Cum sa ai parte de recunoasterea profesionala meritata

Duminica, 14 Martie 2010, ora 12:44
2445 citiri
Cum sa ai parte de recunoasterea profesionala meritata

Felicitari! In ciuda stirilor zilnice despre disponibilizari si despre companiile aflate in prag de faliment, ai reusit sa-ti pastrezi slujba.

Asa ca de ce nu simti nevoia sa sarbatoresti?

Desi ai putea sa fii recunoscator pentru faptul ca esti inca angajat, adevarul este ca restructurarile, taierea bugetelor si un aer general de nesiguranta si-au pus amprenta pe dispozitia ta. Ce poti sa faci daca te simti platit prea putin, muncit prea mult, neapreciat sau epuizat?

Banii conteaza

De la ospatarii care sunt obligati sa serveasca la mai multe mese din cauza personalului putin pana la contabilii care lucreaza peste program pentru a obtine noi clienti, multi angajati muncesc mai mult si mai intens ca niciodata. In timp ce cerintele cresc, salariile nu.

Sa dai vina pe angajator? Joseph Grenny, coautor al bestseller-ului "Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes Are High", sfatuieste impotriva acestei atitudini.

“Tu esti responsabil pentru venitul tau – nu angajatorul tau,” afirma Grenny. Acesta crede ca esti de parere ca esti platit prost pentru cantitatea de munca pe care o depui, ai trei optiuni:

• Convinge-ti angajatorul

“Evalueaza contributiile pe care le aduci companiei si determina daca valoarea ta merita o marire de salariu. Daca esti de parere ca o meriti, asigura-te ca te pregatesti pentru discutia cruciala cu seful tau si fii pregatit sa oferi exemple specifice despre beneficiile pe care le-ai adus companiei.”

• Suplimenteaza-ti veniturile

“Daca nu crezi ca firma este in masura sa-ti ofere o marire de salariu, ia in considerare posibilitate de a-ti suplimenta veniturile prin intermediul consultantei in domeniul in care esti specializat, printr-o afacere personala sau orice alta sursa de venit.”

• Uita-te in jur

“Daca simti ca esti platit mai putin decat meriti sau esti subapreciat, poate ca este timpul sa-ti cauti alt loc de munca.”

Este periculos sa tulburi apele in economia actuala? Precum spune Grenny, “Angajatorii isi dau seama ca daca acum lucrurile merg binisor, va veni o vreme cand vor merge prost. Drept urmare, poti avea mai multa incredere sa-ti abordezi seful.”

“Cheia este sa construiesti o relatie in care ambele parti au acelasi scop – angajatorul sa stie ca iti pasa de nevoile sale, in timp ce el stie ca tu vrei sa fii recompensat cum se cuvine,” scrie CareerBuilder.

Mai presus de salariu

Multumirea legata de viata profesionala nu se invarte doar in jurul salariului. Angajatii vor sa stie ca talentele si eforturile lor le sunt recunoscute si apreciate de catre cei din jur.
Janet Flewelling, director pe resurse umane pentru Administaff, SUA, mentioneaza ca, in multe cazuri, cand un angajat se simte trecut cu vederea de catre management nu are nici o legatura cu performantele sale profesionale. “In timpul unei economii dificile, cand multe companii au trecut prin disponibilizari, tensiunile sunt mari si deseori managementul are alte preocupari, precum reducerea costurilor sau retentia clientilor.”

Flewelling ofera urmatoarele sfaturi pentru angajatii care cauta sa fie observati la locul de munca:

• Fii proactiv

“Ofera-i sefului tau actualizari constante cu privire la munca ta si discuta cu acesta despre proiecte si despre realizarile obtinure pana acum, inainte sa ti se ceara acest lucru. Daca iei initiativa de a comunica deschis cu seful tau, vei demonstra ca esti interesat, iar asta este ceva nu nici un manager inteligent nu va trece cu vederea.”

• Concentreaza-te pe dezvoltarea profesionala

“Companiile de succes stiu ca pastrarea angajatilor care vor sa invete mereu ceva nou si sa-si dezvolte abilitatile este cea mai buna investitie pe care o pot face si, astfel, acesti angajati sunt rareori ignorati.”

• Sprijina compania

“Angajatorii vor ca angajatii sa-i sprijine in vremurile grele. Angajatii ar trebui sa-si exprime clar sprijinul fata de management si sa se asigure ca este cunoscut faptul ca sunt pregatiti si dispusi sa dea o mana de ajutor.”

Revino-ti

Iritabilitatea, durerile de cap, durerile de burta, oboseala si insomnia sunt doar cateva dintre posibilitatile de manifestare a stresului profesional. Cand epuizarea devine regula, e timpul sa actionezi.
Incearca sa faci o plimbare in pauza de pranz. Sari peste momentele de barfa de la birou. Incearca sa dormi dupa program in loc sa bei mai multa cafea si asigura-te ca mananci sanatos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recunoastere profesionala merite job slujba angajare companie cariera , #Resurse umane