Castigul salarial mediu net a scazut cu 1,5% in mai

Joi, 05 Iulie 2012, ora 10:31
1786 citiri
Castigul salarial mediu net a scazut cu 1,5% in mai

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.530 lei in luna mai, in scadere cu 23 lei (1,5%) fata de luna anterioara, in timp ce fata de mai 2011 s-a majorat cu 4,9%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost platite in mai in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.325 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (845 lei).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,1%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.109 lei, cu 1,4% mai mic decat in luna aprilie.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna mai fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,3%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,8%, cu doua puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie.

Datele INS arata ca, in mai, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic fata de luna aprilie, cand s-au acordat prime ocazionale (prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte).

Domeniile cu cele mai semnificative scaderi si cresteri ale castigului salarial mediu

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in industria metalurgica (11,7%), in intermedieri financiare (8% - 10%)si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea bauturilor, transporturi pe apa (4% - 6,5%).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii anexe extractiei (16%), in tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite); fabricarea articolelor de imbracaminte, extractia minereurilor metalifere, extractia petrolului brut si a gazelor naturale si cu intre 2% si 4% in transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, transporturi aeriene, fabricarea de mobila, fabricarea produselor textile (4,5% - 6,5%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna aprilie, in administratie publica (0,5%), ca urmare a acordarii in luna precedenta de sume pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna si in sanatate si asistenta sociala (0,4%), ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente.

In invatamant, castigul salarial mediu net a crescut fata de luna aprilie cu 2,4% ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii Romania mai, #castiguri salariale Romania, #evolutii salarii Romania, #castig salarial mediu mai , #Resurse umane