Cum sa-ti reintregesti salariul, dupa taierile de buget

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 12:55
2271 citiri
Cum sa-ti reintregesti salariul, dupa taierile de buget

In contextul economic actual, reducerile de salarii reprezinta una din cele mai discutate probleme, atat in presa cat si in orice mediu de lucru, intre colegi. Specialistii in resurse umane arata ca nivelul scazut al salariilor este incurajat chiar de absenta cererilor pentru o suma mai mare, potrivit publicatiei Forbes. 

Intr-o piata puternic afectata de recesiune, orice angajat pleaca de la premisa ca exista foarte putine locuri in care ai putea sa pleci, de la jobul actual.

Daca echipa de management considera ca nu exista cerere pe piata pentru personalul cu pregatirea si experienta ta, sansele de a obtine inapoi banii pierduti in urma masurillor de austeritate sunt minime.

Acesta este motivul pentru care trebuie sa stii cum sa-ti “educi” seful si cum sa il faci sa afle care sunt zvonurile de pe piata muncii.

Pentru angajatii ambitiosi, revista Forbes a intocmit o lista de sfaturi pentru inlesnirea efortului de reintregire a salariului.

Specialistii citati inclina spre o atitudine realista, constienta de dificultatile etapei prin care trece economia globala.

Ia in considerare situatia in care se afla compania

Inainte de a cere reintregirea salariului, ia in considerare industria in care se dezvolta compania si incearca sa-ti dai seama daca exista cele trei semne ale revenirii economice.

Afla daca exista companii din domeniu care obtin profituri si daca au incetat concedierile, apoi examineaza situatia companiei tale.

Simplul fapt ca domeniul cunoaste o evolutie nu presupune ca si compania in care esti angajat are aceeasi soarta.

Afla daca nivelul vanzarilor a crescut, daca a inregistrat profituri in ultimul trimestru si care sunt previziunile pentru urmatorul trimestru.

Evalueaza-ti performanta

Inainte de a cere mai multi bani, analizeaza atent performanta ta profesionala din ultima perioada.

Daca ai permis ca reducerea salariului sa iti afecteze productivitatea, inseamna ca nu ai argumentele necesare pentru reintregirea salariului tau.

Alcatuieste o lista cu toate succesele pe care le-ai avut si alte responsabilitati pe care ti le-ai asumat.

Spre exemplu, poti include faptul ca ai indeplinit munca a doi oameni, din momentul in care ceilalti colegi de departament au fost concediati.

Afla daca celelalte companii fac angajari

Scopul angajatorilor nu este acela de a pierde persoanele valoroase din companie.

Daca ai fost un angajat loial si productiv in timpul crizei, seful tau nu va fi dispus sa te piarda atat de usor.

Verifica joburile disponibile si stai de vorba cu diferiti specialisti in recrutare care lucreaza in companii din acelasi domeniu, pentru a afla care sunt celelalte optiuni.

Aceasta informatie te va ajuta sa iti dai seama care este cererea pe piata pentru o persoana cu abilitatile tale.

Cere parerea unui mentor

Inainte de a cere restabilirea salariului, deschide subiectul in fata unei persoane de incredere din companie care a mai trecut prin momente asemanatoare.

Acea persoana iti va putea da un sfat bun in ceea ce priveste concordanta intre cererea ta si momentul in care este facuta.

Mentorul tau te-ar putea ajuta chiar si in privinta argumentelor pe care sa le aduci in trimpul conversatiei cu angajatorul.

Stabileste un obiectiv

Decide care sunt cerintele tale exacte si cum vrei reactiona daca nu primesti ce ti-ai planuit.

Daca salariul tau a fost redus cu 5%, trebuie sa stii sigur daca scopul tau este sa primesti inapoi intreaga suma, sau daca esti dispus sa accepti si 2,5% , cu o renegociere in sase luni, spre exemplu.

#buget, #companii, #marire, #salariu , #Resurse umane