Sistemul de educatie, vinovat! Angajatii calificati, "rara avis" pe piata muncii

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 15:16
3465 citiri
Sistemul de educatie, vinovat! Angajatii calificati, "rara avis" pe piata muncii

53% dintre angajatorii din Romania se confrunta cu o situatie dificila atunci cand incearca sa ocupe posturile vacante, potrivit unui studiu realizat de Manpwer. Muncitorii calificati, inginerii si managerii ocupa primele locuri in cautari, iar lipsa de experienta a candidatilor este principalul argument prezentat de companii pentru a justifica aceasta situatie. 

Specialistii in HR acuza sistemul de invatamant romanesc neadaptat cerintelor de pe piata muncii care forteaza companiile sa faca investitii mari in specializarea studentilor, investitie pe care putini si-o permit, mai ales pe timp de criza.

Angajatii romani nu sunt suficient de bine pregatiti

Ana Ber, Senior Consultant Dr. Pendl & Dr. Piswanger prezinta problema ca fiind una de fond pentru invatamantul romanesc care nu pregateste oamenii sa intre in campul muncii imediat dupa finalizarea studiilor, iar profilul specialitatilor studiate este diferit fata de nevoile reale din piata.

O problema mare pentru companii, spune consultantul, este faptul ca trebuie sa investeasca in pregatirea de specialisti mult timp dupa ce angajeaza absolventi.

Calitatea scazuta a absolventilor de facultati cu prestigiu ca si bugetul pentru posturi sunt mentionate la capitolul "probleme" si de Mihaela Matei, Senior HR Consultant.

Lipsa de experienta, o boala incurabila in Romania?

Calitatea individului este, dupa parerea Mihaelei Matei, un factor mult mai important.

Sunt studenti care pot sa invete singuri, sa fie interesati sa se angajeze si sa munceasca toata facultatea doar ca sa acumuleze informatii si asta ar putea rezolva problema.

Lipsa de experienta si de disponibilitate a pietei a facut insa ca peste jumatate din companiile romanesti sa ajunga in aceasta situatie.

Un sfat concret din partea Anei Ber pentru ca absolventii sa porneasca totusi cu mai multe sanse in cariera pleaca direct spre sistemul de invatamant din Romania.

Ea sugereaza pregatirea studentilor dupa nevoile economiei, fara absolventi de specialitati redundante.

Nevoia cea mai mare insa este la nivelul specialistilor care nu sunt absolventi de studii superioare.

"Este vorba de absolventi de scoli profesionale care aproape ca au disparut", declara Ana Ber.

Universitatile romanesti, o "fabrica" de teoreticieni

Partea teoretica primeaza fara probleme in sistemul romanesc de invatamant, ocupand 90-95% din bagajul de cunostinte oferit si lasand cunostintele la nivel practic ale studentilor aproape de nul, este de parere consultantul Dr. Pendl & Dr. Piswanger.

Inflexibilitatea programului la facultate este intr-adevar o problema cu care studentul se confrunta, insa problema ar putea avea cel putin doua rezolvari.

Studentul poate sa isi gaseasca un job, sa munceasca de acasa, sa ofere consultanta in domeniul in care se specializeaza si chiar sa participe cu proiecte mici la agentii de publicitate, pentru experienta pe care orice job o aduce.

O a doua varianta vizeaza organizarea facultatilor, care, spre deosebire de cele din strainatate, nu permit obtinerea unui venit prin concursuri interne, sustine Mihaela Matei.

Tot o comparatie cu sistemele de invatamant de afara face si Ana Ber, care subliniaza diferentele existente.

"Pe specialitati tehnice sunt chiar mai inflexibile decat la noi, dar marea diferenta este ca acolo au foarte multe programe de internship si de training care se ofera pe perioada vacantelor.

Recrutarea viitorilor absolventi incepe inca din anul intai, deci companiile vizeaza deja viitorii angajati si, in plus, invatamantul este mult mai practic decat la noi", a declarat aceasta pentru Bloombiz.

Cum pot fi determinate companiile sa recruteze studenti?

Ana Ber are o perspectiva pesimista asupra procentului de companii care isi permit sa plateasca un angajat care nu produce si doar invata, atat in Romania, cat si afara.

Nu doar pentru o specializare superioara, ci si pentru posturi de muncitori calificati, precum un morar sau un sudor, pregatirea poate dura intre 2 si 7 ani si alegerea tine doar de puterea financiara a companiei, sustine consultantul.

Mihaela Matei nu vede o solutie, chiar daca statul a creat niste oportunitati in acest sens.

"De ce as angaja studenti pe care sa ii pastrez? Daca statul ar da niste bani. Exista proiectul asta, din pacate nu te poti baza pe seriozitatea lui.

E mai multa bataie de cap, pentru ca trebuie sa dai bani inapoi la stat daca omul pleaca dupa doi ani", a declarat expertul in HR.

Ce bagaj de cunostinte are absolventul de facultate din Romania?

Specialistul in Resurse Umane se confrunta in aceasta perioada cu marea provocare de a vinde potentialul, nu experienta absolventilor.

La nivel de cunostinte teoretice romanii sunt foarte bine pregatiti insa partea practica reprezinta o problema pentru cei care nu au avut norocul sa faca internship-uri, considera Ber.

O perspectiva mai optimista ofera Mihaela Matei care considera bagajul de cunostinte mai important pentru posturile tehnice, IT si contabilitate.

Consultantul da o sansa calitatii resurselor umane care se pot forma rapid, care pot sa fie deschise spre o invatare continua, perfectionare si studiu pe cont propriu.

Acestia au mari sanse pe viitor, daca stiu unde vor sa ajunga peste 5 ani si ce este de facut pana atunci, pe etape, considera Matei.

#educatie, #piata muncii, #angajati calificati, #manager, #inginer, #lipsa angajati calificati, #sistem educatie romania , #Resurse umane