Ar trebui sa minti la interviul pentru angajare?

Duminica, 28 Iunie 2009, ora 14:36
4430 citiri
Ar trebui sa minti la interviul pentru angajare?

Intreaba orice manager, recruiter sau expert in resurse umane si iti vor spune toti acelasi lucru: Niciodata sa nu minti la un interviu pentru angajare.

Dar poate ca ai participat la o bataie cand erai in liceu, te-ai ales cu un dosar penal si nu ai vrea sa apara acest lucru in CV. Poate ca ai fost concediat pentru ca ti-ai aparat principiile, dar iti faci griji ca potentialul tau angajator nu va vedea lucrurile asa. Sau, poate ca ti-ai dat demisia, dar nu ti-ai updatat CV-ul, ca ai descoperit ca angajatorii te considera mai putin disperat daca nu o faci.

Nu trebuie sa minti. Asadar, cum explici toate aceste lucruri, ramanand in acelasi timp si un bun candidat? Sau, o intrebare mai buna, poti face asta?

“Politia sinceritatii ma poate aresta, dar trebuie sa va spun ca toata lumea a ascuns, cel putin o data, adevarul in timpul unui interviu,” spune Alan Guinn, manager la The Guinn Consultancy Group. “Nu este vorba de faptul ca aplicantii pentru un job ar fi genetic programati sa fie nesinceri. Este vorba de faptul ca societatea da o foarte mare importanta succesului, astfel incat cu totii ajungem sa cautam cai pentru a ne pune intr-o lumina cat mai favorabila,” scrie cnn.com.

Guinn spune ca sincertatea este probabil cea mai buna politica atunci cand vine vorba de interviul tau, insa, in unele cazuri, este greu sa explici situatii in care ai fost prins la mijloc din intamplare. Desi nu trebuie sa minti, ar trebui sa iti plasezi raspunsurile astfel incat sa pari a fi partea responsabila in loc de cea vinovata, spune Guinn.

Exista situatii in care adevarul este mai greu de explicat. Iata cateva dintre acestea si cum poti sa fii sincer cu un potential angajator si sa ramai in cursa pentru jobul dorit:

Si daca…

1. Nu am absolvit inca?

Unii angajatori cer dovada unei diplome – altii nu. Nu merita sa risti, sperand ca nu ti se va cere nici o dovada de absolvire, pentru ca apoi sa iti explodeze totul in fata.

“Fii foarte sincer si direct si intreaba-ti angajatorul daca nu te poate finanta sa-ti termini studiile sau daca nu te poate trimite la alte traininguri sau cursuri. Am fost intrebat asta de cateva ori si am discutat cu angajatorul cum se poate proceda pentru a ajuta aplicantul,” spune Guinn. “Acest lucru il face pe angajator sa arate bine. Acesta iti sprijina dezvoltarea profesionala, a ta si a angajatilor sai.”

2. Am fost concediat?

Sa fii concediat in zilele noastre nu mai inseamna ce insemna pe vremuri, nu iti mai pune aceeasi stampila sociala, spune Guinn. Daca esti intrebat de ce ai parasit ultimul job, spune intervievatorului ce s-a intamplat cu adevarat.

“Multi oameni sunt concediati din diverse motive. Poti sa fii complet nevinovat, dar sa iei parte la un scandal financiar. Poti fi un angajat calificat si competent, care lucreaza pentru o companie care trebuie sa faca disponibilizari. Exista multe motive pentru care ai putea sa fii concediat,” spune acesta.

3. Am cazierul patat?

Angajatorul te va verifica, cel mai probabil, iar aceste lucruri ies mereu la iveala. Daca ti se cere sa elaborezi, fii deschis, sincer si direct.
“Cred ca deja ti-ai ispasit ‘pedeapsa’ sau ai platit o amenda,” spune Guinn. “Daca angajatorul intreaba, fii sincer si spune-i ca s-a intamplat cu mult timp in urma si ca ai platit deja pretul greselii tale.” Spune-i ce ai invatat din acea experienta.

4. Nu am experienta in domeniu?

Va fi clar in timpul interviului ca experienta dobandita in cadrul unui job s-ar putea sa nu fie relevanta pentru noua pozitie, spune Guinn. Nu te feri sa recunosti asta. Arata-ti interesul si discuta despre trainingurile de care ai nevoie pentru a castiga competenta necesara.

5. Stiu ca seful meu nu ma va lauda?

“Multi sefi ai zilelor noastre refuza sa discute despre fostii angajati, cu potentialii angajati si  lasa aceasta responsabilitate pe umerii departamentului de resurse umane,” spune Guinn. Daca stii ca seful tau nu va vobi de bine despre tine sau ca nu-ti va da o recomandare, spune-i intervievatorului ce anume te preocupa si de ce.”

6. Sunt supracalificat pentru jobul respectiv si vreau sa omit enumerarea catorva calificari?

Ai lucrat mult pentru a obtine calficarile pe care le ai si ar trebui sa fii mandru de tine. Guinn sugereaza ca ar trebui sa ai mai multe CV-uri, care sa difere in functie de nivelul la care se situeaza jobul pe care il vrei. “Enumera calificarile care consideri ca ti-ar asigura jobul pe care ti-l doresti,” spune acesta.

7. Am o leziune sau o boala care ma impiedica sa-mi execut sarcinile in mod optim?

Multi aplicanti sunt ezitanti cand vine vorba de exprimarea unei invaliditati sau a unei boli, din teama de a nu fi priviti ca niste bolnavi costisitori. Insa, Guinn spune ca multi dintre angajatori vor oferi tot confortul necesar aplicantilor potriviti, care au un handicap. Acesta sugereaza sa intrebi daca te poate ajuta, iar daca nu, cauta un angajator care este dispus sa o faca.

8. Castigam mult mai putin la ultimul job, dar consider ca merit o marire de salariu semnificativa?

Este tentant sa vrei sa-ti umfli fostul salariu in ochii potentialului angajator, pentru a castiga mai mult la urmatorul job, insa, cel mai probabil, vei fi prins, avand in vedere ca din ce in ce mai multi angajatori verifica aceste lucruri. Cel mai bine ar fi sa oferi un interval in care se afla salariul tau din trecut si sa intrebi ce oportunitati ai pentru a obtine un salariu mai mare, spune Guinn.

9. Nu intentionez sa stau decat pentru cateva luni si/sau nu vreau sa fac din asta o cariera?

“Angajatorii investesc sume mari de bani pentru a gasi angajatii potriviti pentru un anumit job. Cine spune ca asta nu ar putea fi un job minunat, de lunga durata?” spune Guinn. “Multi dintre noi au acceptat un job fara sa planuiasca sa ramana, dar au aflat mai tarziu ca slujba respective era de fapt foarte potrivita pentru ei, ca le satisfacea nevoile personale si profesionale si ca ne rasplatea pe masura. Nu ai de unde sa stii ce se va intampla peste 6 luni. Pastreaza-ti mereu orizonturile deschise.”

10. Am deja o vacanta, o nunta sau o escapada planuita?

Daca esti angajat, angajatorul va afla oricum, mai devreme sau mai tarziu, ca vrei sa-ti iei cateva zile de concediu. Daca te oferi sa iei masurile potrivite, multi dintre angajatori vor gasi o cale de a lucra si in aceste conditii, spune Guinn.

#angajare, #cariera, #companie, #interviu, #job, #manager , #Resurse umane