Ce inseamna un mentor pentru cariera ta

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 13:35
6541 citiri
Ce inseamna un mentor pentru cariera ta

Atunci cand cariera ocupa un loc important in viata ta, intampini momente in care simti nevoia sa fii sustinut, apreciat si incurajat in deciziile pe care le iei. Relatia cu un mentor este extrem de constructiva pentru evolutia ta profesionala, in conditiile in care stii cum sa gasesti persoana protrivita pentru cariera ta si cum sa dezvolti legaturile cu aceasta, sunt de parere specialistii in resurse umane. 

Un mentor te poate ajuta sa iti stabilesti punctele forte si punctele slabe, dar te poate ajuta si sa iti dezvolti aptitudinile necesare obtinerii succesului printr-un plan profesional pe termen lung.

Daca mentorul tau este chiar seful sau un coleg de-al tau, acesta te poate ajuta sa-ti dezvolti sentimentul de apartenenta la organizatie, sa intelegi cultura organizationala si sa cunosti care sunt persoanele cele mai importante din companie.

Cu sustinerea mentorului tau poti trece mai usor peste problemele de la serviciu, pentru ca acesta iti poate oferi o noua perspectiva, oricand.

Un mentor trebuie sa iti usureze procesul decizional prin sugestii si printr-o atitudine motivatoare, nu sa iti spuna ce trebuie facut in fiecare situatie.

Mentorul ocupa, de cele mai multe ori, pozitia la care tu aspiri si are relatii suficiente incat sa te ajute si pe tine sa ajungi in pozitia respectiva.

Un mentor bun este acea persoana care nu se teme sa prezinte critici constructive.

Cum gasesti un mentor

Atunci cand iti doresti sa gasesti un mentor, incearca sa identifici o persoana pe care o admiri si o respecti, fie din compania in care lucrezi, fie din afara ei.

Hotaraste-te ce ai nevoie sa obtii de la un mentor si care sunt abilitatile pe care vrei sa le dezvolti cu ajutorul acestuia.

Ia in considerare care sunt obiectivele tale atunci cand iti alegi un mentor, ce caracteristici cauti, ce stil de comunicare iti doresti de la acesta.

Asigura-te ca te comporti cat mai natural posibil, pentru ca mentorii vor investi timp si efort doar in persoanele in care isi regasesc personalitatea, de aceea nu ar trebui sa abordezi un posibil mentor printr-o atitudine lipsita de incredere.

Nu ii cere sefului tau direct sa iti fie mentor

Este mult mai bine sa ai pe cineva langa tine cu care sa poti vorbi liber despre cariera si problemele de la locul tau de munca, sustin specialistii, de aceea seful tau direct nu e intotdeauna o alegere inteleapta.

Ce sa cauti la un mentor

Un mentor poate fi un model de urmat in viata, o persoana pe care ai vrea sa o imiti, insa nu este absolut necesar sa fie in toate cazurile asa.

Dupa cateva intalniri cu cel de la care consideri ca ai de invatat, ii poti spune direct ca ti-au fost de folos cunostintele sale si ca ai dori sa ti le impartaseasca in continuare.

Increderea, comunicarea, capacitatea de a pastra secretele si de a admite greselile sunt esentiale in relatia cu mentorul tau.

Acesta trebuie sa aiba simtul umorului bine dezvoltat, sa fie un bun ascultator si sa-ti ofere feedback de calitate, sustin specialistii.

Inteligenta emotionala, intuitia si ambitia de a invata tot mai multe, alaturi de atitudinea pozitiva sunt caracteristici definitorii pentru un mentor in adevaratul sens al cuvantului.

Relatia cu mentorul devine cu adevarat productiva atunci cand si el considera ca poate invata de la tine, si cand comunicarea se dezvolta in ambele sensuri.

Cum dezvolti relatia cu mentorul tau

Tote asteptarile trebuie prezentate inca de la inceput si trebuie ajuns la un consens cu privire la o eventuala finalitate a relatiei, pentru a nu se genera sentimente negative in nicio directie.

Nu iti coplesi mentorul cerand prea mult timp si atentie dedicate special tie.

O intalnire lunara, alaturi de conversatii telefonice si prin e-mail reprezinta imaginea ideala de relatie cu mentorul tau, potrivit specialistilor in HR.

Locul intalnirii trebuie sa fie propice ideilor productive, de aceea trebuie stabilit de comun acord care este spatiul cel mai potrivit.

In cazul in care mentorul are tendinta de a oferi mai mult in aceasta relatie, asigura-te ca iti exprimi aprecierea in mod regulat pentru indrumarea pe care ti-o ofera.

Daca persoana aleasa iti incurajeaza scopurile, iti ofera feedback constructiv, te ajuta sa iti cresti increderea in tine si te incurajeaza sa iti depasesti limitele, atunci inseamna ca relatia cu mentorul tau functioneaza perfect.

#cariera, #mentor, #relatie, #scopuri , #Resurse umane