Cum sa nu te imbraci la birou

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 22:26
3910 citiri
Cum sa nu te imbraci la birou

Judecand dupa cantitatea semnificativa de angajati si de candidati care se imbraca nepotrivit la interviurile pentru angajare, multi oameni profita de libertatea de a-si alege singuri tinutele. Iar unii dintre acestia gresesc prea mult.

Vestimentatia pentru interviu

Prima sansa, a ta si a garderobei tale, de a impresiona este in timpul interviului de angajare. Din nefericire, aceasta intalnire initiala este cea la care ai cele mai putine informatii necesare pregatirii. In acest stadiu, probabil ca nu ai mai calcat pragul companiei inainte si nu cunosti exact codul vestimentar si regulile biroului.

Cum ar trebui sa te pregatesti? Mai bine te gatesti prea mult decat deloc, spune Marianne Hancock, supervizor in relatii publice, la firma Golin Harris.
“Biroul nostru accepta stilul casual si este un mediu destul de creativ, insa un candidat care se prezinta la interviu nu ar avea de unde sa stie acest aspect,” spune Hancock. “Ma astept la o tinuta business, de preferat un costum. Vreau ca cel intervievat sa se prezinte serios si suficient de matur incat sa imi dea impresia ca poate face fata unui mediu de lucru pretentios.”

Scepticismul lui Hancock s-a nascut din experientele anterioare cu vestimentatia candidatilor care i-au pasit in birou, scrie cnn.com.

“Daca nu poarta la interviu cea mai buna tinuta business, ajung sa ma intreb daca realmente isi doresc jobul,” spune aceasta. “Este greu sa iei in serios pe cineva care poarta papuci, un tricou cu fluturasi si o fusta alba si pufoasa.”

Vestimentatia la locul de munca

Tanya Roth, stilist vestimentar pentru agentia Urban Darling, stie ca multe domenii adopta stilul business casual, insa, in acelasi timp, aceasta atentioneaza candidatii cu privire la posibila confuzie intre casual si neglijent.

“Cred ca ar fi ideal pentru serviciu sa para ca ai facut un effort, la fel cum ai face pentru produsele pe care vrei sa le vinzi,” sfatuieste Roth. “Chiar daca (pentru femei) porti blugi la birou, as sugera sa ii asortezi cu o jacheta, un tricou clasic sau un top si cu tocuri. Cred in oamenii care isi arata personalitatea la birou, asa ca un pantof, o geanta sau un colier colorat, la un costum clasic sau o pereche de pantaloni nu ar fi doar potrivit, ci chiar incurajat.”

Din indiferent ce motiv, multi noi angajati inca se mai intreaba ce sa poarte in prima zi de munca. Cercetarea iti este cea mai buna prietena, spune Louise Lamorte, manager in servicii in cariera la La Salle University, Philadelphia, SUA.

“Candidatii ar trebui sa observe mai mult codul vestimentar al angajatilor, chiar din ziua interviului,” recomanda Lamorte. “De asemenea, un sfat bun pentru angajatii noi este sa intrebe la departamentul de resurse umane sau sa-si intrebe supervizorul despre codul vestimentar al companiei, inainte de prima zi de lucru. Mai ales in zilele noastre, in care coexista atatea stiluri diferite preferate de companii.”

Ce sa faci si ce sa nu faci

Asadar, ce ar trebui sa porti? Exista unii angajatori care ar dori sa te imbraci putin peste codul pentru interviuri, insa daca exagerezi, pari ca ignori cultura companiei.

Desi nu exista reguli universale stricte in ceea ce priveste codul vestimentar, exista totusi cateva indrumari la care te poti gandi atunci cand alegi ce sa porti la un interviu de angajare sau la birou:

• Cunoaste-ti targetul

Fie ca te imbraci pentru un interviu sau pentru o zi de marti la birou, vrei sa arati ca te integrezi. Blugii si un tricou nu vor fi o alegere potrivita pentru multe domenii, insa un costum si o cravata ar putea sa fie prea mult pentru altele. Priveste domeniul in care lucrezi si locul de munca si ghideaza-te si dupa ce poarta cei din jur.

• Nu fi lenes

Odata ce a trecut destul de mult timp de cand ai jobul, poti sa fii tentat sa pui pe tine orice e curat (sau suficient de curat) si sa te duci la birou. Angajatorii nu inceteaza sa te observe dupa ce lucrezi pentru ei de mai bine de un an. Felul in care te prezinti este un factor constant care influenteaza modul in care ceilalti te percep si iti evalueaza profesionalismul.

• Fii cu bun-simt

In majoritatea imprejurarilor, poti sa fii sigur ca hainele pe care le-ai purta intr-un club sau la plaja nu se potrivesc la birou. Blugii rupti sau foarte decolorati, tricourile care acopera prea putina piele, papucii, tricourile cu cranii, pantofii uzati in care joci tenis si parul mov nu-si au locul la birou. Desigur, daca lucrezi pe o plaja sau intr-un club, probabil ca poti purta unele din aceste lucruri.

• Citeste codul vestimentar

Daca firma la care lucrezi are un cod vestimentar oficial, citeste-l. Poate ca toata lumea din companie incalca regulile si nu este neaparat o problema, dar ar trebui sa cunosc care sunt recomandarile oficiale, in caz ca vei avea de-a face vreodata cu o plangere.

• Imbraca-te pentru jobul dorit

Da, este un cliseu, dar este un cliseu cu un anumit motiv. Sa te imbraci pentru pozitia dorita, si nu pentru cea pe care o ai in prezent, este o buna metoda de a face o impresie extraordinara sefului si clientilor tai. Daca vrei sa fii manager si observi ca toata lumea de la acel nivel are un look mult mai sofisticat decat al tau, copiaza-le stilul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#job imbracaminte garderoba interviu birou angajare companie cariera , #Resurse umane