Cum sa ceri o marire de salariu

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 13:17
3943 citiri
Cum sa ceri o marire de salariu

Daca in 2009 te-ai multumit cu gandul ca ai un job si nu ai reactionat cand compania a inghetat salariile, anul acesta exista sanse sa dovedesti ca meriti o marire de salariu. 

Ingrijorati sa nu piarda din numarul de angajati, 83% din marile corporatii ofera mariri salariale bazate pe merit, in 2010.

Procentul a crescut considerabil fata de 2009, cand doar 52% dintre angajatori erau dispusi sa faca asta, potrivit unui studiu al firmei de consultanta HR Hewitt Associates.

Cnn.com te invata cum sa aduci dovezi palpabile pentru evolutia ta si cum sa le prezinti superiorilor pentru a obtine o marire peste medie a remuneratiei.

Fii realist

Oricat de stralucitoare ar fi rezultatele tale, daca firma intampina probleme financiare, atunci ar trebui sa realizezi ca nu e momentul sa ceri mai mult.

Daca rezultatele economice ale companiei nu sunt accesibile oricui, poti face o "mini ancheta".

Poti sa incepi prin a afla daca bugetul pe 2010 a fost redus sau nu, de catre conducere.

Stabileste o intalnire cu directorul de Resurse Umane si afla daca maririle sunt limitate la un anumit procent sau daca exista un nivel prestabilit al salariului pentru postul tau.

Pentru ca majoritatea companiior prefera sa asigure transparenta, in discutiile de acest tip este binevenita o replica introductiva de genul: "nu sunt atat de informat despre politicile companiei pe cat mi-as dori sa fiu si sunt interesat sa aflu care sunt oportunitatile mele aici", ne sfatuiesc specialistii citati de cnn.com.

Raspunsul te va indrepta catre formularea unei cerinte realiste pentru seful tau.

Cuantifica-ti succesul

Punctele atinse trebuie sa evidentieze realizari tangibile (nu mentiona orele petrecute peste program, s-ar putea sa nu fii singurul) si sa demonstreze modul in care ai ajutat compania sa castige sau sa economiseasca bani.

Daca nu te afli intr-o pozitie care influenteaza veniturile in mod direct, poti sa subliniezi capacitatea ta de a termina un proiect important in timp sau cum ai evoluat de la coordonarea a doua persoane la opt.

Este deosebit de important sa anticipezi raspunsurile si sa fii pregatit sa negociezi.

Spre exemplu, daca ti se ofera mai putini bani decat doresti, poti cere mai multe zile de vacanta.

Daca cerintele iti sunt respinse, intreaba-ti seful care sunt obiectivele pe care trebuie sa le atingi ca sa-l faci sa se razgandeasca.

Iar daca banii sunt problema, poti cere sa fii reevaluat dupa ce divizia de vanzari atinge o cifra semnificativa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#marire, # salariu, # job, # bani , #Resurse umane