Efectele crizei in sectorul cultural: scaderea finantarilor, stagnarea cheltuielilor

Joi, 25 Martie 2010, ora 15:16
1649 citiri
Efectele crizei in sectorul cultural: scaderea finantarilor, stagnarea cheltuielilor

Finantarile catre operatorii culturali au scazut in prima jumatate a anului 2009, crescand in schimb imprumuturile bancare, in timp ce cheltuielile au stagnat, considera operatorii culturali, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, prezentat joi.

Studiul "Efectele crizei asupra operatorilor culturali", efectuat de Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii (CCCDC) pentru prima jumatate a anului 2009, a fost prezentat joi, la Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), de directorul centrului, Liviu Chelcea, in prezenta ministrului Hunor Kelemen, precizeaza Mediafax.

"Pe mine m-a surprins contributia industriilor creative la PIB-ul Romaniei inainte de criza. Am constatat aceasta contributie a industriei creative cu 5,5% la PIB-ul Romaniei si este un lucru foarte important cand vorbesti de bugetul Ministerului Culturii, care nu este mai mare de 0,2%", a spus ministrul Culturii, inaintea prezentarii rezultatelor cercetarii.

"Eu consider ca atat MCPN, cat si toata administratia centrala trebuie sa asigure o atentie mult mai mare pentru acest sector, care este in crestere. Sper ca, dupa ce vom iesi din aceasta criza, industria creativa va intra iarasi pe un trend de crestere si va produce si valoare, nu numai bani, pentru societatea romaneasca", a mai spus Kelemen.

Studiul CCCDC a fost efectuat in a doua jumatate a anului 2009, pe baza de chestionare (54 de chestionare completate) si interviuri semi-structurate (in numar de 19).

Studiul s-a adresat firmelor si operatorilor culturali (edituri, muzee, institutii de spectacol, ONG-uri etc.), fiind consultati specialisti cu o buna cunoastere a dinamicii sectorului cultural.

In ceea ce priveste finantarile din domeniul cultural, 57% dintre respondenti considera ca au scazut sponsorizarile, iar 27% ca au crescut imprumuturile bancare.

De asemenea, respondentii au semnalat o scadere a finantarilor publice, autofinantarii, burselor si granturilor, pentru prima jumatate a anului 2009 (ianuarie - iulie), fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Majoritatea firmelor incluse in cercetare (78%) au semnalat o scadere a cifrei de afaceri in aceeasi perioada.

Pe de alta parte, cele mai multe raspunsuri au indicat ca situatia cheltuielilor din ianuarie - iulie 2009 este la fel ca cea din ianuarie - iulie 2008, referindu-se la cheltuieli aferente chiriei, de distributie, de intretinere si pentru plata furnizorilor.

In ceea ce priveste investitiile facute de operatorii culturali in prima jumatate a anului trecut, acestea au inregistrat o scadere generala, de la achizitionarea de aparatura tehnica, la formarea resurselor umane.

Exista, de altfel, si o tendinta a institutiilor de cultura de reducere a numarului de angajati si colaboratori.

Investitiile pentru promovare au fost cel mai putin afectate, cu exceptie in domeniul muzicii, mai semnaleaza studiul.

Unii operatori si-au redus numarul de productii, in principal in domeniul culturii scrise (reducerea planului editorial), insa majoritatea celor intervievati considera ca a crescut calitatea productiilor si s-a imbunatatit raportul pret/calitate.

Daca 65% dintre respondenti au apreciat ca numarul de retele de distributie a ramas acelasi, 44% considera ca a crescut numarul de retururi de la distribuitori.

Efectele crizei mai sunt vizibile prin scaderea numarului de produse preluate de distribuitori.

O situatie diferita este cea din salile de cinema, unde au crescut audientele, in urma dezvoltarii multiplexurilor si a atractiei tehnologiei 3D. Numarul biletelor vandute in 2009 a crescut cu 43% fata de 2008 (4,6 milioane in 2009, fata de 3,2 milioane in 2008).

Cu toate acestea, potrivit specialistilor, piata cinematografica a scazut mult in 2009 fata de 2008, din cauza scaderii contributiei din televiziune si publicitate la aceasta industrie.

In domeniul culturii scrise, vanzarea de carte in ianuarie 2009 a scazut cu 10 - 30% fata de aceeasi perioada din 2008.

Criza a afectat in special activitatea editurilor si librariilor mici, care ar putea fi eliminate de pe piata sau absorbite de editurile si librariile mai mari, mai spune studiul. 

#sector cultural, # cheltuieli, # criza, # finantari , #Resurse umane