CV-ul HD: Clar si explicit

Joi, 30 Iulie 2009, ora 15:59
2525 citiri
CV-ul HD: Clar si explicit

Cu siguranta ai auzit pana acum cat de competitiva este piata de munca si cat de important este, acum mai mult ca niciodata, sa iesi in evidenta in fata angajatorilor, prin intermediul CV-ului si a scrisorii de intentie.

Nimic mai adevarat. Si esti pe cale s-o auzi din nou.

“Este intotdeauna important sa ai un CV remarcabil, insa economia instabila o cere si din ce in ce mai mult,” spune Kathy Sweeney, expert in conceperea CV-urilor pentru The Write Résumé.

“Avand in vedere aceste date, este mai important ca niciodata sa comunici valoarea pe care o poti aduce potentialului angajator.”

Nu vei reusi sa comunici valoarea ta angajatorului daca ingramadesti in CV cuvinte precum “motivat” sau “orientat spre rezultate”. De asemenea, nu o vei face nici daca alcatuiesti o simpla lista de indatoriri pe care le-ai avut in cadrul altor joburi si, poate cel mai important, nu vei reusi sa comunici nimic relevant daca trimiti un CV standard peste tot.

Asadar, care este cea mai simpla cale prin care poti capta atentia angajatorului? Simplu: Fii clar si explicit, scrie CareerBuilder.com.

“Functia primara a CV-ului este sa capteze atentia, in efortul de a obtine interviuri,” spune Sweeney. “Este un document de marketing, in care candidatul isi vinde valoarea angajatorului. Daca in CV nu apar decat sarcinile executate, candidatul nu va avea nimic de castigat.”

Daca ai nevoie de indrumare in crearea CV-ului tau HD (high-definition), iata 5 greseli des intalnite pe care le-ai putea face si cum poti exprima lucrurile cat mai clar si mai explicit pentru angajatori:

1.    Nu cuantifici rezultatele

Deseori, aplicantii nu cunosc diferenta dintre cuantificarea rezultatelor si simpla listare a responsabilitatilor unui job. Responsabilitatea profesionala este ceva ce faci zilnic, iar o realizare cunatificabila este rezultatul acelei responsabilitati, spune Sweeney.

“In aceasta economie, angajatorii vor sa stie daca poti sa le aduci profit sau sa le reduci costurile,” spune Sweeney. “Cuantificandu-ti rezultatele, arati urmatorului angajator ceea ce ai reusit sa obtii, fie in cifre de afaceri, fie in procente sau in numere comparabile.”

Pentru a impresiona cu adevarat un angajator, trebuie sa scoti in evidenta situatiile in care “te-ai dat peste cap” si ai facut mai mult decat iti cerea jobul. Daca ai dezvoltat un proces sau o procedura care a redus timpul de finalizare a unei sarcini, daca ai terminat un proiect cu 10 zile inainte de termen sau daca ai recomandat o masura pentru reducerea costurilor, mentioneaza aceste lucruri in CV, spune Sweeney. Toate acestea pot fi calculate, astfel incat sa prezinti angajatorului cati bani ai economisit efectuandu-le.

2.    Nu ai inclus cuvinte-cheie

Auzim multe despre folosirea cuvintelor-cheie in CV-uri, insa multi dintre cei care isi cauta un job nu inteleg acest concept. Nu stiu ce reprezinta cuvintele-cheie, unde sa le gaseasca sau cum sa le includa in CV.

Cuvintele-cheie sunt frecvent intalnite in descrierea jobului disponibil. Acestea nu include expresii de genul “imi place sa lucrez in echipa” sau “abilitati de comunicare exceptionale,” spune Sweeney.

Cuvintele-cheie sunt specifice postului respectiv.

In final, angajatorul foloseste cuvintele-cheie pentru a reduce numarul de candidati pentru un post, alegandu-i pe cei mai calificati.

3.    Ti-ai ingropat realizarile

Poate ca ai inclus unele dintre realizarile tale in CV, dar sunt amestecate cu responsabilitatile profesionale. La ce bun?  Aceasta metoda nu-i va permite angajatorului sa iti evalueze rapid abilitatea de a produce rezultate, motiv pentru care orice angajator te-ar angaja.

“Daca un candidat isi ingroapa realizarile in descrierea unui job, nimic nu va iesi in evidenta. Acesta trebuie sa-si sublinieze indatoririle, acestea fiind cele mai apropiate de cerintele pentru postul disponibil,” spune Sweeney.

“In orice anunt de angajare, vei vedea listate cerintele. De exemplu, ‘Angajatul va fi responsabil de crearea relatiilor cu clientii si de vanzarea produselor XYZ.’ Totusi, in cerintele afisate nu va aparea niciodata scris ‘Trebuie sa produca cel putin 5 milioane de euro pe an.’

Desi este important sa exprimi faptul ca esti capabil sa ‘dezvolti relatii si sa vinzi produse’, ca parte din job, trebuie sa-ti separi sarcinile zilnice de rezultate, pentru ca angajatorii nu vor scormoni prin CV-ul tau, ca sa-ti identifice realizarile.”

Pentru a-ti face realizarile sa iasa in evidenta, Sweeney sugereaza sa-ti listezi mai intai indatoririle profesionale, intr-un paragraf, iar apoi sa folosesti “bullet points” pentru a enumera realizarile relevante.

4.    Nu ai inclus un rezumat

Includerea unui sumar in CV este unul dintre pasii pe care multi candidati il omit – iar daca si-l amintesc, includ, de cele mai multe ori, informatiile gresite.

Rezumarul carierei tale ar trebui sa ilustreze experienta ta si sa accentueze cum aceasta il va ajuta pe angajator, spune Sweeney. Ar trebui sa fie foarte specific si sa includa functii explicita si legate de domeniul in care vrei sa lucrezi, realizari cuantificabile sau calificarile tale.

“Vei pierde atentia angajatorului daca aceasta sectiune este prea lunga,” spune Sweeney. “Cunoaste pozitia pentru care aplici si foloseste cuvintele-cheie potrivite, bazandu-te pe propriul trecut profesional.”

5.    CV-ul tau nu este targetat

Cea mai buna modalitate de a face lucrurile sa fie clare pentru angajator este sa-ti tragetezi CV-ul, in functie de companie si de posturile sale disponibile. Daca CV-ul tau este standard, determini angajatorul sa ghiceasca ce tip de job ai vrea.

“Managerii de resurse umane nu au timp sa-si dea seama ce pozitie ar fi cea mai potrivita pentru un candidat,” spune Sweeney. “Comunica-i angajatorului unde te-ai incadra cel mai bine.”

Ar trebui sa-ti targetezi fiecare sectiune din CV, pentru a se potrivi cu cerintele angajatorului – daca nu, macar schimba rezumatul, acesta fiind primul lucru pe care il va citi managerul angajator, spune Sweeney.

Si mai departe?

Acum ca ai un CV impecabil si targetat, trebuie sa-l asezi in fata ochilor potriviti. Nu-l posta peste tot si nu astepta sa se intample ceva. Foloseste-ti contactele, utilizeaza site-urile de networking profesional si social, sugereaza Sweeney.

“Poti avea un CV exceptional, dar daca nimeni nu-l poate gasi, nu-ti va folosi la nimic,” spune Sweeney.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare, #angajator, #cariera, #companie, #cv, #explicit, #job, #sef , #Resurse umane