Ce faci cand te simti blocat intr-un job sub capacitatile tale

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 15:07
2634 citiri
Ce faci cand te simti blocat intr-un job sub capacitatile tale

Daca ai un job de mai multe luni si ai ajuns sa indeplinesti sarcini cu mult peste descrierea initiala a postului, nu trebuie sa astepti la nesfarsit recunoasterea din partea sefului, o marire de salariu si o noua titulatura, spun specialistii in HR. Daca ai impresia ca seful tau a uitat ca ai evoluat atat de mult de la inceput pana acum, poate ca este cazul sa ii reamintesti asta folosind un plan bine pus la punct, informeaza Monster.com.

Depinde doar de tine sa ai grija de viata ta profesionala in compania in care muncesti. Seful tau e de cele mai multe ori prea ocupat pentru a observa detalii de acest tip, de aceea ramane datoria ta sa il tii la curent cu evolutia lucrurilor, considera expertii.

George Butunoiu, Consultant HR este insa mult mai ingaduitor cu managerii si afirma pentru Bloombiz.ro ca "orice director, sau manager, chiar daca nu e el foarte bun, isi da seama foarte repede care e implicarea subordonatilor, cat de seriosi sunt, cat de bine isi fac treaba. Nu e greu sa iti dai seama. Dupa aia ca faci sau poti sa faci ceva sa il motivezi mai mult, e altceva."

Acest tip de situatie necesita multa rabdare si o planificare atenta, pentru ca cea mai mare greseala pe care poti sa o faci acum este sa dai buzna in biroul sefului si sa ii prezinti cerintele insistent, potrivit Monster.com.

Butunoiu este de parere insa ca angajatul nu ar trebui sa faca nimic, din acest punct de vedere, in afara de a se face indispensabil si a dovedi ca este valoros pentru companie, astfel incat sa-si poata impuna conditiile atunci cand este necesar.

In ceea ce priveste evolutia salariatului, Butunoiu considera ca "e normal si e de la sine inteles, mai ales pentru posturi de conducere ar fi absolut aberant sa se gandeasca altfel. Pentru ca un candidat care se uita tot timpul pe lista, ce era in fisa postului, probabil ca n-o sa mai vada promovare in veci(...)"

Iata cateva sfaturi pentru a-ti alcatui o argumentatie fondata daca totusi insisti sa obtii ce iti doresti, pas cu pas, de la superiorii tai.

Alcatuieste o lista

Fa-ti o lista responsabilitatilor pe care ti le-ai asumat si estimeaza durata de timp necesara pentru fiecare sarcina, intr-o zi, intr-o saptamana sau intr-o luna.
Noteaza si numarul de ore necesar pentru sarcinile pentru care ai fost angajat si ai putea concluziona ca acum indeplinesti un sfert din sarcinile unui angajat cu norma intreaga.

Cand te intalnesti cu seful tau pentru aceasta problema, prezinta-i informatia si concentreaza-te pe ideea ca munca ta ajuta compania sa economiseasca bani, pentru ca daca tu nu ai face aceste lucruri, compania ar fi nevoita sa angajeze un alt om pentru aceste sarcini.

Verifica de doua ori

La o a doua lectura ar trebui sa gasesti aspectele cele mai relevante din noile responsabilitati si sa-ti dai seama daca ai putea sa gasesti o titulatura potrivita.
Daca nu iti dai seama care ar putea fi aceasta, documenteaza-te care sunt functiile in cadrul companiei care contin sarcini similare cu ale tale.

Afla care sunt titulaturile si, daca este posibil, care sunt salariile lor.

Inventeaza o noua titulatura, daca e nevoie

Daca nu gasesti pe nimeni cu un post care sa contina responsabilitati similare cu ale tale, gandeste-te la cateva titulaturi compatibile companiei, din care seful tau ar putea accepta una.

Asigura-te ca esti platit

O noua titulatura presupune si o structura a salariului diferita, spun specialistii.

Stabileste o intalnire cu reprezentatii departamentului de Resurse Umane si cere sa vezi acest sistem, folosit pentru salarii.

Companiile mari au astfel de sisteme, dar daca lucrezi intr-o companie mica, ai putea sa fii nevoit sa prezinti valoarea postului, dupa normele tale.

George Butunoiu sustine ca atat in Romania,cat si in alte parti functioneaza "legea cererii si ofertei, daca o companie are nevoie de tine si vrea sa te pastreze, evident, face tot ce poate ca sa te motiveze sa nu pleci.

Daca nu, nu. Asta nu tine direct de cantitatea de munca. Pentru ca in cele 8 ore sau 10 pe care le petreci la birou, oricum se cere sa faci maximum ce se poate. Acum, ca faci lucrurile din fisa postului, sau ca faci altele si mai neglijezi din cele care erau inainte pe fisa postului, nu are mare relevanta. Oricum (...) se cere sa te implici."

Vorbeste cu seful tau


Dupa ce ai facut toti acesti pasi, este momentul sa stabilesti o intalnire oficiala cu seful, in care sa ii prezinti sarcinile tale si ce ai descoperit in urma documentatiei.

Anunta-l din timp pe superior care este scopul intalnirii voastre,astfel in cat sa iti aloce timpul necesar rezolvarii acestei probleme, pentru ca nu e o idee buna sa arunci acesta informatie intr-un e-mail catre sau pe holuri, intre sedinte ci trebuie sa o tratezi serios, spun expertii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companie, #job, #manager, #sarcini, #sef , #Resurse umane