O lume tot mai nesigura: Doar un sfert dintre angajati au contracte de munca stabile

Marti, 19 Mai 2015, ora 14:31
3802 citiri
O lume tot mai nesigura: Doar un sfert dintre angajati au contracte de munca stabile
Foto: The Guardian

Un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO) indica o tendinta generala in cresterea nesigurantei locului de munca la nivel mondial inca de la declansarea crizei economice de acum 7 ani.

ILO estimeaza ca doar un sfert din angajatii la nivel global au contracte stabile de munca, restul fiind angajati cu contracte temporare, in sistem part-time, fara nicio forma legala sau sunt persoane casnice neplatite, arata un articol din ziarul The Guardian.

Nesiguranta sociala

Este o tendinta globala de a renunta treptat la contractele de munca stabile, riscul fiind de a perpetua consumul redus la nivel global si limitarea aparitiei unor noi locuri de munca, arata expertii ILO.

In analiza pentru 2015, agentia arata ca se intrevede o crestere a contractelor part-time, in special pentru femeile tinere.

Cu toate ca unii angajati apreciaza libertatea oferita de un program de lucru partial sau cea de liber-profesionist, acest lucru reflecta si lipsa unor alternative, considera reprezentantii ILO.

"In unele cazuri, contractele de munca atipice pot ajuta personalul sa dobandeasca experienta intr-un domeniu. Dar aceste tendinte incep sa reflecte raspandirea nesigurantei care afecteaza multi angajati in prezent", crede Guy Ryder, director general ILO.

Pe fondul saraciei

"Schimbarea de la relatiile traditionale de munca la unele non-standard este asociata de cele mai multe ori cu gresterea gradului de inegalitate sociala si a saraciei din multe tari ale lumii", adauga directorul agentiei.

"Mai mult, aceasta tendinta mentine un cerc vicios al consumului redus si al reducerii numarului de noi locuri de munca, efecte care au caracterizat economia globala si pietele muncii din mai multe tari in perioada post-criza", considera Ryder.

Numarul persoanelor care primesc salariu pe contracte temporare sau part-time a crescut cu aproape 50% fata de cel al persoanelor cu contracte de munca permanente.

Salariatii inca reprezinta jumatate din forta de munca activa de pe piata muncii la nivel global, cu variatii mari in functie de tara.

Tarile in curs de dezvoltare inca inregistreaza o crestere a numarului de angajati si a salariilor, in timp ce economiile avansate se confrunta cu o reducere a locurilor de munca si stagnarea salariilor, asa cum este cazul Marii Britanii.

Soc social in cateva decenii

De la inceputul crizei financiare, tarile cu venituri mari pe cap de locuitor au inregistrat o scadere a numarului de locuri de de munca sigure, confruntandu-se cu un val de liber profesionisti si cu angajati part-time in mod involuntar.

Din punct de vedere al veniturilor, acest lucru se reflecta in cresterea inegalitatii sociale intre diversele tipuri de angajati, dar efectele reale vor fi vizibile abia la varsta pensionarii.

"Veniturile angajatilor in sistem part-time si a liber profesionistilor sunt mult mai reduse. Prapastia dintre veniturile angajatilor permanenti si a celorlati s-a marit in ultimul deceniu", explica Raymond Torres, seful echipei de cercetare.

O solutie in prevenirea unui soc social in viitorul apropiat consta in extinderea masurilor de protectie sociala in sistemul de pensii pentru persoanele cu venituri mici.

La nivel global, doar 16% din liber profesionisti platesc contributii in sistemele de pensii private sau de stat, fata de 52% dintree persoanele cu contract de munca permanent.

China, Chile si Brazilia si-au adaptat deja politicile sociale pentru a preveni un astfel de soc.

UE, patria job-urilor part-time

In cateva piete importante de pe glob, nivelul veniturilor generate de slujbele part-time in perioada 2009-2013 l-a depasit pe cel al slubelor regulate, situatia fiind intalnita inclusiv in Uniunea Europeana.

"In special in Frata, Italia, Japonia si Spania, dar si alte cateva state ale Uniunii Europene, cresterea numarului de slujbe part-time s-a petrecut in paralel cu pierderea slujbelor stabile.

Explozia contractelor de pe piata de munca part-time a fost involuntara, anagajatii neavand alte oferte la dispozitie", se mai arata in raport.

Romanii n-au talent

Pe de alta parte, in cateva piete emergente din Uniunea Europeana, asa cum este Romania, se intalneste o situatie diametral opusa, angajatorii plangandu-se de lipsa talentelor din bazinul de recrutare al fortei de munca.

3 din 5 angajatori reclama acest lucru, procentul lor fiind in crestere cu 21% fata de anul trecut si atingand cea mai mare cota din ultimii 6 ani, arata un studiu Manpower Group.

Procentul este mult deasupra mediei globale de 38%, dar si a mediei pe regiunea EMEA de 32%, plasand Romania pe locul 5 in topul tarilor cu cele mai raspandite dificultati legate de talente, dupa Japonia, Peru si Hong Kong, si la egalitate cu Brazilia.

Posturile care ridica cele mai mari probleme sunt cele de meseriasi calificati si ingineri, pe locul 3 situandu-se soferii.

Angajatorii intampina dificultati si in recrutarea managerilor, a personalului IT, a reprezentantilor de vanzari, a personalului financiar-contabil, a managerilor de vanzari, a personalului pentru hoteluri si restaurante si a muncitorilor necalificati.

"Cea mai mare schimbare in topul celor mai dificil de ocupat pozitii, comparativ cu anul trecut, este includerea soferilor si a managerilor, in special cei de nivel executiv (directori) in primele 10", arata autorii studiului.

#piata muncii globala, #contracte part time UE, #piata muncii romania, #locuri de munca Romania , #Resurse umane