Mituri daramate: interviul de angajare

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 13:25
3069 citiri
Mituri daramate: interviul de angajare

Daca ai emotii inaintea interviului de angajare si consideri ca intervievatorul are o viziune clara a angajatului perfect in care nu te incadrezi oricat de bine ai fi pregatit, specialistii in Resurse Umane te sfatuiesc sa nu te lasi coplesit de toate aceste idei preconcepute. Intervievatorul nu este mereu pregatit, nu pune mereu intrebari inteligente si nici nu alege candidatul perfect, potrivit publicatiei Forbes. 

Iata cele mai intalnite mituri legate de interviul de angajare.

Intervievatorul este bine pregatit

Cel mai probabil persoana care te intervieveaza este extenuata de presiunea sub care se afla pentru a angaja pe cineva.

In acest context, CV-ul tau are slabe sanse de a capta atentia mai mult de doua minute, iar calificarile tale nu vor fi analizate prea profund.

Intervievatorul pune intrebari ingenioase

Multi intervievatori nici nu se gandesc la o intrebare mai inteligenta decat clasica formulare “Spune-mi ceva despre tine”.

De cele mai multe ori se adapteaza in functie de informatiile pe care le oferi, sustin specialistii.

La interviu trebuie sa servesti ce ti se ofera

Intervievatorii iti ofera o cafea sau un ceai din politete, insa trebuie sa stii ca nu le face placere sa iti prepare chiar ei cafeaua si sa caute o cana pentru tine.

Intervievatorul cere referinte

In afara de situatiile in care esti designer sau scriitor, intervievatorul nu tine neaparat sa primeasca materiale aditionale atunci cand ii inmanezi CV-ul.

Toate intrebarile au un raspuns-cheie

Cand intervievatorul iti adreseaza o intrebare dificila, acesta este de cele mai multe ori interesat pur si simplu de logica ta si modalitatile de abordare, nu de formularea finala, sustin expertii.

Raspunsurile trebuie sa fie cat mai scurte

Intervievatorul nu tine neaparat sa se gandeasca la o alta posibila intrebare la care tu sa raspunzi.

Daca ii oferi exact informatiile pe care doreste sa le afle, acesta va fi multumit, potrivit specialistilor in HR citati de Forbes.

Aptitudinile sunt mai importante decat aspectul fizic

Studiile recente au demonstrat ca aspectul fizic este tot atat de important ca si cunostintele si aptitudinile dobandite in domeniul in care aplici pentru job, potrivit publicatiei Forbes.

“Unde te vezi peste cinci ani?”, o proba de ambitie

Ideea ca in fata acestei intrebari trebuie sa te prezinti cu un raspuns increzator si ambitios nu mai este de mult timp ancorata in realitate.

Angajatorul vrea de fapt sa vada cat timp esti dispus sa muncesti din greu pe acelasi post, fara sa fii nemultumit de ce se intampla in jurul tau.

Daca participi la interviu, postul este inca liber

Se intampla de foarte multe ori ca angajatorii sa tina interviurile doar ca pe o formalitate, dupa ce au ales deja pe cineva din interior pentru post, sau o persoana care are cunostinte in cadrul companiei, spun expertii citati de Forbes.

Cel care obtine jobul are cele mai inalte calificari

Multi angajatori sustin ca prefera sa aleaga un candidat cu mai putine calificari dar sociabil in defavoarea unuia talentat si calificat, dar care pare a avea un caracter dificil, informeaza Forbes.

#angajare, #candidat, #intervievator, #interviu, #mituri , #Resurse umane