Ce subiecte nu se abordeaza niciodata, la un interviu de angajare

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 16:44
3610 citiri
Ce subiecte nu se abordeaza niciodata, la un interviu de angajare

Interviul este cea mai importanta parte din procesul de selectie a angajatilor. Cu aceasta ocazie vei vrea sa adresezi intrebari care sa iti demonstreze daca respectivul candidat este capabil sa indeplineasca sarcinile, cum reactioneaza sub presiune si cat de bine se incadreaza in echipa ta. Replicile, intrebarile si cerintele tale pot influenta foarte mult reactia candidatului, iar aceasta reactie este un indiciu cat se poate relevant pentru modul in care acesta va colabora cu tine, pe viitor, informeaza Inc.com.

Iata cateva intrebari potrivite dar si cateva nepotrivite pe care un intervievator le-ar putea adresa la un interviu de angajare.

Intrebari potrivite, conform Inc.com:

"Ce pasiuni ai?"

Aceasta este o intrebare excelenta care ii prinde de cele mai multe ori pe oameni nepregatiti.

Daca respectivul candidat raspunde timid si lipsit de entuziasm, e clar ca nu este ceea ce ai tu nevoie.

Daca persoana este in stare sa comunice eficient despre pasiunile sale si chiar reuseste sa iti capteze atentia, sunt mari sanse ca el sa fie inteligent si entuziast, exact tipul de om pe care il cauti tu.

"Care sunt slabiciunile care ti-au impiedicat cel mai mult evolutia carierei tale?"

Specialistii in HR sustin ca nu este nevoie sa astepti pana la evaluarea anuala sa ii ceri candidatului o autoevaluare.

De cele mai multe ori, propria parere a candidatului se va reflecta in performanta profesionala a acestuia din viitor, intr-o oarecare masura.

Cei care intarzie in mod constant sunt de cele mai multe ori nepotriviti pentru indeplinirea deadline-urilor, insa partea buna este ca acestia sunt deja constienti de problema lor.

Scopul interviului este ca tu sa iti dai seama care ar fi sistemul organizational care pune in valoare obiceiurile benefice, pentru care candidatul merita angajat in ciuda elementelor negative care il definesc.

"Ai participat la vreun voluntariat?"

Activitatile extracuriculare pot spune foarte multe despre un candidat.

In functie de domeniul voluntariatului poti evalua forta fizica, increderea sau capacitatea de a munci individual, trasaturi importante pentru viitorul tau angajat.

Nu intra in detalii, ci concentreaza-te pe activitatile relevante pentru compania ta.

"Prezinta o situatie in care a trebuit sa colaborezi cu o persoana dificila"

Problema abordata din acest unghi, al comportamentului, este mult mai productiva decat intrebarile standard de la interviu, in care candidatul este intrebat daca a fost vreodata in aceasta situatie sau nu.

Intervievarea cu accent pe comportament poate indica mult mai multe detalii despre comportamentul profesional viitor, decat un interviu obisnuit.

Asigura-te ca nu uiti sa ceri detalii despre finalitatea situatiei, te sfatuiesc expertii.

"Ce ai vrea sa stii despre activitatea noastra?"


Calitatea intrebarilor adresate de candidati spune foarte multe despre interesul, curiozitatea si cunostintele de ansamblu despre compania ta.

Intrebarile care vizeaza cunostintele despre valorile companiei sunt unele dintre cele mai relevante pentru angajator, sustine Mihaela Matei, Senior HR Consultant.

Astfel poti afla daca persoana chiar isi doreste sa lucreze in aceasta companie sau pur si simplu cauta un loc de munca stabil.

Expertii in HR te sfatuiesc sa angajezi oameni care gandesc liber si care cauta o justificare pentru informatiile primite si sa ii lasi deoparte pe cei care cauta solutii din partea ta.

Specialistii in resurse umane au formulat si cateva abordari nepotrivite la un interviu de angajare, pentru Inc.com:

"Sunt convins ca ai o conditie fizica de invidiat"

 Chiar daca persoana cu care stai de vorba este intr-adevar un sportiv, in momentul in care adresezi aceasta intrebare poti comite o mare greseala de HR, pentru ca o incluzi intr-un stereotip, bazat pe caracteristicile fizice.

Potrivit Mihaelei Matei, un intervievator poate sa abordeze doar zona profesionala, nu si cea personala.

Postura de intervievator nu iti permite sa faci complimente, spun expertii.

"CV-ul tau trebuie sa includa o poza"

Sa ceri o poza in CV poate fi ofensator la adresa candidatului si vei fi judecat ca ai discriminat aceasta persoana pe baza aspectului fizic, in cazul in care hotarasi sa respingi candidatul pentru respectivul job.

Mihaela Matei este de parere ca o poza nu e relevanta "pentru ca poate sa fie una foarte veche si sa nu reflecte realitatea sau poate sa fie una foarte proasta si sa nu il avantajeze pe candidat. Eu nu tin cont de poze, prefer sa vad originalul", a declarat aceasta pentru Bloombiz.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare, #angajator, #candidat, #interviu, #intrebari , #Resurse umane