Ce sa nu intrebi niciodata la un interviu de angajare

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 10:26
6403 citiri
Ce sa nu intrebi niciodata la un interviu de angajare

Este intotdeauna bine sa aduci cu tine, la un interviu de angajare, o lista cu intrebari. Cand intervievatorul te intreaba “Asadar, ai sa-mi pui vreo intrebare?”, ultimul lucru pe care vrei sa-l spui este “Nu.” Insa asta poate fi cea mai buna optiune daca nu-ti gasesti cuvintele, pentru ca unele intrebari pentru angajator sunt mai bine ramase fara raspuns.

Iata 10 intrebari complet nepotrivite, care nu ar trebui puse niciodata unui angajator, conform hotjobs.yahoo.com.

Cu ce se ocupa compania dumneavoastra?

Aceasta ar fi fost o intrebare rezonabila in 1950 sau chiar in 1980, inainte sa apara internetul. Astazi, este de datoria ta sa cercetezi compania pentru care vrei sa lucrezi, inainte sa intri pe usa. Trebuie sa ne facem aparitia la interviu stiind cu ce se ocupa angajatorul, cine este competitia si care dintre succesele sale au ajuns in presa in ultima vreme.

Imi veti cerceta trecutul profesional?

Este uimitor cat de multi candidati pun aceasta intrebare, ceea ce declanseaza un semnal de alarma de partea angajatorului. In schimb, intrebarea generala “Imi puteti spune cate ceva despre procesul dumneavoastra de selectie?” este mult mai potrivita. Multi oameni sunt nesiguri de cat de valoroase sunt realizarile profesionale de pana acum si par ingrijorati in timpul unui interviu sau nu sunt siguri de cat de solide sunt recomandarile din partea angajatorului anterior. Daca intrebi “Imi veti cerceta trecutul?”, vei parea un om care are ceva de ascuns, iar aceasta este ultima impresie pe care ai dori s-o lasi.

Cand voi putea sa primesc o marire de salariu?

Companiile se tem sa nu plateasca prea putin angajatii la fel de mult pe cat se tem sa nu-I plateasca prea mult, deoarece o persoana platita prea putin reprezinta acel angajat care va sta mereu cu un ochi pe anunturile de angajare. In loc sa intrebi cand vei primi prima marire, inainte sa fii angajat, poti intreba (in cadrul celei de-a doua intrevederi) “Organizatia dumneavoastra face evaluari anuale ale performantei si ale salariului?”

Mai aveti si alte posturi disponibile?

Cautarea unui job necesita o gandire rapida si o comunicare directa. Asadar, daca esti supracalificat pentru un job, mai bine o spui de la bun inceput decat sa pui o asemenea intrebare. Nu trebuie sa intorci spatele complet, ci poti spune “Slujba suna interesanta, insa, sincer sa fiu, castigam cu 30% mai mult in cadrul companiei pentru care am lucrat pana acum. Imi puteti explica posibilitatile de promovare ale acestei functii?”

Cat de curand ma puteti transfera in alta functie?


Cand pui aceasta intrebare, este ca si cum ai striga “Am plecat de aici cu prima ocazie!” Daca iti place jobul, accepta-l. Daca nu este pentru tine, asteapta sansa potrivita. Aproape orice angajator te va pastra la locul tau pentru cel putin un an inainte sa aprobe un transfer intern.

Imi puteti spune cu ce autobuz pot ajunge la serviciu?

Intra pe internet si afla singur. Nu este problema angajatorului tau sa-si dea seama cum poti sa ajungi tu la serviciu.

Aveti pauze de fumat?

Daca lucrezi in retail sau la un call center, poti sa intrebi de pauze. In nalte cazuri, nu este deloc indicat. Daca nevoia de a fuma intervine atat de mult in viata ta profesionala incat simti nevoia sa intrebi de pauza, cere-i partenerului de viata sau celui mai bun prieten ajutor pentru a te lasa de fumat. Multe companii nu permit fumatul in incinta cladirii, iar unele nu vor sa angajeze fumatori deloc. De ce sa-I oferi angajatorului un motiv sa te refuze?

Problema mea este acoperita de asigurarea de sanatate?


Aceasta este o intrebare nepotrivita din doua motive. In primul rand, nu vrei sa-i spui unui strain despre problemele tale medicale, mai ales unuia care trebuie sa decida daca sa te angajeze sau nu. Poti cere sa vezi ce anume acopera asigurarea de sanatate, insa dupa ce oferta ti-a fost facuta. In al doilea rand, este o intrebare proasta pentru ca nici un manager de departament si doar un mic procent din cei de la resurse umane pot sa stie exact tot ce acopera asigurarea de sanatate.

Folositi vreo metoda de depistare a angajatilor care consuma droguri?

Daca ai o obiectie filosofica impotriva acestor teste, nu o manifesta inainte sa ti se ceara sa faci un asemenea test. Altfel, intrebarea ta va suna precum “As pica un asemenea test”, asa ca mai bine nu intreba.

Daca ma angajati, pot astepta mai mult de 3 saptamani pana sa incep lucrul?

Angajatorii se asteapta sa oferi un preaviz de doua saptamani. Daca nu lucrezi, le-ar placea sa te vada mai devreme. Daca ceri mult timp liber inainte sa incepi – doar daca nu ai un motiv intemeiat – angajatorul poate sa creada ca esti neserios. In orice caz, amanarea datei de incepere a serviciului este ceva ce poti cere dupa ce ai oferta in mana, nu inainte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajator, #com, #compania, #conform, #dumneavoastra, #hotjobs, #nepotrivite, #ocupa, #unui, #yahoo , #Resurse umane