Cu cine e bine sa fii prieten la birou

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 15:53
2699 citiri
Cu cine e bine sa fii prieten la birou

Ne petrecem cea mai mare parte din zi la munca, iar ideea de a ne face cativa prieteni la birou nu este tocmai una de ignorat. Pe langa distractia de la birou, poti fi mult mai multumit de jobul tau si vei munci mai bine, spun specialistii.

Un studiu realizat de Gallup arata ca dezvoltarea de prietenii stranse sporeste multumirea angajatilor cu aproape 50 de procente.

Desi nu ne alegem prietenii gandindu-ne la succesul carierei noastre, exista cativa oameni in companie a caror prietenie ne-ar putea ajuta sa ne descurcam mai bine in activitatile zilnice.

Iata un top realizat de Excelle.Monster.com al celor mai prolifice prietenii, la birou:

Expertul in IT


Cand computerul tau se blocheaza, cand mail-urile dispar sau uiti complet parola, o singura persoana iti poate fi de folos.

Chiar daca nu este omul cu care ti-ar placea sa iti petreci weekend-urile, poti dezvolta o amicitie cat timp esti la birou.

Prietenia cu expertul in IT este benefica, fie ca e vorba de faptul ca te asiguri ca nu ti se blocheaza calculatorul inaintea unui proiect important, fie ca poti avea acces oricand la superavegherea activitatilor tale pe internet, spun expertii.

Daca vrei sa fii amic cu cineva, tine minte ca nu este suficient doar sa zambesti cand ai nevoie de ajutor.

Fii prietenos chiar si cand cand nu ai o problema cu Windows-ul, converseaza cu el atunci cand va intalniti in mini-barul companiei, intereseaza-te de viata lui si de activitatile sale preferate, daca vrei ca prietenia voastra sa "reziste".

"Veteranul"

De cele mai multe ori, exista cineva in companie care are o vechime mult mai mare decat tine.

Aceasta persoana cunoaste toate procesele pe dinafara si se afla in legatura cu oamenii potriviti, de aceea o prietenie cu o astfel de persoana te-ar putea ajuta sa gasesti raspunsurile pe care nu le-ai primi niciodata de la managerul tau.

Nu toti cei cu vechime sunt atat de prietenosi incat sa iti ofere sustinerea lor neconditionata, asa ca ar fi bine sa analizezi putin situatia inainte sa te apropii de cineva anume.

Persoana cu care ar trebui sa legi o prietenie este cea care a fost mai primitoare la inceput, cea care a avut mereu rabdare si a binevoit sa iti raspunda la intrebari.

In mod ideal, ar trebui sa te smti cu adevarat bine langa aceasta persoana, avand in vedere ca aveti atatea lucruri in comun, spun expertii.

Prietenul din alt departament

Oricat de mult ti-ar placea jobul tau, vor exista mereu mici lucruri care sa te deranjeze. Atunci cand le discuti cu cineva care se confrunta cu aceleasi multumiri, riscul este sa va alimentati reciproc atitudinea negativa.

E foarte bine sa fii apropiat de unul din colegii cu acelasi post ca si tine, insa atunci cand unul dintre voi va fi promovat, situatia va deveni putin ciudata.

O alegere mai buna ar putea fi un coleg de la un departament diferit
, spun expertii.

Acestia sunt capabili sa iti ofere o perspectiva mai obiectiva asupra situatiei tale decat cineva care se afla deja in aceeasi situatie. Ei sunt detasati de ce ti se intampla tie si s-ar putea sa te ajute sa te simti mai bine daca iti vor impartasi alte evenimente frustrante pe care le traiesc chiar ei in departamentul lor.

Secretara

Persoana care se ocupa de secretariat este atenta la fiecare detaliu si se asigura ca toate lucrurile merg asa cum trebuie in companie, de aceea specialistii spun ca ea este una din persoanele pe care ti le-ai dori de partea ta intr-o zi de munca.
De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la secretara doar atunci cand au nevoie de ceva, de aceea ar fi o idee sa fii prieten si atunci cand nu ai nevoie de ceva anume din partea ei.

Invit-o la masa, nu lasa pe seama ei toata munca de dupa sedinta, umple filtrul de cafea atunci cand ai baut ultima cafea, iar ea iti va fi recunoscatoare si puteti lega o prietenie buna.

Cel mai bun prieten de la serviciu


Atunci cand ai nevoie de cineva sa rezolve ultimele detalii ca sa poti pleca putin mai devreme de la birou, cand ai vrea sa faci un lucru iesit din comun sau chiar atunci cand ai nevoie de incredere ca sa povestesti despre ultimul eveniment de senzatie, ai nevoie de prietenul tau cel mai bun de la munca.

Expertii in resurse umane sustin ca oamenii care au un prieten bun la birou sunt de sapte ori mai predispusi catre o implicare completa in activitatile lor.

Prietenul cel mai bun este persoana de care esti cel mai apropiat si, spre deosebire de ceilalti prieteni din acest top, probabil ca iti face placere sa petreci si timpul liber alaturi de el.

Acest tip de apropiere este benefica pentru productivitatea ta, pentru reducerea nivelului de stres dar si pentru nivelul general de fericire la job.

Merita sa depui eforturi pentru a consolida acest tip de prietenie, dar trebuie sa fii pregatit pentru consecinte, in cazul in care aceasta esueaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati, #birou, #job, #prietenie , #Resurse umane