De ce nu ma suna angajatorii?

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 19:57
3836 citiri
De ce nu ma suna angajatorii?

Exista ceva mai demoralizant decat respingerea? Sentimentul pe care il dobandesti inca din copilarie te face sa te intrebi de fiecare data unde anume ai gresit de nu ai primit ceea ce iti doreai.
De-a lungul anilor, reapare mereu acelasi joc, “Cine e de vina? Eu sau ei?”. Intocmesti o lista a celor mai bune calitati ale tale, o trimiti angajatorilor, te imbraci la patru ace si incerci sa-I impresionezi la interviul de angajare. Apoi astepti. Si astepti. Si astepti. Telefonul nu suna niciodata.

Cei care isi cauta de lucru vor sa stie de ce, atunci cand fac totul bine, nu primesc niciun raspuns din partea angajatorilor. Nu este vorba nici macar de un refuz, ci de faptul ca unii candidati nu mai aud niciodata nimic de la angajatori, nici macar un “Ne pare rau, dar postul s-a ocupat.” CareerBuilder.com a mers direct la sursa, pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare.

Trimiterea cererii

Pentru un candidat, procesul de aplicare este plin de anxietate si entuziasm. Atunci cand iti cauti de lucru, fiecare job disponibil reprezinta un potential nou inceput. Inainte de a trimite cererea de angajare, deja ai visat cu ochii deschisi la prima zi de munca. Problema este ca, pentru unii angajatori, nu esti decat un alt candidat.

“In actuala piata de munca, daca publici un anunt de angajare, vei fi ingropat in CV-uri,” spune Matthew McMahon, partener la firma McMahon Partners LLC. “Poate 5% sunt luati in seama.” Acest lucru inseamna ca multi manageri isi petrec timpul citind aplicatii irelevante, care nu ii ajuta sa gaseasca angajatul potrivit. Drept urmare, acestia au mai putin timp pentru tine. “Pur si simplu nu ai timp sa raspunzi tuturor candidatilor.”

Pentru multi dintre cei care isi cauta un job, aceasta atitudine poate parea rece si impersonala. Pana la urma, in spatele fiecarei cereri este o persoana care asteapta un telefon. McMahon nu poate sa raspunda tuturor personal, insa isi face mereu timp sa le raspunda celor care par promitatori.

“Daca cineva e aproape, dar oarecum in afara targetului, de cele mai multe ori, imi fac timp sa-i dau un telefon, sa aflu ce anume cauta, sa ii spun despre ce fel de posturi ocup si sa pastrez notitele in caz ca voi avea vreodata nevoie de ele,” spune acesta.

Dar cum ramane cu cei care fac parte dintr-o poveste total diferita?

“Daca persoana respectiva nici macar nu se apropie de ceea ce caut (sau nu a citit descrierea postului), nu-mi bat capul, pentru ca este evident ca aceasta aplica pentru orice post peste care da,” spune acesta. Acesta este un lucru important de retinut. Nu te apuca sa aplici pentru fiecare job, sperand ca poate vei avea succes, deaorece nu acesta este modul de conducere a unei cautari.

Te poti astepta la vreo schimbare in curand?

Asadar, asa stau lucrurile pentru moment, insa candidatii pot spera la o interactiune mai personala cu managerii in viitor? Posibil, spune Caitrin O’Sullivan, iCIMS, provider de software pentru companiile de resurse umane, destinat sa urmareasca activitatea de recrutare si aplicatiile.

“Daca o organizatie, mai ales una medie sau mare, nu foloseste un sistem de urmarire a aplicantilor, este dificil pentru candidati sa inteleaga magnitudinea procesului de primire a aplicatiilor de catre recruiteri si manageri HR – mai ales intr-o perioada cu o rata de somaj crescuta,” explica O’Sullivan. “Doar sa iti arunci privirile peste aceste CV-uri poate dura ore intregi din timpul a zeci de manageri. Sa trebuiasca sa mai si comunici cu fiecare dintre acesti aplicanti ar fi o sarcina cu adevarat formidabila.”

Asta nu inseamna ca lucrurile vor sta mereu asa. Fiind o persoana cu ochii pe tehnologie, O’Sullivan vede o crestere a interesului in companiile care isi pun candidatii la curent, la intervale regulate de timp.

“Pe masura ce din ce in ce mai multe companii investesc si se bazeaza pe tehnologiile HR, va fi mult mai usor pentru echipa HR sa automatizeze procesul si sa-si tina aplicantii la curent cu statutul lor in procesul de recrutare,” spune O’Sullivan.

Pana cand aceste tehnologii nu vor fi folosite la o scala mai mare, nu te astepta sa fii sunat de catre angajator si sa ti se spuna in ce punct esti. Ai intotdeauna posibilitatea de a-ti suna angajatorul pentru a vedea unde te situezi sau pentru a afla daca postul a fost ocupat de catre altcineva. Atata vreme cat nu esti nepoliticos si extrem de insistent, multe dintre companii te vor informa intr-un fel sau altul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajator job interviu cariera feedback , #Resurse umane