Oare imi citeste cineva CV-ul?

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 16:48
1889 citiri
Oare imi citeste cineva CV-ul?

In prezenta unei rate de somaj in continua crestere, pentru putinele joburi disponibile, iar sute de CV-uri sunt trimise pentru un singur post. Cate din CV-uri sunt efectiv citite?

Intr-o lume perfecta, managerii ar avea destul timp la dispozitie pentru a citi fiecare CV care ajunge la ei si sa contacteze fiecare persoana, pentru a-i explica de ce compania alege pe altcineva. In realitate, pe piata de munca actuala, candidatii sunt mult mai numerosi decat posturile disponibile, iar managerii sunt mult prea ocupati ca sa te tina de mana de-a lungul intregului proces.

De fapt, esti norocos daca mai primesti un telefon dupa ce ai trimis CV-ul. Multe companii te contacteaza doar daca vor mai multe informatii sau pentru a programa un interviu. Nu stii niciodata daca nu erai suficient de calificat pentru jobul respectiv sau daca CV-ul tau ti-a fost macar citit, scrie CareerBuilder.com.

Taramul Pierdut al CV-urilor

“Sunt destul de  sigura ca exista Taramul Pierdut al CV-urilor – mai ales intr-un climat inundat de candidati, din cauza economiei,” spune Kristen Fischer, autoarea publicatiei “Ramen Noodles, Rent and Résumés: An After-College Guide to Life." “Cand exista atatia oameni care aplica pentru joburi, este usor sa ignori un CV, bazandu-te doar pe o greseala de tipar sau un font dezagreabil.”

Desigur, candidatii pot si ar trebui sa evite greselile gramaticale si de tipar. Insa teama mai mare e data de faptul ca lucruri care nu le stau in putere ar putea sa le saboteze planurile profesionale.

“CV-urile trimise online pot, de asemenea, sa dispara in gaura neagra a online-ului,” spune Fischer. Aceasta spune ca acest abis online este deseori rezultatul adreselor e-mail standard, ceea ce inseamna ca toate aplicatiile intra intr-un singur cont, chiar daca sunt pentru pozitii diferite. Sau, mai rau, aplicatiile si intrebarile generale de business au aceeasi destinatie.

Chiar daca nu poti impiedica existenta gaurii negre, poti face tot ce-ti sta in puteri sa previi aplicatia ta sa ajunga acolo.

Fii activ

In loc sa risti cu proverbiala gaura neagra a CV-urilor, ar trebui sa fii proactiv atunci cand trimiti o aplicatie, spune Justin Honaman, autor al “Make It Happen! Live Out Your Personal Brand.”

“Nu este nicio indoiala ca sa apesi pe butonul ‘submit’ si speri sau te rogi nu este singura modalitate de a aborda aceasta oportunitate,” spune acesta. “Cand un post disponibil este publicat pe site-ul unei companii, din experienta va spun ca primesc un numar urias de CV-uri si, uneori, peste 80% dintre aplicanti nu sunt nici macar calificati pentru postul respectiv. Majoritatea recruiterilor adopta o evaluare in mai multi pasi.”

Potrivit lui Honaman, recruiterii si managerii angajatori au 3 intrebari atunci cand primesc aplicatiile candidatilor:

• Candidatul indeplineste criteriile minime pentru aceasta pozitie?
Criteriile minime ar putea include un anumit nivel de educatie, un anumit numar de ani de experienta sau anumite calificari.

• Mai este candidatul in cursa chiar dupa ce si-a afirmat cerintele sau dorintele pe care le are de la companie?
Daca cerintele salariale sau refuzul de a calatori al unui candidat intra in conflict cu nevoile jobului, angajatorul ar putea sa nu-l mai ia in considerare.

• Candidatul aduce cu sine mai mult decat cerintele de baza pentru postul respectiv?
Angajatorii sunt multumiti sa aiba pe cineva care le indeplineste cerintele pentru job, insa sunt si mai multumiti sa angajeze pe cineva care aduce cu sine ceva in plus.

De ce te-ar interesa acest lucru? Pentru ca odata ce trimiti aplicatia si trece de aceste teste, nu inseamna ca ai scapat de Taramul Pierdut al CV-urilor. Esti in continuare unul dintre cei multi candidati care se pot pierde pe drum, chiar si in cel mai eficient departament de resurse umane.

Potrivit lui Honaman, urmatoarea metoda de atac este cea mai buna modalitate de a garanta faptul ca nu vei fi trecut cu vederea:

1.    Aplicarea online

“Multe dintre companii cer acest pas, pentru a se asigura ca procesul intern de recrutare este respectat,” spune Honaman. In plus, este cea mai simpla cale de a ajunge in interiorul unei companii.

2.    Stabileste o legatura personala

Honaman sugereaza sa stabilesti o legatura personala cu cineva din companie, pentru a avea un avantaj in fata celorlalti candidati. Daca poti discuta cu o sursa importanta, care iti poate oferi informatii despre managerul angajator, echipa sau post, iti vei forma o imagine mai buna asupra lucrurilor pe care le cauta angajatorul.

3.    Follow-up-ul potrivit

Odata ce ai trimit cererea, Honaman recomanda sa contactezi din nou compania, atata timp cat esti respectuos si profesionist. Nu sacai pe nimeni cu privire la job, ci verifica doar in ce punct se afla procesul de recrutare.

#CV angajare job manager angajator companie recrutare , #Resurse umane