Noi tehnici de "job hunting": cauta informatii, nu un job!

Luni, 04 Iulie 2011, ora 13:57
2594 citiri
Noi tehnici de "job hunting": cauta informatii, nu un job!

Interviul informativ este un subiect tabu inca, asta pentru ca oamenii care pot acorda astfel de interviuri se tem sa nu fie agasati de numarul mare de cereri de la candidati, iar cei care cauta astfel de interviuri incearca sa pastreze sursa de informatie doar pentru ei. Iata cateva detalii despre avantajele unui astfel de interviu si sfaturi pentru a-l transforma intr-un succes pentru cariera ta. 

In contextul actual de criza pe piata muncii, un interviu informativ te poate aduce exact in pozitia de potential angajat, daca reusesti sa iti faci cunostintele potrivite la o firma cu perspectiva pentru tine, informeaza Wall Street Journal.

Contactul personal te ajuta sa iesi in evidenta din multitudinea de CV-uri si, mai mult decat atat, acest tip de interviu te ajuta sa iti faci o idee realista despre ce va insemna un job la respectiva companie si daca acesta ti se potriveste.

Ce trebuie sa faci intr-un interviu informativ

Pentru inceput, demonstreaza ca meriti timpul acordat de catre intervievator oferind cateva beneficii din colaborarea cu tine, chiar inainte de a cere favoarea intalnirii in scop informativ.

Trimite un mail cu un subiect de interes, gaseste evenimente inedite din domeniul companiei  si fa tot posibilul sa arati ca esti o sursa buna de idei si contacte, care cunoaste importanta timpului intr-o zi de munca.

Intr-un final, persoana respectiva va intelege ca ai intentii serioase de a crea o legatura care aduce beneficii de ambele parti.

Telefonul, ultima varianta

Daca ai cunostinte in companiei, roaga-le sa “tatoneze terenul” printr-un e-mail si daca nu ai asa ceva, trimite un mail scurt si politicos, lasand varianta telefonului ca ultima alegere.

Utilizeaza toate resursele posibile, pentru a stabili legaturi

Platformele online, precum LinkedIn, fac posibile aceste conexiuni, acum mai mult ca niciodata.

Cu toate acestea, platformele trebuie folosite corect: contacteaza persoanele  aflate in varful companiei si, de acolo, poti porni in jos pe scara ierarhica.

Principalul argument pentru aceasta strategie poate fi evitarea departamentului de resurse umane, pentru a reduce sansele de a primi un refuz.

Pregateste-te in detaliu

Odata stabilita intalnirea, urmatorul pas este o documentare completa: citeste despre tendintele domeniului de activitate al companiei si cere parearea altor profesionisti din industrie, pentru a avea un subiect de la care sa incepi conversatia.

Pregateste intre 20 si 25 de intrebari care sa acopere absolut orice “curiozitate” de-a ta, de la strategia companiei, la noutatile din domeniu si chiar aptitudinile necesare pentru postul la care aspiri.

Poti sa aduci un CV la tine, insa nu il prezenta decat daca ti se cere, pentru ca nu te afli la un interviu de angajare, ci la unul informativ.

O greseala des intalnita la oamenii care practica astfel de intalniri este sa profite de timpul intervievatorului. Evita sa cazi in aceasta capcana si stai cu ochii pe ceas, pentru a demonstra, din nou, ca esti atent.

Un  mesaj online de multumire este adecvat situatiei, insa trebuie trimis in seara de dupa intalnire. A doua zi s-ar putea sa fie prea tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare, #informatii, #interviu, #interviu informativ, #job , #Resurse umane