ApaNova: Concuram cu constructiile pentru specialistii in instalatii

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 11:49
4544 citiri
ApaNova: Concuram cu constructiile pentru specialistii in instalatii

Inginerii, mai ales specialistii in domeniul instalatiilor, sunt profesionistii cei mai cautati in cadrul ApaNova, concesionarul serviciilor publice de apa si canalizare din Bucuresti, potrivit directorului de resurse umane al companiei, Mirela Manda.

Aceasta profesie este, in prezent, foarte solicitata pe piata, firmele practicand recrutarea directa a inginerilor din alte companii.


"Avem cateva meserii care sunt ca un magnet pentru diverse alte domenii; de exemplu, specialistii in domeniul instalatiilor sunt vanati de intreprinderi din alte sectoare, mai ales din constructii", a declarat pentru Business Standard Mirela Manda.

De asemenea, directorul HR a mentionat ca pe piata se practica foarte mult recrutarea directa, angajatii ApaNova primind oferte de angajare din partea altor companii. Principala cauza pentru aceasta criza de ingineri nu este numarul insuficient al absolventilor, spune Mirela Manda, ci oferta foarte mare de joburi in acest domeniu, precum si reprofilarea unora dintre specialisti.


"In acest moment, este chiar inflatie de ingineri, dar multi se orienteaza in cariera in functie de oportunitatile de pe piata muncii - lucreaza in banci sau sunt agenti imobiliari, pentru ca vizeaza domenii mai bine platite sau pentru ca vor sa ramana sa lucreze in Bucuresti", explica directorul HR.

Fluctuatia de personal in cadrul ApaNova este sub 10% anual, iar printre motivele de plecare cel mai des invocate, in special de muncitorii calificati, este plecarea la munca peste hotare. Planurile de angajare ale firmei pentru anul 2008 includ recrutarea a circa 120 de persoane. Sursa de specialisti hidrologi de unde recruteaza ApaNova este Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

In prima parte a anului, compania a angajat 70 de persoane, inclusiv un numar de studenti din anii trei si patru care vor lucra la un proiect de circa trei-sase luni, vizand randamentul retelei de apa si canalizare.


"Ne exprimam interesul sa mentinem o parte dintre ei. Este o oportunitate pentru noi de a vedea cum reactioneaza pe teren, cum se adapteaza", spune Mirela Manda.


In interiorul organizatiei, se produc cam 500 de miscari interne ale angajatilor pe an. "Sunt posturi pentru care poti sa recrutezi din afara si posturi pentru care e necesara o experienta acumulata, cunoasterea societatii, complexitatea retelei, iar pentru acestea exista succesori", spune Mirela Manda.


Angajatii ApaNova primesc, incepand de anul trecut, dividende pentru 10% din actiunile companiei, care apartin acestora. De asemenea, firma gestioneaza un fond social, echivalent cu 9% din fondul de salarii utilizat pentru administrarea unui camin unde sunt cazati angajatii cu probleme locative, a unui serviciu medical propriu, precum si pentru rambursarea a jumatate dintre cheltuielile realizate de salariati cu concediile in tara sau in strainatate.


ApaNova este detinuta, in proportie de 83,69%, de Veolia Eau, companie specializata in servicii de alimentare cu apa, parte a Grupului Veolia Environment. Bugetul de training al companiei ApaNova este de circa 300-400.000 de euro anual, ceea ce inseamna 2-2,5% din fondul de salarii. Aproximativ 60-70% din personalul firmei urmeaza cursuri de specializare in fiecare an.

"Facem calificari in interiorul societatii, iar o parte dintre angajati au beneficiat si de cursuri in cadrul Veolia. Anul trecut, am canalizat foarte multa energie in a face cursuri interne, mai ales cursuri cu o parte teoretica redusa, dar cu mult pragmatism", explica directorul HR. De asemenea, compania ofera posibilitatea angajatilor cu potential de a urma cursuri de MBA, sustinute financiar de ApaNova.


Profil


    * aproape 2.000 de angajati

    * fluctuatie de personal: sub 10%

    * planuri de angajare pentru 2008 - 120 de persoane

    * bugetul de training reprezinta 2,5% din fondul de salarii