Networkingul nu functioneaza?

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 10:54
1504 citiri
Networkingul nu functioneaza?

Te-ai saturat deja de cuvantul “networking”? Pare sa fie prezent pe buzele tuturor – in cazul milioanelor de oameni care, la fel ca tine, isi cauta un loc de munca. Networkingul inseamna multa munca. Si daca toata lumea o face, unde este avantajul competitiv?

Iata care este secretul: Aproape toata lumea o face gresit. Fa-o cum trebuie (chiar daca nu iti place) si deja vei fi inaintea tuturor.

Pentru aproape toata lumea, networkingul este o mare povara fara forma – ceva ce faci atunci cand nu iti cauti propriu-zis un job. Iti da un sentiment de noroc si atat, mai ales cand auzi povesti despre cum cineva a fost in locul potrivit, la momentul potrivit.

Daca nu esti regina balului sau cine stie ce profesionist, n-ai nici o sansa. Daca ai prefera sa fii acasa cu o carte in mana decat sa te amesteci in multime, socializat cu niste necunoscuti, care oricum te-ar plictisi, nu ar trece timpul mai repede in fotoliu? Cel putin ai sanse mai mici de a cheltui bani daca stai acasa.

Totusi, in ciuda preferintelor tale, te amesteci in aceste multimi. Insa treaba asta cu networkingul nu functionata pentru tine, nu-i asa? Afla de ce nu merge si ce poti face in aceasta privinta:

1.    Sa mergi la evenimente sociale este la fel de tentant ca vizitarea unei gramezi de deseuri in descompunere.

Te-ai plictisit sa mai vezi aceleasi fete triste care intra si care ies din incapere? Nu esti singurul; si ele probabil ca s-au saturat sa te vada. Evenimentele de networking sunt o sansa buna de a cunoaste oameni care nu au un loc de munca. Dar sunt teribile cand vine vorba sa cunosti pe cineva cu un job. (Daca ai avea un job frumos, ai mai participa la astfel de intalniri? Asa ne gandeam si noi.)

Ce poti sa faci: Contacte si curaj. Fa-ti cunostinte in afara acestor evenimente destinate exclusiv networkingului. Ai curajul sa ceri sa fii prezentat liderilor si expertilor din domeniul tau, chiar si fostilor adversari. Mergi la conferinte si receptii. Mergi la fiecare petrecere la care esti invitat, sfatuieste CareerBuilder.

2.    Prietenii tai traverseaza strada cand te vad. 

Este posibil sa-ti fi stricat relatiile, fiind atat de concentrat pe frustrarile tale legate de lipsa unui job. Gandeste-te la discutiile recente. Iti rasuna in cap propria voce? Mai stii cum ii cheama pe copiii celui mai bun prieten? In loc sa te intampine cu “Buna” sar direct la “Nu, nimic inca”?

Ce poti sa faci: Politete si consideratie. Este normal sa apelezi la prietenii si la familia ta ca punct de plecare pentru networking. Insa daca ii folosesti doar drept conexiuni imediate spre o oportunitate de angajare rapida, vei reusi sa distrugi prieteniile imediat.

Desigur, anunta-i ca iti cauti de lucru – nu e nici o rusine in asta. Si roaga-i sa te prezinte mai departe unor oameni care te-ar putea ajuta. Nu-i face sa se simta prost cand ii intrebi mereu “Ai auzit de vreun job disponibil?” Altfel, in curand vei avea trotuarul doar pentru tine.

O vorba pentru intelepti: Cand esti prezentat unor oameni, nu uita sa le multumesti prietenilor tai (de fapt, multumeste tuturor celor care te-au ajutat) punandu-i la curent, chiar si prin e-mail-uri formale sau prin mesaje scrise de mana din cand in cand. Toata lumea vrea sa-si vada prietenii iesind dintr-o criza existentiala si tuturor ne place sa fim apreciati pentru ajutorul oferit.

3.    Se pare ca nu iti poti face timp pentru networking.

Sa fim realisti, cel mai probabil, acum, esti mult mai tentat de proiectele care par sa aiba o finalitate si care iti pot oferi satisfactia unei realizari. Si meriti laudele care urmeaza o sarcina bine facuta – sau macar facuta. Si totusi cumva, efectuarea acelor telefoane nu pare sa aiba loc.

Ce poti sa faci: Devotament. Pentru inceput, impune-ti sa dai 5 telefoane pe zi. Fa-ti munca mai usoara: Intocmeste un scenariu cu care sa incepi, astfel incat sa nu incepi cu raceala fiecare conversatie. Simte-te confortabil. Stabileste-ti un plan si tine-te de el. Cu fiecare refuz pe care il primesti, mai ai inca telefoane de dat, conversatii de tinut si oamenii de anuntat... si nici un refuz nu este sfarsitul lumii.

4.    Faci totul bine si networkingul tot nu functioneaza.

De unde stii ca nu functioneaza? Ok, ce e evident este indisputabil: Tot nu ai un job. Insa printr-un networking plin de contacte si cunostinte, ai pus in miscare evenimente de care ai putea sa nici nu fi constient: Oamenii ar putea sa discute intre ei si sa se gandeasca cui te-ar putea prezenta; altcineva ar putea sa discute chiar acum cu cei de la resurse umane, pentru a vedea daca poate fi creata o pozitie pentru tine.

Ce poti sa faci: Rabdare. Astfel de lucruri se intampla in timp. Putin linistitor, stim, mai ales cand facturile trebuie platite. Insa alternativa, adica sa nu apelezi deloc la networking, nu te va duce nicaieri. Ramai devotat. Continua sa-ti inmultesti contactele. Tine minte sa fii politicos cu prietenii tai si cu cunostintele tale.

Si jobul potrivit va veni.

#networking job companie angajat contact angajare sef angajator cariera , #Resurse umane