Cum pot fi motivati angajatii romani, in 2011?

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 18:13
3741 citiri
Cum pot fi motivati angajatii romani, in 2011?

Motivarea angajatilor este printe principalele preocupari pentru orice manager, de aceea publicatia Entrepreneur.com prezinta cateva lucruri absolut necesar de facut si cateva de evitat de catre manageri, in strategia lor de implicare a angajatilor in scopurile companiei. Comportamentul pozitiv este cel mai benefic in acest sens, atat pentru relatiile dintr-o echipa, cat si pentru rezultatele de sfarsit de an ale companiei, spun specialistii in Resurse Umane.

Un studiu recent realizat in 2010 de TowersWatson, o firma internationala de consultanta in HR, a aratat ca mai putin de 21% din angajati au declarat ca sunt "pe deplin motivati", procent aflat in scadere fata de 2009 cand motivarea aparea la 31% dintre cei intervievati. 8 procente din participantii la sondaj au sustinut ca sunt total nemotivati la locul lor de munca, potrivit publicatiei Entrepreneur.com.

Alte studii au aratat ca implicarea completa a angajatilor are la baza trei factori importanti.

Cea mai importanta este alinierea angajatului cu obiectivele si viziunea companiei, urmata de increderea angajatului in competenta echipei de management si determinarea ei de a realiza obiectivele si viziunea companiei, dar si de increderea angajatului ca superiorul direct il va sustine si il va ajuta sa atinga succesul.

Este un lucru bine cunoscut ca oamenii nu isi dau demisia din cauza companiei, ci de cele mai multe ori se intampla din cauza superiorilor lor directi.

"Exista cateva statistici, cea mai vestita este cea a celor de la Gallup: 85% dintre angajati pleaca din cauza sefului direct" a declarat Ana Ber, Senior Consultant Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romania pentru Bloombiz.ro.

Incurajarea unui comportament pozitiv din partea managerilor ar putea fi foarte folositoare in strategia de implicare a angajatilor in scopurile companiei.

In ceea ce priveste motivarea angajatilor romani in 2011, consultantul sustine ca cele mai bune metode sunt feedbackul pozitiv, discutarea realitatilor din organizatie si accentuarea partii de formare.

"Partea de formare, training-uri pentru ca in ultimii ani s-a investit foarte putin in ariile acestea si multi dintre angajati duc dorul training-urilor, dezvoltare profesionala si personala si probabil ca anul asta se va incepe a fi reintroduse multe dintre beneficiile care au fost scoase anii trecuti", a declarat acesta.

In opinia Anei Ber, in a doua jumatate a anului se vor vedea miscari pe piata de resurse umane in interiorul companiilor.

Cand angajatii tai sunt motivati sa se implice, acestia sunt capabili sa obtina performante deosebite, contribuind la evolutia companiei tale.

Iata ce poti sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru a-i determina pe managerii tai sa se concentreze pe dezvoltarea strategiilor de motivare si prin care contribui la imbunatatirea performantei lor, ca manageri.

Nu te enerva

Furia nu face parte din tacticile unui adevarat manager, pentru ca oricine se poate enerva, insa doar o persoana deosebita stie cand sa se enerveze, cum sa se enerveze si cat de nervos sa fie, spun expertii.

Nu fi rece, distant, nepoliticos sau neprietenos

Angajatii percep orice subtilitate din partea superiorilor lor, mai ales in perioade dificile, iar echipa ta te va judeca in functie de actiunile tale, starile si comportamentul tau, nu intentiile pe care le ai.

Nu transmite mesaje confuze

Formuleaza mesaje simple, concentrate si prezinta-le in ordinea prioritatilor, astfel incat subordonatii tai sa stie care este pozitia ta.

Prea multe mesaje si initiative pot induce oamenii in eroare si ii vor indeparta de tine, spun expertii.

Nu incerca sa pacalesti echipa


Nu spune lucruri in care nu crezi, nu ascunde informatii si nu minti pentru ca angajatii tineri, in mod special, si-au dezvoltat o aptitudine deosebita de "detectare" a persoanelor care apeleaza la astfel de tertipuri.

Nu te purta ca un om egoist


Succesul tau vine cu ajutorul succesului angajatilor tai, iar acestia au o capacitate innascuta de a-i recunoaste pe cei concentrati asupra propriei bunastari, mai presus decat orice altceva.

Nu te sustrage de la asumarea responsabilitatilor

Tu esti seful si asta te face responsabil de orice se intampla in companie, fie ca e vorba de aspectele pozitive, fie despre cele negative, asa ca tot ce poti sa faci este sa conduci prin puterea exemplului.

Nu trage concluzii pripite

Daca cineva din echipa ta intarzie la o intalnire importanta nu te grabi sa faci morala, ci asteapta sa asculti explicatiile, nu este momentul sa fii nedrept.

Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti motiva angajatii:

Respecta-ti promisiunile


Increderea pe care oamenii o au in cuvantul tau este cea mai buna asigurare ca in compania ta exista o comunicare de calitate, in conditiile in care si angajatii isi respecta promisiunile facute.

Fii cat mai deschis

Raspunde la telefoane, mailuri si comporta-te exact cum ai vrea ca echipa ta sa se comporte in fata clientilor.

Sustine-ti oamenii in fata tuturor

Incercarea de a acuza esecurile echipei nu face decat sa scada din valoarea ta in fata angajatilor, spun expertii.

Recunoaste-ti greselile

Invata sa iti asumi orice greseala si sa accepti invinuirea pentru orice esec, te sfatuiesc specialistii.

Recunoaste valoarea echipei tale

Nu poti subestima valoarea unei simple recunoaste a meritelor pentru o treaba bine facuta, in fata colegilor.

Invata sa ceri ce vrei

Managerul viitorului va sti cum sa ceara ceva, mai degraba decat sa impuna, iar imperativele dure pot fi una dintre cele mai mari greseli pe care un superior le face, spun expertii.

Zambeste

Gaseste in fiecare zi un motiv sa zambesti, sa te distrezi, insa asigura-te ca esti autentic cand faci asta.

Un zambet fals poate face mult mai mult rau decat o atitudine indiferenta, informeaza Entrepreneur.com.

Feedback-ul negativ, pozitionarea aroganta si lipsita de respect fata de cei din subordine si lipsa de comunicare sunt in opinia Anei Ber cele mai intalnite greseli pe care manageriile fac si care duc la demotivarea angajatilor.

#angajati, #companie, #feedback, #manafer, #motivare , #Resurse umane