BCR: Numarul femeilor manager a crescut cu 12-15% in 5 ani

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 16:43
2257 citiri
BCR: Numarul femeilor manager a crescut cu 12-15% in 5 ani

Numarul firmelor din Romania conduse de femei a crescut cu 12-15% in ultimii cinci ani, cele mai multe IMM-uri conduse de femei fiind din domeniul comertului si serviciilor, potrivit directorului din cadrul BCR, Melania Mirea.

"Din 2006 si pana in 2011, firmele din Romania conduse de femei au crescut cu 12-15%. Probabil ca perioada aceasta de criza le-a facut pe femei sa se orienteze mai mult catre zona de anteprenoriat si sa gasesca alte solutii daca joburile pe care le aveau nu mai erau de perspectiva sau erau in zona de risc", a mentionat Melania Mirea.

Aceasta a adaugat ca o astfel de evolutie demonstreaza faptul ca romancele au un spirit antreprenorial mai puternic, comparativ cu femeile din Uniunea Europeana.

"Aproape jumatate (46%) dintre afacerile mici gestionate de femei sunt din domeniul comertului, iar 20% fac parte din cel al serviciilor - resurse umane, traning, contabilitate, cosmetica si infrumusetare. Regasim femeile in afaceri mici, de familie, pe care le deschid pentru a fi aproape de familie", a mai spus Melania Mirea.

Aceasta a mentionat ca, la nivelul Europei Centrale si de Est, intre 31 si 38% dintre IMM-uri sunt conduse de femei. In ceea ce priveste portofoliul BCR, 35% dintre IMM-uri au in conducere femei, iar 11% sunt detinute exclusiv de femei.

"Femeile respecta mai bine regulile, sunt mai prudente, au mai multa rabdare. Sunt cateva proiecte detinute de femei, finantate din fonduri UE, in domenii precum agricultura - cresterea animalelor, ferme vegetale, servicii, industrie, dar sunt prea putine. Femeile se indreapta mai mult spre demeniul serviciilor, restaurante, hoteluri si mai putin catre constructii, IT, comunicatii sau transport", a declarat directorul executiv al directiei Institutii Financiare din cadrul BCR, Ramona Ivan.

Andreea Voinea, directorul executiv al diviziei de resurse umane a BCR, a declarat ca multe femei din sistemul bancar din Romania isi doresc pozitii de management, ele reusind sa promoveze la nivelul 2-3 din banca, mai putin la cel de senior.

#numar femei manager Romania, #femei afaceri Romania, #firme conduse de femei , #Resurse umane