Fonduri de 10,2 milioane lei pentru flexibilizarea pietei muncii

Joi, 08 Martie 2012, ora 21:00
1654 citiri
Fonduri de 10,2 milioane lei pentru flexibilizarea pietei muncii

Fondul Social European, prin intermediul POSDRU, va cofinanta cu aproximativ 10,2 milioane de lei un proiect care are ca scop flexibilizarea pietei muncii.

Proiectul se numeste "Raspunsul pietei romanesti la criza: cresterea flexibilitatii si adaptabilitatii intreprinderilor si consolidarea securitatii lucratorilor" si este elaborat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), din Bucuresti.

"Valoarea totala a proiectului este de peste 12,7 milioane lei, cei patru parteneri contribuie cu 3%, statul roman cu 17%, iar valoarea nerambursabila, asigurata de fondurile structurale europene in cadrul POSDRU, este de circa 10,2 milioane de lei", a declarat Graziano Di Paola, managerul proiectului din partea partenerul italian, Fondazione Giacomo Brodolini.

Acesta a subliniat ca flexibilizarea pietei muncii le permite angajatorilor sa se adapteze rapid la fluctuatiile si schimbarile din mediul economic, dar aceasta ar trebui contrabalansata prin masuri de protectie a salariatilor, aceste doua componente fiind inglobate de conceptul de flexicuritate.

Potrivit unei cercetari efectuate de INCSMPS, pentru adaptarea la fluctuatiile pietei, pe parcursul crizei economico-financiare, firmele romanesti au fost mai putin flexibile. Astfel, 58,6% din firmele investigate au declarat ca angajatii lor sunt pe durata determinata, iar aproape un sfert (23,1%) au recurs la subcontractare, dar in ultimii trei ani incidenta s-a diminuat.

In legatura cu flexibilizarea programului de lucru, care este una dintre principalele doleante ale tinerelor mame, cercetarea INCSMPS arata ca doar 11,2% dintre firme romanesti utilizeaza orarul flexibil si chiar si in randul acestora, incidenta acestui tip de flexibilizare interna a scazut pe perioada crizei.

#flexibilizarea pietei muncii, #fonduri flexibilizarea pietei muncii, #proiect flexibilizarea pietei muncii , #Resurse umane