Resurse umane: Contract de munca sau PFA? Avantaje si dezavantaje

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 08:40
12670 citiri
Resurse umane: Contract de munca sau PFA? Avantaje si dezavantaje
Dana Ionescu, Legal Manager Adecco Romania

Este de notorietate faptul ca unele companii aleg sa beneficieze de serviciile unei persoane prin intermediul unui contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica autorizata (PFA) in detrimentul unui contract de munca.

Pe de o parte, avantajul consta in diferenta regimului de impunere in cazul celor doua tipuri de contracte: cheltuielile efectuate in cazul unui contract incheiat cu o persoana fizica autorizata sunt mult mai mici decat taxele si impozitele datorate pentru un salariat.

Pe de alta parte, riscul consta in recalificarea relatiei beneficiar - prestator (activitatea PFA fiind independenta) intr-o relatie angajator-angajat (activitate dependenta), cu toate consecintele fiscale aferente.

Conditii pentru reconsiderarea ca activitate dependenta

Activitatea dependenta reprezinta "orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare", in timp ce o activitate independenta este definita ca fiind "orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta".

Potrivit Codului fiscal si a Normelor metodologice de aplicare, pentru ca o activitate sa poata fi reconsiderata ca activitate dependenta, este suficient sa existe o relatie de subordonare intre beneficiar si titularul unui PFA, acesta din urma respectand programul de lucru impus de beneficiar salariatilor sai.

O alta conditie pentru reconsiderare se refera la utilizarea de catre titularul unui PFA a echipamentelor de lucru ale beneficiarului (laptop, telefon mobil, autoturism etc), titularul unui PFA contribuind numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nefolosind capitalul propriu.

Activitatea poate fi reconsiderata ca fiind dependenta si daca beneficiarul ii achita titularului de PFA cheltuielile de delegare-detasare in tara si in strainatate sau indemnizatia de concediu de odihna ori indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.

Consecintele reconsiderarii ca activitate dependenta

In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.

Recalificare in contract de munca atrage, pe langa inconvenientul platii taxelor si impozitelor aferente salariilor, acordarea de catre beneficiarul devenit angajator catre prestatorul devenit salariat a drepturilor ce ii revin potrivit Codului Muncii si a legislatiei conexe: salariul minim pe economie, concediu de odihna de minim 20 zile lucratoare pe an, sporuri pentru orele suplimentare, pentru munca de noapte sau pentru munca in zilele de sarbatoare legala, salariile compensatorii prevazute in contractul colectiv de munca pentru concedierea ce nu tine de persoana salariatului, sume acordate pentru diverse evenimente speciale (nunta, nastere, deces parinti etc) precum si orice alte beneficii acordate salariatilor beneficiarului.

Mai mult, daca se constata ca partile ar fi trebuit sa incheie un contract de munca si nu unul de prestari servicii, se poate ajunge pana la aplicarea unei sanctiuni contraventionale in sarcina beneficiarul, pentru ca a primit la munca pana la 5 persoane, fara incheierea unui contract de munca. Sanctiunea prevazuta de Codul muncii in acest caz este de amenda de la 10.000 lei pana la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Greseli frecvente

De cele mai multe ori, chiar in textul contractelor de prestari servicii se intalnesc indicii care determina recalificarea acestor contracte in contracte individuale de munca. Astfel, intr-un contract de prestari servicii nu se poate mentiona programul de lucru al titularului de PFA, faptul ca titularul unui PFA isi va desfasura activitatea numai la sediul beneficiarului, anexarea la contractul de prestari servicii a unei fise de post, includerea in contractul de prestari servicii a notiunii de "salariu",toate acestea fiind elemente caracteristice contractelor de munca.

In practica, intocmirea foilor de pontaj pentru titularul unui PFA, monitorizarea prezentei titularului de PFA la "locul de munca" prin cartel de acces, deplasarea titularului de PFA cu autovehiculul pus de la dispozitie de beneficiar, utilizarea de catre titularul unui PFA a adresei de e-mail alocate de beneficiar sau folosirea unui telefon mobil si a unui laptop care sunt proprietatea beneficiarului, sunt elemente ce pot determina autoritatile sa recalifice un contract de prestari servicii.

De asemenea, cand titularul unui PFA se identifica in raporturile cu tertii prin carti de vizita in care este inscria functia pe care o detine in cadrul beneficiarului sau cand beneficiarul, se poate interpreta ca intre titularul unui PFA si beneficiar se deruleaza raporturi de munca.

Articol semnat de Dana Ionescu, Legal Manager Adecco Romania.

"Sometimes the wrong choices bring us to the right places".

Adecco este o companie globala cu filiala si in Romania, ce ofera servicii pliate special pe nevoile clientului. Expertiza Adecco acumuleaza 50 de ani de cunostinte si tehnici moderne de lucru.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

#contract de munca sau PFA, #avantaje PFA, #PFA locul de munca , #Resurse umane