Posturi pentru romani in institutiile europene

Marti, 14 August 2007, ora 09:44
1616 citiri

Din aceasta toamna vor fi scoase la concurs locuri de munca in 16 domenii. Salariul unui candidat admis porneste de la 2.500 de euro.

Romanii vor avea parte de castiguri frumoase incepand din aceasta toamna, daca vor trece cu brio de concursul pentru un post intr-o institutie a Uniunii Europene. Nu mai putin de 16 domenii vor fi disponibile. Printre acestea se regasesc specializari in drept, economie, administratie publica europeana, relatii externe, relatii publice, management financiar sau resurse umane. Salariul unui candidat admis va porni de la 2.500 de euro, iar cei care vor ocupa posturi de conducere sa se astepte la un salariu lunar de pana la 14.000 de euro.

In aceasta toamna, ins-ti-tutiile Uniunii Europene vor scoate la concurs posturi in aproximativ 16 do-menii. Dintre acestea, spe--cializarile in drept, economie, administratie publica eu-ropeana, relatii externe, PR informare si comunicare, management financiar si resurse umane sunt exclusiv dedicate cetatenilor romani si bulgari. Pentru cei care vor sa se inscrie la concurs vor fi organizate doua seminarii de pregatire la Iasi, in perioada 15-16 septembrie, la Universitatea "Petre Andrei".

Structurate sub forma unor module de training intensiv, ele vor avea ca tema cariera in institutiile U.E. si pregatirea pentru testele EPSO de preselectie, respectiv pregatirea pentru proba scrisa. Descrierea detaliata a modulelor este disponibila pe www.euroconcurs.ro. In luna septembrie, va mai puteti inscrie pentru asistenti IT&C - nivel AST 3 (termen limita 12 septembrie) si auditori seniori - nivel AD9 (termen limita 20 septembrie). Pentru specialistii in IT sunt disponibile 325 de posturi. Salariul pentru un post permanent de nivel AST 3 este de 3.134 euro, iar pentru un post permanent de nivel AD 9 este de 6.574 euro.

Curtea de Conturi an-ga-jeaza 3 auditori de na-tio-nalitate romana. Pe langa studii universitare, acestia trebuie sa aiba 10 ani de ex-perienta in specialitate, din care cel putin trei pe o pozitie de conducere, care a implicat coordonarea unei e--chipe de auditori. Testele pentru aceasta competitie vor avea loc in Luxemburg, timp de doua zile consecutive.

Etapele de selectie dureaza intre noua si 12 luni

Un post permanent in institutiile UE se va obtine numai in urma promovarii unui concurs, in care sunt testate atat cunostintele de specialitate, cat si cele despre UE. Toate etapele de selectie dureaza in medie 9-12 luni, insa pregatirea pentru competitie poate dura intre sase luni si cativa ani. Cel care trece cu brio peste probele de foc devine "laureat" si intra pe lista de rezerve. Abia apoi poate candida pentru un post vacant in cadrul unei institutii.

La sfarsitul lui 2006, s-au publicat primele liste de rezerva, astfel ca anul acesta au inceput sa lucreze primii functionari europeni din Romania. Ei sunt corectori, traducatori, interpreti si juristi-lingvisti. De curand, a fost publicata si lista de rezerva pentru competitia in domeniul secretariatului.

Intr-o prima faza, vor fi teste grila (primul se refera la dezvoltarea Uniunii Europene si politicile comunitare, iar cel de-al doilea este unul de rationament verbal si numeric). Proba scrisa consta intr-un test grila in domeniul de specialitate ales de candidat si un eseu. Primele probe, in engleza, franceza sau germana, se sustin la Bucuresti, iar interviul final se va desfasura la Bruxelles, in fata unui comitet de selectie.

Continuarea in <a href=http://www.adevarul.ro/articole/posturi-pentru-romani-in-institutiile-europene/322680>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

<b>Bloombiz</b>