Cariere: cand un pas inapoi e o idee buna

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 17:48
2764 citiri
Cariere: cand un pas inapoi e o idee buna

Ideea de a face un pas inapoi in cariera ti-ar putea trezi un sentiment de involuare, insa specialistii in Resurse Umane sustin ca o astfel de alegere poate fi un catalizator pentru urmatoarele miscari profesionale care sa se integreze perfect intr-o perspectiva de ansablu a carierei tale, informeaza Monster.com.

 “Am intalnit oameni care desi castigau foarte bine, erau intr-o companie buna, au realizat ca au intrat pe o cariera cu infundatura si au ajuns intr-o pozitie din care nu mai puteau iesi. La un moment dat au decis ca e cazul sa plece din pozitia aia si sa accepte chiar o pozitie mai jos, pe un nou drum in cariera care sa ii duca mai sus. Lucrurile astea se intampla destul de rar, mai ales in ultimii doi ani cand posibilitatile de a-ti gasi un alt job sunt mult mai mici si cand companiile angajeaza mai degraba oameni cu experienta in domeniul pentru care au nevoie decat oameni care sunt in cautare de schimbare de cariera”, a declarat Vlad Dutescu, Managing Partner Sandler Training pentru Bloombiz.ro.

Pentru a nu transforma aceasta miscare intr-un esec, trebuie sa stii care sunt motivele tale si cum ar trebui sa te “vinzi” in fata urmatorului angajator.

Care sunt motivele tale

Nevoia de a-ti gasi un job

Conditiile economice, situatia ta financiara si lipsa altor alternative te-ar putea determina sa accepti singura varianta disponibila, chiar daca asta inseamna un pas in spate, din punct de vedere profesional.

Ai grija sa nu iti creezi singur o necesitate care putea fi evitata, avand grija de propria cariera si invatand din greselile de pana acum.

Schimbare de cariera

Acesta este un motiv foarte plauzibil pentru a accepta un post inferior, dar asta nu inseamna tot timpul ca trebuie sa pornesti de jos, din nou.

Cauta aptitudinile “transferabile” si cunostintele specializate care te-ar putea califica pentru un post peste nivelul de incepator.

Schimbarea domeniului in care activezi nu inseamna o schimbare de cariera.
Daca schimbi domeniile dar iti pastrezi functia inseamna ca ai facut o miscare laterala, in niciun caz un pas inapoi in cariera.

Pentru a-ti largi orizonturile

O pozitie inferioara intr-un department diferit iti poate oferi noi experiente noi care iti imbogatesc cariera.

Cu toate acestea, ca in orice decizie profesionala pe care o iei, trebuie sa te gandesti care este compatibilitatea ta cu noul job, cate sanse ai sa atingi succesul si ce inseamna aceasta miscare in planul carierei tale.

Pentru a gasi o noua metoda de avansare

Asumarea unui post inferior poate fi o miscare inteligenta daca esti convins ca iti ofera o cale sigura pentru a atinge succesul, iar pozitia de acum nu iti da sansa sa evoluezi.

Cum te “vinzi” cand esti supracalificat

Odata ce ai ajuns la concluzia ca “un pas inapoi” are sens, pregateste-te sa te confrunti cu reticenta oamenilor din jur.

Vei candida impotriva unor incepatori si va trebui sa-l ajuti pe angajator sa depaseasca ideea preconceputa si teama de a angaja un om supracalificat, “care se va plictisi curand”.

Pentru a-l convinge care sunt intentiile tale, formuleaza un motiv convingator si pozitiv pentru care iti doresti jobul.

“Exista intr-adevar o mare retinere fata de oamenii care au o experienta ridicata si care dintr-un motiv sau altul accepta o pozitie mai jos. Conform nevoilor lui Maslow si a nivelului la care ai ajuns e greu sa accepti sa faci un pas inapoi. Daca nu exista in spatele acestei decizii nicio logica solida care sa justifice o astfel de trecere, de cele mai multe ori e doar o "parasuta" care sa te salveze o anumita perioada de timp si mai putin exista determinarea de a merge pe zona aste un timp indelungat”, a declarat Vlad Dutescu, Managing Partner Sandler Training.

Evita sa transmiti mesaje negative si asigura-te ca ii demonstrezi angajatorului ca ai entuziasmul  necesar pentru a indeplini sarcinile jobului si ca ai flexibilitatea, aptitudinea si dorinta de a invata rapid.

Convinge-l ca vei aduce plusvaloare companiei bazata pe experienta pe care niciun incepator nu o are.

Grija lui cea mai mare este ca in cateva luni le vei da peste cap sistemul , dar datoria ta este sa il asiguri ca te vei multumi sa iti indeplinesti sarcinile de serviciu, ca vei munci ca sa evoluezi si ca intelegi ca promovarile se bazeaza pe merit.

In astfel de situatii este absolut natural sa te simti superior contracandidatilor incepatori.  Cu toate acestea, o atitudine de superioritate nu face decat sa iti saboteze planurile, de aceea ai putea sa iti concentrezi toate energiile asupra dezvoltarii tale in cadrul postului si sa iti coordonezi corect  propriile performante.

#cariera, # miscare profesionala, # job, # supracalificare , #Resurse umane