Cum faci fata politicilor companiei

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 14:37
2359 citiri
Cum faci fata politicilor companiei

Majoritatea angajatilor privesc politica firmei drept principalul factor de constrangere, considerand aceasta rigoare drept un aspect negativ in viata lor profesionala. Specialistii in resurse umane insa, au demonstrat ca poti profita din plin de beneficiile pe care cultura organizationala le poate aduce, daca actionezi strategic, calculat si cu foarte multa rabdare. 

Angajatii care se confrunta cu o politica puternica a companiei au la dispozitie trei variante de a face fata acestei provocari.

Acestia pot sa nege ca politica exista cu adevarat, pot sa ignore politica firmei sau pot sa se supuna sistemului in care sunt incadrati.

Primele doua optiuni au deseori consecinte negative, in timp ce ultima poate aduce chiar si succesul in cariera pe care o urmezi.

Analizeaza structura ierarhica din companie

In orice organizatie exista mai multe tipuri de putere, iar tu trebuie sa fii capabil sa le recunosti.

Exista oamenii cu o putere formala asigurata de postul pe care il ocupa in companie, dar exista si cei care detin o putere informala datorita rezultatelor exceptionale pe care le-au obtinut.

Un al treilea tip de putere in cadrul companiei se regaseste la persoanele carismatice, pe care colegii le sustin si le plac in mod natural.

Pozitiile nu sunt statice, de aceea trebuie sa studiezi cu atentie dinamica puterii in cadrul firmei si “echipele” care se creaza in jurul fiecarui lider.

Evita confruntarea cu o persoana care detine putere

Este tot atat de periculos sa intri intr-o disputa cu un lider informal ca si cand ai intra intr-o disputa cu seful tau, sustin specialistii.

Atunci cand iti dai seama ca cineva actioneaza intr-un sens care afecteaza organizatia trebuie sa iei atitudine si sa informezi o persoana care detine putere de decizie, pentru a rezolva problema.

Evita sa fii identificat cu vreunul din grupurile formate in companie

Esecul unui grup de putere iti poate afecta grav cariera, daca esti identificat cu respectivul grup.

Tot ce trebuie sa faci este sa iti indeplinesti sarcinile cat mai bine, in timp ce iti oferi sustinerea pentru persoanele care se afla la putere.
   
Anticipeaza posibile tensiuni intre tine si colegii tai

Nu uita ca oricat de dragut ar fi un coleg cu tine, sunt sanse sa fie altfel atunci cand nu esti prezent, in conditiile in care lupta pentru “supravietuire” este mai importanta decat prietenia, pentru multi angajati.

Aproape toti membrii unei companii se folosesc de diferite trucuri pentru a obtine o promovare sau o marire de salariu, de aceea specialistii in HR te sfatuiesc sa fii cat mai atent.

Supravegheaza-ti cu atentie si cu zambetul pe buze strategiile de a obtine o avansare pentru a te proteja de un posibil atac, in orice moment al carierei tale.

Cum sa folosesti politicile companiei in favoarea ta

Daca ai o strategie clara de utilizare a politicilor companiei poti aduce toate aceste reguli in avantajul tau.

Un prim pas ar putea fi sa te oferi voluntar sa indeplinesti anumite sarcini petru o persoana care detine puterea.

Favorul pe care il faci ti-ar putea fi returnat atunci cand ai si tu nevoie, in conditiile in care demonstrezi ca ai aptitudinile necesare si ca esti o persoana de incredere.

Nu te folosi de putere decat in situatii extreme

Daca ai norocul sa devii unul dintre oamenii influenti in companie, secretul succesului este sa nu te folosesti niciodata de puterea dobandita.

Chiar daca pare ciudat, amenintarea pe care puterea ta o reprezinta este mult mai mare decat simpla utilizare a puterii.

In momentul in care demonstrezi ca esti puternic, energia se risipeste si va mai trece putin timp pana vei castiga respectul din nou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati, #companie, #politica, #putere , #Resurse umane