Sindicatele anunta: Guvernul a stabilit un salariu minim de 450 lei pentru 2008

Miercuri, 17 Octombrie 2007, ora 13:18
1903 citiri
Sindicatele anunta: Guvernul a stabilit un salariu minim de 450 lei pentru 2008

Sustinerea unui nivel scazut al salariului minim, atat al celui stabilit de guvern, cat si al celui negociat intre sindicate si patronate, va conduce la o migratie masiva a fortei de munca si demonstreaza "lipsa de respect" fata de angajati, a spus, miercuri, liderul sindical, Dumitru Costin.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a declarat, intr-o conferinta de presa, ca prin mentinerea salariului minim pe economie la o valoare mult sub salariul mediu, si anume de 450 de lei, guvernul se conformeaza "modelului social sud-american", in care majoritatea lucratorilor traiesc la limita subzistentei si doar cativa sunt foarte bogati. In opinia lui Costin, desi salariul minim pe economie ar trebui stabilit in functie de cosul minim de trai, valoarea stabilita de guvern este cu mult sub acest indicator, calculat de sindicate in jurul valorii de 650-700 de lei.

Totodata, liderul sindical a precizat ca, in 2000, guvernul semnat Carta Sociala Europeana, prin care se angaja ca, intr-un timp scurt sa ajusteze diferenta dintre cele doua salarii, astfel incat valoarea salariului minim sa reprezinte 60% din salariul mediu pe economie. In prezent, ponderea salariului minim in cel mediu este sub 30%. In acelasi timp, prin programul de guvernare, actualul executiv promisese, bazandu-se pe prognozele macroeconomice, ca salariul minim va ajunge la 654 de lei, in 2008.

Costin a mai spus ca, ghidandu-se dupa valoarea mica a salariului minim propusa de guvern, de 450 de lei, patronatele nu sunt nici ele de acord sa ofere, la negocierea contractului colectiv de munca la nivel national, un salariu minim care sa depaseasca 460 de lei, in 2008. Majorare cu doar 4,5% fata de anul curent, care, in opinia sindicatelor, acopera doar inflatia si care nu reflecta evolutia economica buna din ultima perioada.

Consecinta imediata a acestei politici salariale este, in opinia lui Costin, o migratie din ce in ce mai masiva a fortei de munca, in special a celei calificate si cu studii superioare, peste hotare, si inlocuirea acesteia cu lucratori din tarile extracomunitare, angajati care nu vor genera contibutii sociale la buget. Presedintele BNS a explicat ca muncitorii din tarile extracomunitare provin, pe de o parte, din tari cu care Romania are semnate tratate de returnare in tata de origine a contributiilor sociale pe care acestia le-au platit in Romania, la intoarcerea in tara respectiva. Pe de alta parte, lucratorii din aceste tari sunt dispusi sa lucreze la negru, fara a mai plati contributiile la stat.

Sindicalistii au acuzat, totodata, si patronii care nu stiu sa-si construiasca o afacere, nu stiu sa perfectioneze si sa promoveze resursa umana. Costin a mai atras atentia si asupra faptului ca Programul Operational pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, prin care UE acorda Romaniei 3,5 miliarde de euro pentru perfectionarea fortei de munca, nu a fost aprobat de Comisia Europeana din cauza "incompetentei" celor de la Ministerul Muncii. "Avem un guvern iresponsabil, al hotilor si al sarlatanilor si niste patroni nerusinati care vor sa se imbogateasca pe spinarea angajatilor", a conchis liderul sindical.

Sindicatele si patronatele au inceput, in urma cu sase saptamani, negocierile pentru stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul 2008. Dupa mai multe intalniri, in urma carora nu au ajuns la o intelegere si federatiile patronale nu au reusit sa se inteleaga intre ele asupra salariului minim, sindicatele le-au dat ultimatum pana la 22 octombrie sa vina cu o varianta de salariu, altfel amenintand cu proteste. Reprezentantii sindicatelor sustin, ca dupa ce guvernul a propus pentru anul 2008 un salariu minim de 450 de lei, patronatele oscileaza in jurul valorii de 460 de lei. In 2007, salariul minim stabilit de guvern este de 390 de lei, iar cel negociat intre sindicate si patronate este de 440 de lei, respectiv 880 de lei, pentru studii superioare.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.