Programul flexibil, cel mai puternic trend in pastrarea personalului

Luni, 26 Noiembrie 2007, ora 10:43
2059 citiri
Programul flexibil, cel mai puternic trend in pastrarea personalului

Preocuparea angajatilor pentru castigarea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala este o tendinta evidenta pe piata muncii din strainatate. In Romania, fenomenul a inceput sa se manifeste pregnant mai ales in ultimii doi ani, spun consultantii HR. "Programele flexibile au inceput sa intre in atentia angajatorilor in urma cu cativa ani, sub forma bunelor practici importate in Romania de catre companiile multinationale. Numarul companiilor care includ aceasta practica in politica de motivare a angajatilor a crescut in special in ultimii doi ani", a declarat pentru Business Standard Amalia Picleanu-Savinescu, Managing Partner al firmei de consultanta in resurse umane Tandem Consulting. Potrivit acesteia, fenomenul este vizibil cu precadere in Bucuresti si are doi factori determinanti: pe de o parte, o piata a muncii foarte stransa, pe de alta parte, dificultati legate de traficul din ce in ce mai anevoios din Capitala. Candidatii la interviurile de angajare isi negociaza din ce in ce mai mult, alaturi de salariu, si programul de lucru, fiind fermi in apararea echilibrului dintre serviciu si viata personala. Companiile de distributie, cele din domeniul IT, firmele de consultanta sunt cateva exemple de cazuri in care adoptarea unui program flexibil este accesibila, spune consultantul HR. Firmele deschise la astfel de practici isi creeaza o imagine pozitiva in randul personalului si reduc riscul de a-si pierde angajatii din motive legate de echilibrarea vietii personale cu cea de serviciu.

Un studiu realizat de reteaua de recrutare Monster arata ca, la nivel international, noua din zece angajati ar alege joburi care le ofera un program flexibil, daca ar trebui sa isi schimbe serviciul. Totusi, acelasi studiu evidentiaza ca perceptia specialistilor HR este distorsionata, doar jumatate dintre acestia fiind de parere ca flexibilitatea programului este un element important in atragerea angajatilor valorosi.

"Flexibilitatea la locul de munca urca semnificativ in ierarhia solicitarilor angajatilor pe masura ce acestia inainteaza in profesie ori dobandesc roluri parentale, iar pentru cei aflati in primele etape ale carierei, flexibilitatea poate face diferenta intre doua oferte care prezinta seturi de avantaje comparabile", este de parere Amalia Picleanu-Savinescu. Un studiu realizat de Institutul de Cercetari asupra Ocuparii Fortei de Munca din Marea Britanie arata ca, in decursul anului trecut, s-au inregistrat scaderi in practicarea orelor suplimentare, platite sau neplatite. Procentul celor care fac ore suplimentare a scazut de la 67% la 52%, o proportie oricum ridicata. Cei mai multi angajati (44%) au motivat decizia de a sta peste program prin faptul ca aveau prea mult de lucru si nu reuseau sa termine. 56% dintre cei care nu erau platiti pentru orele suplimentare nu beneficiau nici de timp liber in schimb. Mai mult de trei patrimi dintre angajati au fost de parere ca initiativele companiilor pentru echilibrarea vietii personale cu cea profesionala au drept rezultate obtinerea unor angajati loiali si eficienti, potrivit studiului Monster.

Continuarea in <a href=http://www.standard.ro/articol_20383_55/programul_flexibil__cel_mai_puternic_trend_in_pastrarea_personalului.html>Standard</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.