Premierul Canadei vine cu solutii pentru cei care isi pierd locurile de munca din cauza robotilor

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 14:38
7562 citiri
Premierul Canadei vine cu solutii pentru cei care isi pierd locurile de munca din cauza robotilor
Foto: Flickr/ Alex Guibord

Premierul canadian Justin Trudeau nu neaga faptul ca procesul de automatizare va lasa destui angajati fara locuri de munca, dar anunta ca a identificat solutii pentru a rezolva o criza sociala generata de avansul inregistrat de noile tehnologii.

"Stim ca piata muncii trece printr-o schimbare radicala si, in loc sa opunem rezistenta in van, am decis sa ne concentram pe finantarea sectorului de cercetare-inovatie, cum ar fi Inteligenta Artificiala sau calculul cuantic, care ne-ar putea ajuta sa facem schimbarea chiar aici, in Canada", a explicat premierul Trudeau, citat de CNBC.

Anul acesta, guvernul de la Ottawa va asigura mai multe granturi si imprumuturi fara dobanda pentru studenti, pe langa stimulentele acordate companiilor care vor prelua aproximativ 13.000 de absolventi ai facultatilor din tara.

Pe langa aceste masuri, oficialii canadieni au in plan demararea unui program care le va permite persoanelor fara loc de munca, beneficiare ale ajutorului de somaj, sa isi pastreze acest statut cu conditia sa inceapa cursuri de specializare pe care sa le achite din buzunarul propriu.

Astfel, de anul viitor, 132,4 milioane de dolari canadieni vor fi disponibili pentru asigurarea ajutoarelor de somaj ale acestor cursanti, in anii urmatori suma alocata urmand sa fie de 37,9 milioane de dolari canadieni.

"Pentru muncitorii care si-au pierdut locurile de munca si beneficiaza de ajutor de somaj acest lucru inseamna ca se vor putea intoarce la cursuri pentru o noua calificare, fara teama de a pierde aceste beneficii de care au nevoie pentru a se intretine pe ei si familiile lor.

Aceasta este o masura de asigurare a securitatii financiare a familiilor din Canada intr-un moment in care acestea au nevoie cu adevarat de acest sprijin", a mai spus premierul canadian, raspunzand unor intrebari venite pe site-ul Quora.

#revolutie tehnologica, #somaj Canada, #cursuri recalificare, #criza sociala Canada , #Resurse umane