HR: Cum depistezi angajatii lenesi?

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 13:57
3178 citiri
HR: Cum depistezi angajatii lenesi?

Multi manageri se confrunta cu situatia in care angajatii par ca desfasoara o activitate intensa, insa in realitate productivitatea echipei scade din ce in ce mai mult. Pentru a elimina aceste paradoxuri, specialistii in resurse Umane citati de Forbes au alcatuit o lista cu tipologiile angajatilor care incearca sa "pacaleasca" sistemul, pe care orice manager ar trebui sa le cunoasca si sa le monitorizeze mai atent.

Angajatii care au program flexibil

Acestia se bazeaza pe ideea ca daca seful nu stie cand pot fi gasiti la birou, vor primi mult mai putine sarcini decat cei care trebuie sa ajunga la o ora fixa.

Angajatii care lucreaza de acasa

Una dintre cele mai bune metode de a evita munca intensa este ce in care lucrezi de acasa si nimeni nu te supravegheaza direct, spun specialistii.

Angajatii care petrec putin timp la birou

Managerii trebuie sa ii supravegheze cu atentie pe angajatii care se ridica des de la birou, la cafea sau la baie sau care petrec mult timp prin birourile colegilor.

Teoria acestora spune ca daca seful nu te poate gasi la birou, el nu are cum sa iti idea ceva de facut.

Angajatii care au mereu casuta vocala plina de mesaje

Prin acest lucru angajatii lasa impresia ca sunt atat de ocupati incat nu reusesc nici macar sa preia mesajele vocale.

Angajatii neajutorati

Angajatii care arata, aparent cu buna intentie, ca nu au idee cum sa indeplineasca o anumita sarcina, cel mai adesea o fac pur si simplu ca sa scape de ea.

Angajatii care indeplinesc sarcini speciale

Cei care au o specializare pe care nimeni altcineva n-o mai are in firma pot distorsiona timpul necesar finalizarii unui proiect, pentru ca stiu ca nu pot fi verificati.

Angajatii care anticipeaza erorile

Fii foarte atent la persoanele care iti explica foarte frumos ca vor esua in indeplinirea sarcinilor pe care i le atribui, te sfatuiesc specialistii.

Angajatii care par suprasolicitati

In general, acestia raspund cand sunt intrebati ce mai fac, ca sunt atat de ocupati incat nu au avut timp  nici sa ajunga pana la baie.

Angajatii care isi asuma rezultatele muncii altora

Deseori se intampla ca cineva sa faca in asa fel incat sa se bucure de toata “gloria” unui proiect bun, pe care l-a supravegheat din cand in cand sau poate doar la inceput.

“Cand un angajat isi asuma munca altora, seful poate sa isi dea seama de acest lucru doar la nivel uman, prin discutii. Pe hartie nu ai cum sa demonstrezi asa ceva” este de parere Sorina Mone, Consultant Acumen Integrat.

Angajatii care apeleaza la tertipuri tehnice

E-mail-ul poate fi programat sa trimita mesaje cand angajatul inca doarme si multi apeleaza la asta, spun expertii.

O alta varianta este setarea unui buton al tastaturii care sa deschida pe ecran o pagina de lucru, atunci cand seful intra in birou.

“Se poate ca un angajat sa piarda timpul, dar sa isi atinga obiectivele stabilite de comun acord cu seful sau.

In acest caz, pentru a depista daca angajatul pierde vremea, recomand o supraveghere mult mai atenta a angajatului” sustine Sorina Mone.

Potrivit consultantului Acumen Integrat, managerii ar trebui sa asigure cursuri de imbunatatire a performantei si training-uri de specialitate pentru angajatii care nu reusesc sa se organizeze si depasesc cu mult timpul acordat in mod normal unui anumit lucru.

#angajati, #echipa, #lenesi, #manager, #productivitate , #Resurse umane