Ce fel de CEO ai fi?

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 13:11
2163 citiri
Ce fel de CEO ai fi?

Fiecare lider are propria perspectiva asupra a ceea ce inseamna leadershipul si puterea pe care el o detine in cadrul companiei sale. In functie de actiuni, cei din jur isi pot da seama daca acesta este axat pe atingerea propriilor interese, daca scopurile sale vizeaza succesul companiei sau a unui grup restrans din cadrul companiei. Judecand dupa aceste trasaturi, putem sa ne dam seama ce fel de lideri am fi si noi, intr-o astfel de pozitie, sustin expertii in HR citati de FastCompany.com. 

Exemplele pe care le avem in fata ne sunt extrem de utile, deoarece putem invata din greselile lor.

Timpul a demonstrat ca liderii axati pe obtinerea propriilor interese sunt de cele mai multe ori nocivi pentru corporatiile pe care le controleaza.

Acestia submineaza loialitatea si motivarea angajatilor prin alocarea mai multor resurse (mariri de salariu, bonusuri, spatii pentru birou, recunoasterea meritelor) pentru ei insisi decat pentru subordonati.

Suntem tentati sa credem ca puterea pe care o dobandesc liderii este de vina pentru aceasta atitudine, si ca liderii care au mai multa putere sunt cei mai determinati sa actioneze in acest mod.

Studiile recente au aratat insa ca atat liderii cu putere moderata cat si cei cu foarte multa putere pot lua decizii in interes propriu, insa fiecare face acest lucru din motive diferite, sustin specialistii citati de FastCompany.com.

Lideri cu foarte multa putere

Cercetarile au aratat orice om aflat intr-o pozitie de conducere devine mai putin sensibil la ceea ce se intampla in jurul lui, concentrandu-se mai puternic asupra propriilor trairi si sentimente.

Persoanele care au o anumita putere sunt mai putin interesate de ceea ce gandesc cei din jurul lor despre ei, si renunta vizibil la interesul fata de evaluarea corecta a perceptiei si sentimentelor acestora.

Chiar si persoanele aflate intr-o pozitie temporara cu putere prezinta aceleasi “simptome” , sustin specialistii.

In urma acelorasi studii, s-a demonstrat ca liderii au tendinta de a fi condusi de propriile viziuni asupra a ceea ce inseamna un “lider de succes”.

Daca imaginea ta despre un lider adevarat infatiseaza o persoana care urmareste indeplinirea propriilor obiective, indiferent de consecintele pe care le are asupra companiei  sau o persoana care e capabila sa profite de propriul statut si care sa nu isi ajute in niciun mod angajatii, atunci ai toate sansele sa devii un lider care isi urmareste propriul interes, cand se va ivi ocazia.

Daca ideea ta despre un lider de succes contureaza o persoana care se concentreaza asupra productivitatii grupului, punand obiectivele companiei inaintea celor personale, care renunta la beneficii si investeste timp in subordonati, vei deveni un lider generos si atent la cei din jur.

Aceasta din urma este perspectiva corecta asupra unui lider de succes, sustin specialistii.

Lideri cu putere medie

Cei care nu detin o putere foarte mare asupra celorlalti nu obisnuiesc sa se foloseasca de propriile perceptii asupra leadershipului eficient.

Acestia sunt influentati de factorii externi, precum informatiile despre performanta lor si a subordonatilor, potrivit expertilor.

Cand acest tip de lideri obtin performante mai mari decat angajatii lor, se considera indreptatiti sa isi ofere beneficii mai mari, sa ia decizii cu privirea la recunoasterea propriilor merite, si chiar ajustarea propriului salariu.

In momentul in care angajatii au rezultate superioare lor, acestia ofera beneficii in functie de merit.

De cele mai multe ori, doar in momentul in care o persoana este promovata de la o pozitie inferioara la una cu mai multa putere, perspectiva asupra stilului de leadership se concretizeaza vizibil pentru cei din jur.

O intrebare despre perspectiva asupra leadershipului de succes este ideala pentru un candidat aflat la interviul de angajare, pentru ca raspunsul va oferi angajatorilor o imagine clara asupra viitorului, in cazul unei promovari, sustin specialistii in resurse umane citati de FastCompany.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ceo, # lider, # leadership, # companie , #Resurse umane