Ministerul Muncii a primit cereri pentru 6% din banii alocati pentru ocupare si formarea angajatilor

Joi, 14 Mai 2009, ora 16:57
2401 citiri
Ministerul Muncii a primit cereri pentru 6% din banii alocati pentru ocupare si formarea angajatilor

Ministerul Muncii a primit pana miercuri cereri pentru finantarea din bani comunitari a 57 de proiecte pentru subventionarea ocuparii locurilor de munca, formarii angajatilor si imbunatatiri sigurantei in munca, de 8,4 milioane euro, ce reprezinta doar 6% din suma alocata, a anuntat joi ministerul, potrivit Newsin.

"In data de 31 martie 2009, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a lansat cele trei scheme de ajutor de stat si de minimis finantate din Fondul Social European. Este vorba despre ajutorul de stat pentru ocupare, care subventioneaza costurile pentru ocuparea fortei de munca, cel pentru formare, care subventioneaza costurile pentru formarea profesionala a angajatilor si ajutorul de minimis, care subventioneaza costurile pentru informare, instruire si investitii in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca, cu o suma totala alocata de 142 milioane euro", se arata in comunicat.

Autoritatea de Management pentru POS-DRU a constatat ca firmele prefera sa solicite fonduri mai mult pentru formarea si specializarea profesionala, preocupandu-se mai putin pentru ocupare.

"Una dintre explicatii este aceea ca in domeniul formarii profesionale se subventioneaza costuri pe care angajatorii le-au planificat deja, datorita prevederilor referitoare la formarea profesionala continua din contractele colective de munca sau din Codul Muncii. Constatam si lipsa interesului angajatorilor pentru subventiile acordate in cazul mentoratului, care ar presupune angajarea si instruirea tinerilor absolventi", se mai arata in comunicat.

Ministerul Muncii a mentionat ca, referitor la schema de ocupare, nu exista obligativitatea pastrarii angajatului dupa perioada subventionata, iar daca angajatul decide sa plece, agentul economic poate angaja pe acel loc o alta persoana, beneficiind in continuare de subventia acordata.

Totodata, angajatorul poate renunta la salariatul angajat in baza proiectului din schema de ocupare daca respectivul nu corespunde profesional, avand posibilitatea sa angajeze o alta persoana pe locul de munca subventionat, fiindu-i subventionate toate costurile de salarizare, respectiv salariul net, contributia angajatorului si contributia angajatului.

Proiectele depuse nu vor fi respinse decat daca sunt incomplete, daca au activitati neeligibile sau daca au greseli in completare, neexistand niciun fel de competitie intre proiecte, a mai anuntat ministerul.

"Evaluarea proiectelor se face individual, in functie de data transmiterii proiectului, conform principiului 'primul venit, primul servit', iar proiectul trebuie sa obtina un punctaj minim de 65 de puncte, conform grilei de selectie atasata la Ghidul Solicitantului", se mai arata in comunicat.

 

#cereri, # bani, # formare profesionala, # angajati, # locuri , #Resurse umane