Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii sunt mai productivi in afara tarii

Romanii sunt mai productivi in afara tarii


Romanii care muncesc in strainatate sunt mai productivi cu 10% decat cei care muncesc in tara, potrivit unui studiu referitor la mobilitatea muncitorilor in cadrul UE, realizat de Institutul National de Cercetare Economica si Sociala din Marea Britanie.

Potrivit datelor studiului, emigrantii sunt in general dintre cei mai buni muncitori si specialisti, astfel incat nivelul mediu al productivitatii acestora e peste al celor ramasi in tara, informeaza Realitatea.net.

Astfel, pe o scara unde 100 reprezinta productivitatea medie a muncitorilor slab calificati, diferenta dintre productivitatea romanilor de peste hotare si cei din Romanie este de la 157 la 143, situatia fiind similara si in cazul bulgarilor.

Studiul precizeaza si ca acest fenomen are un impact negativ asupra economiei tarii, facand referire la "migratia creierelor".

In ceea ce priveste Romania, fenomenul emigratiei face ca PIB-ul sa scada cu 10,5%, cel mai semnificativ impact la nivel european.

Estimarile privind un PIB redus cu 10,5% includ diferentele de productivitate dintre cei care pleaca si cei care raman.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1070 ori