Cand sa faci un pas lateral, in cariera

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 14:06
2972 citiri
Cand sa faci un pas lateral, in cariera

Din ce in ce mai multi angajati devin interesati de o "mutare laterala" sau schimbarea departamentelor in cadrul aceleiasi companii, renuntand la ideea puternic intiparita in minte de a obtine o avansare. Chiar daca ai impresia ca doar compania are de castigat pe urma acestor mutari, ele reprezinta solutia cea mai buna impotriva monotoniei profesionale intr-o perioada in care piata muncii este complet blocata, sunt de parere expertii in Resurse Umane citati de Monster.com. 

Beneficiile pe care o “miscare laterala” le aduce pentru angajat

Fiecare angajat are un “metabolism” diferit al carierei, iar cand soseste momentul in care ai nevoie de o schimbare, trebuie sa o faci, fie ca este vorba despre un aparitia unui post proaspat eliberat sau nevoia familiei de a realize o miscare sociala.

Cand ramai blocat in acelasi job pentru o perioada mai mare de timp decat si-ar dori mintea si corpul tau, platesti un pret “piperat”, atat emotional cat si fizic.

Expertii in HR au enumerat pentru Monster.com o serie de situatii in care o “miscare laterala” reprezinta cea mai buna alegere profesionala pentru angajati.

Poti apela la o “miscare laterala” atunci cand iti doresti un post cu mai multe provocari insa nu iti doresti responsabilitati in plus, cand nu mai ai nicio sansa sa te mai intelegi cu seful si colegii tai sau cand functiile in departamentul tau au fost externalizate dar nu vrei sa pleci din companie.

Mutarea pe acelasi post in cadrul altui department  este o alegere buna atunci cand urmezi niste cursuri si te pregatesti sa obtii o diploma, si stii ca nu vei face fata stresului pe care o avansare o presupune.

“Miscarile laterale” iti asigura experienta necesara pentru o eventuala avansare, dar reprezinta si o oportunitate de a invata lucruri noi de la o persoana pe care o admiri, din alt departament.

Beneficiile pe care o “miscare laterala” le aduce pentru companie

Compania are de castigat pe urma acestor miscari in doua moduri importante.

In primul rand, permitand astfel de mutari, compania isi pastreaza oamenii cu rezultate bune chiar si dupa ce munca lor a inceput sa devina plictisitoare.

In al doilea rand, compania este scutita de cheltuielile de recrutare si selectare de noi angajati, iar sansele ca angajatii sa transfere secretele profesionale catre concurenta sunt drastic minimalizate.

Miscarile intre departamente permit organizatiilor sa pozitioneze angajatii acolo unde este nevoie de ei.

Intr-o companie cu putine pozitii inalte libere, mutarile ofera angajatilor noi provocari fara a le oferi si o avansare.

Aceasta solutie pare a fi antidotul plictiselii, atat de des intalnite in organizatiile din ziua de azi, spun expertii.

“Miscarile laterale” functioneaza cel mai bine in cadrul companiilor care favorizeaza flexibilitatea si sarcinile care ofera angajatilor sentimentul de progres in propria cariera, spun expertii.

Asemeni tuturor inovatiilor la locul de munca, “miscarile laterale” vor avea success in companiile in care toate instantele se dedica total bunastarii egale, atat pentru companie, cat si pentru angajati.

O schimbare a mentalitatii prin care accepti doar o avansare, in favoarea intelegerii efectului “mutarilor laterale” adaptate etapei in care te afli in viata personala ar putea fi o modalitate excelenta de a incepe sa te ocupi mai atent de evolutia carierei tale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #avansare, #cariera, #companie, #mutare , #Resurse umane