Criza nu inseamna o stagnare salariala!

Luni, 23 Februarie 2009, ora 09:03
3554 citiri
Criza nu inseamna o stagnare salariala!

Cu toate ca in ianuarie, Comisia Nationala de Statistica prevedea o crestere salariala pentru 2009 de 5,8%, din studiul Kienbaum reies valori cuprinse intre 12 si 13%. “In Romania, ca si in celelalte alte state din din Europa Centrala, observam o crestere salariala apreciabila”, a declarat Paul Milata, country manager Kienbaum pentru Romania si Bulgaria, in exclusivitate pentru Bloombiz.



In ultimii ani, in Romania au fost inregistrate cresteri salariale intre 15 si 20% pe an. Ne aliniem mediei de salarizare a tarilor din regiune?


Nu. In ciuda cresterilor preconizate. Cresterile salariale sunt un aspect, dar salariul in cifre absolute este altceva. Nivelul de salarizare in Romania este in continuare foarte scazut, in comparatie cu tarile din regiune. Acest lucru este, pe de-o parte, rau pentru angajati, dar interesant pentru angajatori si pentru viitorii investitori. Avem informatii despre companii care urmeaza sa vina in Romania, tocmai din acest motiv.
Pe de alta parte, pot spune ca unele companii se folosesc de aceasta criza pentru a scapa de acei angajati pe care nu ii mai considera utili.

La ce nivel de salarizare vom fi in momentul trecerii la euro?

Aderarea Romaniei la euro nu va rezolva o mare problema a acestei tari: productivitatea. Romania are o productivitate medie care se situeaza undeva pe la 35– 38% din media Uniunii Europene. Ca termen de comparatie, Germania este undeva pe la 115% din aceasta medie.

Sunt de parere ca in urmatorii ani, si datorita crizei, stiti cum se spune “o criza este si o sansa”, in Romania, in domeniul resurselor umane  se va pune mult mai mult accent pe calitate. Se va ajunge la o crestere a calificarii angajatilor, indiferent de nivel si se va pune un accent mult mai mare pe atributiile departamentului de resurse umane. Desi aceasta tendinta va ajunge in Romania cu cativa ani intarziere fata de restul Europei,  acest lucru poate fi un avantaj pentru ca Romania isi va putea alege reteta de succes, fara greseli si fara sa mai cheltuiasca inutil timp si bani.

Interviu realizat de Gabriela Garjoaba.

#bani, #criza, #interviu, #kienbaum, #salarii, #somaj , #Resurse umane