Cand se depun proiectele pentru bani europeni

Luni, 25 Mai 2009, ora 10:11
1766 citiri
Cand se depun proiectele pentru bani europeni

Afla cand incep si cand se inchid sesiunile de depunere a proiectelor pentru finantare de la UE. Sesiunile de depunere a proiectelor pentru Programul Operational Regional si pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane sunt, in prezent, active. Proiectele se depun de catre firma de consultanta sau de catre solicitant, in cazul in care acesta si-a intocmit singur proiectul, la Oficiile Judetene. 



In momentul de fata, pot fi depuse proiectele aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane si Programului Operational Regional, pentru majoritatea domeniilor majore de interventie.

Pentru acesta din urma, depunerea se efectueaza continuu, fara termen de inchidere a sesiunii.

Totusi, in Regiunea Nord-Est, cererile de proiecte privind reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii educationale s-au suspendat de la data de 24 aprilie.

"Programul este greoi si nu reuseste sa absoarba resursele din cauza criteriilor de evaluare neclare si a birocratiei", explica Felix Lucutar, managing partner in cadrul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering.

Cei care vor sa acceseze fonduri de la UE aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane trebuie sa stie ca sesiunile pentru majoritatea domeniilor se inchid in lunile iunie-iulie, doar cateva dintre acestea avand termene-limita pana in toamna.

In prima parte a acestei luni s-au deschis sesiunile de depunere a proiectelor si pentru Fondul European pentru Pescuit. Nu se cunoaste deocamdata termenul-limita de depunere.

In cadrul Programului Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice sunt deschise sesiunile pentru proiectele ce vizeaza cercetarea si dezvoltarea in parteneriat intre universitati, institute si intreprinderi, accesul intreprinderilor la activitati de cercetare-dezvoltare si cele care au in vedere imbunatatirea eficientei energetice.

Proiectele pentru investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor se pot depune incepand cu 8 iulie. Pentru celelalte domenii ale programului nu s-a stabilit deocamdata data de deschidere a sesiunilor.

Agricultura, in stand-by

Pentru depunerea proiectelor aferente Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala nu a fost deocamdata anuntata nicio data de demarare a sesiunii de depunere.

Doar masura privind infiintarea grupurilor de producatori (142) este activa in acest moment si nu se cunoaste deocamdata termenul-limita de depunere a proiectelor.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bani, #europeni, #finantare, #fonduri, #proiecte , #Resurse umane