Colegul enervant - nu cumva esti chiar tu?

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 14:39
3212 citiri
Colegul enervant - nu cumva esti chiar tu?

Fie ca lucrezi intr-un birou de avocatura, la ultimul etaj al celei mai inalte cladiri, fie ca ai multa munca de teren, nicio ocupatie nu este imuna la existenta unui coleg agasant – individul care abilitatea fantastica de a transforma un mediu de lucru placut intr-o experienta groaznica pentru toata lumea.

Pentru ca nu dorim ca tu sa fii acel om pe care il detesta toata lumea, mai mult sau mai putin tacit, iata o lista de comportamente agasante pe care ar fi bine sa le eviti. Daca vreuna din aceste actiuni te caracterizeaza, probabil ca ar fi cazul sa schimbi ceva la tine si sa indrepti lucrurile la locul de munca, indeamna Anthony Balderrama, de la CareerBuilder.

Obiceiul agasant Nr. 1: Dai mai multe sfaturi decat un editorialist.

De ce e enervant: Cu siguranta ai avut note bune la cursul de psihologie din facultate, dar nu esti inteleptul biroului. Daca cineva iti cere sfatul, simte-te liber sa i-l oferi.

Insa daca dai sfaturi in mod constant, fara ca acestea sa-ti fie solicitate, transmiti celor din jur faptul ca nu sunt in stare sa se ridice la standardele tale.

Obiceiul agasant Nr. 2: Nu te poti desprinde de trecutul glorios.

De ce e enervant: Mediile de lucru se schimba. De acest lucru poate fi responsabila tehnologia, economia sau managementul. Ceea ce este important este cat de usor reusesti sa te adaptezi la aceste schimbari.

Daca povestesti constant despre cum rezolvai tu lucrurile la ultimul tau loc de munca sau cum procedai cu fostul sef, oamenii se vor intreba ce mai cauti aici. Noul sef ar putea chiar sa creada ca ti-ar fi mai bine daca ai lucra in alta parte.

Obiceiul agasant Nr. 3: Nu este HBO. Este un birou.

De ce este enervant: Unii oameni uita ca subiectele de controversa si limbajul colorat sunt numai bune pentru posturile de televiziune, insa deloc potrivite pentru conversatiile de la locul de munca.

Obiceiul agasant Nr. 4: Te bazezi intotdeauna pe bunatatea necunoscutilor – si pe a colegilor, a secretarelor si sa resurselor umane.

De ce e enervant: Oamenii importanti, cu functii pompoase, sunt deseori neajutorati cand vine vorba de trimiterea unui fax sau utilizarea fotocopiatoarelor. Pentru asta au asistenti. Probabil ca nu ai un asistent sau o secretara, iar asta inseamna ca esti responsabil de sarcinile de zi cu zi, precum plasarea hartiei in fotocopiator sau stabilirea unei teleconferinte.

Este normal sa ai intrebari in prima faza, dar esti pur si simplu lenes daca refuzi sa inveti sa faci aceste lucruri de unul singur.

Obiceiul agasant Nr. 5: Ai o poveste si mai buna. Intotdeauna ai o poveste mai buna.

De ce e enervant: Nu e placut cand colegii isi impartasesc experientele? Este un mod recreativ de a strange legaturi. Pana cand un individ trebuie sa fie in centrul atentiei si sa spuna “povestea” care le intrece pe toate.

Chiar daca povestile tale sunt mai bune, nu simti nevoia sa le spui mereu. Devii neimportant si lumea va inceta sa te mai asculte.

Obiceiul agasant Nr. 6: Mirosi ca un bol cu potpourri.

De ce enervant: Din partea tuturor care a lucrat alaturi de un coleg care mirosea ca si cum ar fi venit de la un maraton, iti multumim ca incerci sa nu mirosi neplacut. Totusi, prea mult parfum poate constitui o problema in egala masura.

Distrage la fel de mult, deranjeaza in aceeasi masura si, in plus, cei care sufera de alergii s-ar putea alege cu o imensa durere de cap atunci cand intri in birou.

Obiceiul agasant Nr. 7: Campul “subiect” al mail-ului contine intregul mesaj.

De ce e enervant: Sa scrii tot continutul mail-ului in casuta destinata subiectului, fara sa mai scrii nimic in mail-ul propriu-zis este enervant pentru ca destinatarul trebuie sa navigheze mult spre dreapta ecranului, doar ca sa vada ce incerci tu sa transmiti.

In plus, majoritatea oamenilor isi arunca o privire peste titlu, asteptandu-se sa vada “grosul” cand il deschid. Daca nu gasesc nimic, e iritant.

Obiceiul agasant Nr. 8: “k”

De ce e enervant: Daca tot raspunsul tau la mail-ul cuiva este “k”, atunci probabil ca nu trebuia sa raspunzi deloc. Ar fi trebuit sa-ti faci timp sa tastezi macar cateva cuvinte, astfel incat sa se poate citi “Multumesc ca m-ai anuntat.”

Oamenii isi fac timp pentru a-ti citi mesajul, asa ca nu-i dezamagi.

Obiceiul agasant Nr. 9: Nu poti astepta pana la sfarsitul zilei. In fiecare zi.

De ce e enervant: mai devreme sau mai tarziu, oamenii se satura si vor sa plece acasa. Pe colegi ii leaga dorinta comuna de a pleca odata ce ceasul bate ora sfarsitului de program. Totusi, nu-ti exprima dezgustul fata de munca de fiecare data cand ai ocazia.

Negativitatea enerveaza pe toata lumea si iti pune la indoiala simtul etic.

Obiceiul agasant Nr. 10: Ai auzit ca cineva a primit un loc de parcare numai bun, asa ca te decizi sa sarbatoresti.

De ce e enervant: Petrecerile la birou pot reprezenta pauze placute, insa cand zilele cu petreceri sunt mai mult decat zilele fara petreceri, oamenii devin agasati. In primul rand, nu este chiar o petrecere atunci cand mananci prajituri de la patiseria de peste drum, intr-o sala de conferinte bej.

In al doilea rand, aceste intruniri ajung sa intrerupa programul tuturor atunci cand sunt prea dese, dar oamenilor le e teama sa absenteze de la ele, ca sa nu starneasca discutii. Pastreaza “sarbatoririle” in limitele bunului-simt, astfel incat sa-ti pastreze caracterul placut si recreativ.

#agasant, #birou, #cariera, #coleg, #enervant, #job, #manager, #obicei, #sef , #Resurse umane