Performanta din varful companiei: cum trebuie condusi managerii

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 13:15
2995 citiri
Performanta din varful companiei: cum trebuie condusi managerii

Pe masura ce o companie incepe sa se dezvolte, fondatorul acesteia incepe sa isi puna problema angajarii unor manageri carora sa le delege responsabilitatile aferente fiecarui departament. Insa si managerii trebuie condusi, spun specialistii in resurse umane citati de Inc.com, care adauga ca strategia de coordonare a managerilor are efect direct asupra veniturilor companiei. 

Cheia catre managementul eficient sta in stabilirea clara a asteptarilor privind performantele si responsabilitatile fiecaruia.

Iata cateva strategii prin care poti sa iti coordonezi managerii, din scaunul de CEO.

Stabileste viziunea

Primul pas in coordonarea managerilor este sa te asiguri ca managerii tai stiu care este scopul managementului pe care il practica.

Un plan de afaceri pe termen scurt si unul pe termen lung poate fi util in aceasta etapa.

Planul de business stabileste obiective reale pentru urmatoarea perioada si ofera o perspectiva pe termen lung asupra afacerii, astfel incat atunci cand managerii sunt nevoiti sa ia decizii pe cont propriu, acestia sa aiba un context strategic foarte bine definit in minte.

O alta abordare in incercarea de a alinia perspectivele este sa te asiguri ca managerii accepta viziunea organizatiei, ca sunt la curent cu valorile, credintele tale cele mai profunde dar si cu misiunea companiei.

De asemenea, trebuie sa le asiguri o imagine clara asupra a ceea ce le ofera viitorul, in cazul in care compania isi atinge obiectivele cu succes.

Documenteaza-te si comunica fiecare detaliu

Datoria oricarui sef este sa se asigure ca subordonatii sai au toate resursele necesare pentru a-si indeplini sarcinile cu succes, spun specialistii.

In acest sens trebuie sa alcatuiesti o lista cu prioritati pentru angajati, care sa contina politicile companiei in ceea ce priveste concediul, munca peste program sau necesitatea feedback-ului pentru companie.

Managerii trebuie sa inteleaga motivul din spatele strategiei, nu doar ceea ce trebuie sa faca.

In acest mod, ei vor putea sa vina cu noi idei pentru punerea in practica a planului fara sa te deranjeze pe tine la fiecare miscare.

Comunicarea, in acest caz, nu este deloc o pierdere de vreme, mai ales daca managerii tai sunt inteligenti, devotati si doritori sa obtina succesul, potrivit specialistilor.

Sedintele individuale si cele de echipa, tinute o data pe saptamana, au rolul de a verifica progresele raportate la obiective dar sunt si o ocazie de a impartasi noi experiente din care ceilalti membri pot invata foarte multe lucruri.

Aceste sedinte pot fi suplimentate cu intalniri semestriale axate pe subiecte mult mai importante, precum bugetul, dezvoltarea anumitor programe sau pur si simplu planificari pe termen lung, menite sa contribuie la implementarea unei mentalitati de top.

Tot ce ai nevoie pentru a atinge succesul companiei tale este libertatea de actiune a managerilor si includerea acestora in procesul de planificare a strategiilor, spun specialistii citati de Inc.com.

Cuantifica sarcinile

O metoda prin care poti analiza aptitudinile managerului este stabilirea de masuri cuantificabile aplicate performantei echipei pe care o conduce.

O alta metoda stabilita de specialistii in HR este implementarea de indici clari de performanta pentru manageri.

Managerul eficient este cel care realizeaza lista de obiective pe termen scurt si lung pentru intreaga echipa, stabileste standarde realiste pentru a masura progresul si ofera de feedback pentru a-i ajuta pe subordonati sa obtina performante.

Managerii au nevoie de timp pentru a invata cum sa coordoneze, insa odata indeplinit acest obiectiv, ei trebuie sa invete sa fie responsabili pentru rezultatele lor.

Tu ii poti ajuta oferindu-le cerinte clare in ceea ce priveste obiectivele pe care vrei sa le atinga cu ajutorul echipei sale, sunt de parere specialistii in HR.

Coordoneaza comportamentul

Cand un angajat isi da demisia, de cele mai multe ori o face din cauza sefului, nu a companiei.

Tocmai de aceea, in timp ce cuantifici performantele echipei trebuie sa te acorzi atentie maxima si evaluarii managerului.

Desi poate fi o adevarata provocare, analiza calitativa a aptitudinilor precum stilul de leadership, gandirea strategica sau instinctele de dezvoltare a afacerii trebuie sa devina o prioritate pentru tine.

Managerii trebuie sa pastreze relatii pozitive, functionale si chiar emotionale cu angajatii, intrucat relatiile interpersonale bune contribuie la longevitatea grupului.

Un manager care permite creare de relatii negative cu angajatii ar putea sa genereze conflicte si chiar o fluctuatie de personal , extrem de costisitoare pentru compania ta.

Pentru a evalua un manager la aceste standarde ai nevoie de o strategie bine pusa la punct, spun expertii in HR.

Cauta semnele unui management defectuos, conturat de absenteism, deadline-uri nerespectate sau fluctuatia personalului. Daca nu vezi astfel de semne, cel mai probabil managerul tau isi indeplineste sarcinile foarte bine.

Stai de vorba cu subordonatii directi ai managerului si da-ti seama daca sunt implicati, motivati si entuziasmati de ceea ce fac in fiecare zi.

Incearca sa iti dai seama daca au o idee clara cu privire la proiectele lor si motivele pentru care trebuie sa le indeplineasca.

Stabileste discutii individuale cu fiecare angajat. Acestia iti vor oferi un feedback excelent in ceea ce priveste fericirea la locul de munca.

Fii cel care “antreneaza”, nu cel care “arbitreaza”

Chiar si cei mai buni manageri fac greseli si de cele mai multe ori angajatii vin la tine pentru a raporta greselile managerilor lor.

Specialistii in HR citati de Inc.com te sfatuiesc  sa rezisti tentatiei de a te implica direct sau sa rezolvi chiar tu neintelegerile.

Acum este momentul sa profiti de provocari pentru a-i invata pe manageri cum sa faca fata conflictelor atat din punct de vedere personal cat si profesional, intr-un mod cat mai productiv.

Acorda atentie sporita propriului comportament, pentru a deveni un adevarat model in fata managerilor tai.

In acest sens, specialistii te sfatuiesc sa eviti conflictele, sa incurajezi angajatii in loc sa le impui cerinte si sa ceri feedback constant de la membrii companiei.

#ceo, #companie, #coordonare, #manageri, #performanta , #Resurse umane