipsa schimbarii, la care se adauga si cresterea varstei de pensionare, fac acest model demodat.

In viitor, oamenii pot avea nevoie sa planifice si sa se pregateasca pentru mai multe cariere. Adaptabilitatea ar putea sa devina inerenta structurii interioare umane, iar scolile si facultatile trebuie sa se adapteze acestei cerinte.

Economia va continua sa ceara forta de munca, iar o productivitate crescuta a acesteia va fi echivalenta cu capacitatea de a plati salarii mai mari. Dar, adaptarea oamenilor la diverse joburi va trebui sa fie facuta mai repede si cu o flexibilitate mai mare.

Procesul de educatie in tarile cu o economie dezvoltata se afla in fata unei mari provocari: angajatul viitorului va trebui sa invete sa fie tot timpul deschis unor noi specializari si dobandirii continue de noi deprinderi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii evolutie, #salarii piata muncii, #segmente piata muncii, #adaptabilitate specializari noi angajati , #Resurse umane