Cum abordezi diferite tipuri de intervievatori

Luni, 26 Iulie 2010, ora 18:38
3215 citiri
Cum abordezi diferite tipuri de intervievatori

Fiecare intervievator are stilul lui personal de a sustine un interviu. Daca esti capabil sa decodezi cat mai repede mesajul transmis si sa stabilesti un anumit raport cu cel din fata ta, vei parea mult mai increzator in cunostintele pe care le detii si vei lasa o impresie favorabila in fata angajatorului. 

In articolul de fata sunt prezentate sase tipologii de intervievatori, pe care le poti folosi ca reper in cadrul unui interviu, potrivit specialistilor in HR citati de Monster.com.

Intervievatorul absent

Acest tip de intervievator, desi se afla in aceeasi camera cu tine, de cele mai multe ori are gandul in alta parte.

Atitudinea aceasta poate fi cauzata de o problema anume in ziua respectiva sau pur si simplu se poate sa fi venit nepregatit.

Este aproape imposibil sa faci o impresie extraordinara unei persoane atat de distrase, de aceea cel mai bine este sa faci lucrurile cat mai simple.

Daca persoana este constransa de timp, sugereaza o reprogramare a interviului.

Daca interviul continua totusi, prezinta-ti ideile principale cat mai concis si concentreaza-te asupra elementelor  de “follow-up”.

Intervievatorul prietenos

Intervievatorul prietenos zambeste, spune glume si iti cere sa te relaxezi.

Specialistii in resurse umane sustin ca exista doua tipuri de intervievator prietenos.

Unii intervievatori sunt prietenosi pentru ca nu sunt foarte capabili dar doresc sa se faca placuti.

Ceilalti sunt cei cu experienta care realizeaza ca daca atmosfera este relaxanta, este posibil sa obtina de la tine informatii pe care nu le-ai mentiona in alte circumstante, cum ar fi nivelul salariului pe care il doresti.

Cea mai buna abordare pe care poti sa o ai cu un astfel de intervievator este o atitudine prietenoasa, insa nu trebuie sa “lasi garda jos” si sa uiti motivul pentru care te afli acolo.

Intervievatorul anchetator

Acesta nu zambeste aproape niciodata si pastreaza o atitudine prin care iti cere sa demonstrezi din rasputeri abilitatile tale.

Intrebarile puse de acesta cu privire la experienta ta sunt cel mai adesea foarte dificile.

In fata acestor persoane trebuie sa iti pastrezi calmul si sa lasi o impresie respectabila si increzatoare.

Nu te lasa pacalit de expresia dura pe care o are intervievatorul.

“Anchetatorul” considera ca un interviu realizat sub presiune scoate la iveala calitatile ascunse ale intervievatului.

Acest tip de intervievator poate deveni chiar principalul pledant in favoarea ta in timpul interviului si mai departe, al jobului.

Intervievatorul axat pe un domeniu

Acest tip de intervievator se concentreaza pe o singura idee, cum ar fi cifra de vanzari pentru un anumit post.

Tipologia aceasta este specifica in principal pentru manageri.

Ca intervievat, trebuie sa mergi in directia indicata de el, restul intrebarilor pastrandu-le pentru departamentul de resurse umane din cadrul companiei.

Intervievatorul axat pe mai multe domenii

Acesta porneste o discutie intr-un domeniu, apoi schimba brusc subiectul adresand zeci de intrebari aparent fara legaturi intre ele.

Provocarea in aceasta situatie este faptul ca nu iti poti da seama cum te judeca intervievatorul.

Intervievatorul care asteapta raspunsul perfect

Acest tip de intervievator considera ca exista o intrebare magica si un raspuns magic, care determina daca esti potrivit pentru job sau nu.

Tehnica lui consta in adresarea catorva intrebari superficiale cu privire la abilitatile tale, continuand brusc cu intrebari-capcana de tipul celor in care trebuie sa numesti trei persoane cu care ai prefera sa iei cina de afaceri.

De raspunsul tau depinde in continuare decizia lui cu privire la compatibilitatea ta cu jobul, iar specialistii in HR te sfatuiesc sa raspunzi cat mai simplu si sa treci mai departe.

#interviu, # intervievator, # job, # tipologii , #Resurse umane