Danezii angajeaza agricultori romani pentru 2.200 de euro pe luna si cu cazarea la cort

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 13:27
2138 citiri
Danezii angajeaza agricultori romani pentru 2.200 de euro pe luna si cu cazarea la cort

Tarile din UE vor muncitori romani care sa lucreze in agricultura, la cultura si culesul fructelor si legumelor, Marea Britanie oferind salarii de peste 1.100 de euro, in timp ce Danemarca ofera salarii duble, dar cazarea se face la cort, potrivit portalului de recrutare EURES.

Oferta angajatorilor din tarile UE, postata pe portalul de locuri de munca european EURES, cuprinde slujbe pentru romani, in special in agricultura, in tari precum Danemarca sau Marea Britanie, dar si pentru specialisti in informatica, in resurse umane sau pentru capitani de nave.

Astfel, cele mai multe slujbe sunt pentru lucratori in agricultura, Danemarca oferind 129 de locuri de munca, iar Marea Britanie - 120, salariile din prima tara fiind duble fata de cele din Regatul Unit. Romanii care vor opta pentru o slujba in Danemarca, vor lucra atat in sere, cat si in aer liber, la cultivarea si recoltarea salatei sau la culesul de capsune si mazare. Pentru a fi acceptat pe un post in aceasta tara romanii trebuie sa cunoasca limba engleza la nivel minim, iar experienta reprezinta un avantaj.

Potrivit portalului EURES, angajatorul va plati 14 euro brut pe ora (aproximativ 2.240 de euro pe luna), iar pentru contractele din prima parte a anului (martie-aprilie) cazarea este asigurata de angajator, dar cheltuielile sunt suportate de lucrator, aproximativ 150-250 euro pe luna. Pentru contractele de munca sezoniere, din perioada iunie-august, lucratorii trebuie sa isi aduca corturi, iar angajatorul va plati taxele de camping.

Pentru ocuparea celor 129 de locuri de munca din sectorul agricol din Danemarca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Valcea organizeaza o bursa a locurilor de munca, in zilele de 26 si 27 februarie. Potrivit Agentiei, constituie un avantaj inscrierea candidatilor, inainte de bursa, pe site-ul www.seasonalwork.dk, in limba engleaza, in urma careia vor primi un numar de inregistrare. La bursa, solicitantii unui loc de munca trebuie sa prezinte pasaportul si buletinul, copie si original, o poza de pasaport, un CV in limba engleza, cazierul judiciar si numarul de inregistrare primit pe site-ul danez.

In Marea Britanie, pentru aproximativ aceeasi munca, romanii primesc un salariu de 5,25 lire sterline pe ora (circa 1.120 euro pe luna), iar cazarea se face la comun, contra cost. Angajatorul promite sa ofere muncitorilor haine rezistente la apa, cizme de cauciuc, saci de dormit si haine groase.

Angajatorii din Republica Ceha au inregistrat pe EURES cinci locuri de munca pentru programatori IT, care vor fi platiti cu un salariu cuprins intre 770 si 2.300 euro si doua slujbe pentru soferi de TIR, care trebuie sa aiba doi ani de experienta si sa cunoasca limba rusa. Salariul lunar va fi cuprins intre 1.180 si 1.480 euro, iar cazarea il va costa pe angajat 85 euro pe luna.

Ungaria cauta in Romania zece specialisti in resurse umane pentru recrutarea, managementul si trainingul fortei de munca, persoane care trebuie sa cunoasca limba engleza si romana si care vor primi lunar un salariu cuprins intre 708 si 2.208 euro. Totodata, o firma din Luxemburg cauta trei persoane care sa lucreze pe vas, respectiv un capitan fluvial, un pilot naval si un ofiter de punte, care vor lucra 40 de ore pe saptamana, pentru un salariu lunar cuprins intre 1.200 si 3.000 de euro. in schimb, candidatii trebuie sa aiba o experienta in domeniu de cel putin doi ani si trebuie sa cunoasca, la alegere, limba engleza, germana, franceza sau olandeza.

Locurile de munca disponibile la angajatorii din UE sunt listate pe site-ul EURES, la care persoanele interesate au acces de pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), iar pentru a afla mai multe detalii solicitantii pot lau legatura cu agentii EURES care se ocupa de ofertele respective.

Reteaua online EURES, din care face parte si ANOFM odata cu aderarea Romaniei la UE, a fost creata ca sa faciliteze libera circulatie a lucratorilor in interiorul Spatiului Economic European (SEE), inclusiv in Elvetia. Agentia a creat, pe pagina de internet, o sectiune bilingva a EURES, prin care piata muncii din Romania a fost conectata la fluxul pietei europene a muncii. in acest fel, locurile de munca vacante din Europa sunt mai usor de identificat, iar doritorii pot contacta angajatorii, prin internet.

Reteaua EURES ofera informatii, consiliere si indrumare celor care vor sa se angajeze intr-o tara europeana si acorda consultanta firmelor care doresc sa recruteze lucratori din alte tari.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.